Determinarea rapida a continutului polifenolic total in probele de ceai pe baza comportamentului voltammetric al acidului cafeic pe un electrod de grafit de unica folosinta

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract

Prezentul articol descrie comportamentul voltammetric si determinarea cantitativa a acidului cafeic (CA) pe un electrod de grafit cu creion de unica folosinta (PGE). Curentul de varf anodic al CA inregistrat de voltametria pulsului diferential (DPV) variaza liniar, cu concentratia CA in intervalul 1*10 7-3*10 3 M. Limitele de detectie si de cuantificare au fost 8.83*10 8 M si 2.94 *10 7 M ,acidul cafeic 10%, respectiv 7M. Recuperarile medii ale CA din ceaiurile turcesc verde, alb si negru au fost de 98,30%, 99,57% si 91,46%. Pentru aceste trei tipuri de ceai, continutul polifenolic total (TPC) corespunzator evaluat prin DPV pe PGE a fost de 35,81,34.59 si respectiv 31,21 mg echivalent de acid cafeic /g ceai. Aceste valori TPC au fost in concordanta buna cu cele obtinute prin metoda Folin-Ciocalteu. DPV dezvoltat pe metoda PGE constituie un instrument simplu si ieftin pentru evaluarea rapida a TPC a probelor de ceai.

1. Introducere

Polifenolii sunt compusi naturali cu efecte benefice multiple asupra sanatatii umane ca rezultat al activitatii lor antioxidante ridicate generate de prezenta gruparilor fenolice in structura lor chimica. Pe baza existentei unui grup catechol in molecula sa, acidul cafeic (CA) (Figura 1) este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti polifenolici, ajutand la prevenirea unor boli cauzate de stresul oxidativ, precum cancerul si bolile cardiovasculare. Sa demonstrat ca exista o corelatie intre proprietatile antioxidante ale polifenolilor si comportamentul lor electrochimic, adica un potential anodic de varf inferior indica o activitate antioxidanta mai puternica (Abou Samra, Chedea, Economou, Calokerinos, & Kefalas, Simic, Manojlovic, Segan , Si Todorovic, 2007), in timp ce "indicele electrochimic", denumit si "indice antioxidant", definit ca fiind continutul total de fenol determinat prin electrochimie, introdus de Blasco, Rogerio, Gonzalez si Escarpa (2005),utilizat la determinarea continutului de antioxidanti al produselor agricole, ierburilor si extractelor de plante medicinale.

Astfel, metodele electrochimice s-au dovedit a fi instrumente puternice pentru investigarea comportamentului electrochimic polifenoli si a mecanismelor de oxidare (Giacomelli, Ckless, Galato, Miranda, & Spinelli, 2002, Kallel Trabelsi, Belhadj Tahar si Abdelhedi, 2004, Sochor et al. 2013), pentru determinarea continutului polifenolic total si a capacitatii antioxidante a diferitelor matrici (Blasco et al., 2005; Novak, Seruga, Komorski-Lovric, 2010, Photinon, Chalermchart, Khanongnuch, Wang & Liu, 2010 , Rebelo, Rego, Ferreira, & Oliveira, 2013, Sen & Sarkar, 2013, Sousa, da Rocha, Cardoso, Silva si Zanoni, 2004, Tyszczuk, Skalska-Kaminska, & Wozniak, 2011; Ziyatdinova, Aytuganova, Nizamova si Budnikov, 2013; Seruga, Novak, & Jakobek, 2011).

Metodele voltammetrice care utilizeaza diferiti electrozi de lucru sunt adesea preferate pentru diferite tipuri de analize datorita sensibilitatii ridicate, rapiditatii, simplitatii, posibilitatii de a efectua analize in solutii colorate sau turbid, precum si portabilitatea instrumentelor. Datorita avantajelor sale inerente (material bun de electrozi, disponibil, ieftin si comercial disponibil), electrodul de grafit cu creion (PGE) a fost utilizat ca electrod de lucru pentru analiza voltammetrica a diferitilor compusi (Aydinlik, Ozkan-Ariksoysal, Kara, Sayiner, & Ozsoz, 2011, David, Badea si Radu, 2013; David, Matache, Radu, & Ciucu, 2013).

Polifenolii, inclusiv acidul cafeic, se gasesc adesea in ierburi (Tyszczuk et al., 2011), ceaiuri (Ziyatdinova et al., 2013), vinuri (Mudnic et al., 2010), ceaiuri (Sen & Sarkar, 2013, Veljkovic et al. , Photinon si colab., 2010; Rebelo si colab., 2013; Seruga si colab., 2011), legume, fructe si suc de fructe (Sousa si colab.2004).

In prezent, ceaiul, care este una dintre cele mai consumate bauturi ale lumii, este considerat una dintre cele mai importante surse de compusi fenolici din dieta noastra. Turcia este recunoscuta ca avand cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitor si ceaiul turcesc ca fiind unul dintre cel mai sanatos. Ceaiurile verzi, albe si negre sunt facute din frunzele aceluias arbusti Camellia sinensis, dar ele difera prin procesul lor de fabricatie, ceea ce duce la un anumit grad de oxidare a polifenolilor sau a altor compusi existenti in frunzele de ceai.

Este bine cunoscut faptul ca catechinele sunt principalii polifenoli din ceaiul verde (30-50% din solide si 90% din totalul flavonoidelor, in timp ce (g) galatul epigallocatechin constituie 50% din polifenoli)(Ahmad si colab., 2014; Dias, Changarath, Damodaran, & Joshi,2014; Lee, Kim, Kim si Kim, 2014; Novak si colab., 2010). In timpul procesului de fermentare, aceste molecule sunt transformate in compusi mai complecsi (de exemplu, teaflavinele si carubiginile) care constituie mai mult de 20% din substantele solide si 70-80% flavonoide in ceaiul negru (Dias si colab., 2014). De asemenea, sa stabilit ca frunzele de ceai proaspete si prelucrate contin si alti compusi fenolici, printre care si acizi fenolici (Horzic et al., 2009). Analiza de corelatie Pearson a subliniat faptul ca beneficiile antioxidante ale ceaiului negru depind puternic de majoritatea compusilor activi de ceai, cum ar fi catechinele, theaflavinele, thearubiginele si acizii fenolici. De asemenea, sa constatat ca compozitia ceaiurilor originare din intreaga lume depinde de regiunile geografice in care au fost cultivate plantele (Dias et al., 2014). Diferitele nivele de polifenoli (catechine, teaflavinele,carubiginile, acizi fenolici) in ceaiurile negre si verzi cultivate in diferite parti ale globului pot fi gasite in baza de date publicata de Obuchowicz, Engelhardt si Donnelly (2011).

Indiferent de compozitia exacta a ceaiului, majoritatea studiilor privind activitatea lui antioxidanta sunt direct legate de continutul polifenolic total (TPC), fara a lua in considerare contributia componentei individuale antioxidante (Lee et al., 2014). Prin urmare, pentru evaluarea TPC a ceaiurilor, in studiul de fata se selecteaza acidul caffeic drept compus de referinta pe baza urmatoarelor considerente: (a) in conformitate cu Brand-Williams, Cuvelier si Berset (1995), acidul galic si acidul cafeic au cea mai puternica activitate antiradicala comparativ cu alti polifenoli, in timp ce in comparatie cu alti acizi fenolici (de exemplu acizii ferulici sau p-cumarici) , compusii care poarta un fragment catecol (de exemplu, acidul galic, acidul cafeic si derivatul acestuia, acidul clorogenic) sunt antioxidanti mai eficienti (Sousa et al., 2004); (b) studiile efectuate pe frunze de yerba mate au subliniat faptul ca continutul de acid cafetic este mai putin afectat de prelucrarea industriala, continutul sau fiind similar in frunzele verzi si prelucrate, ceea ce indica o stabilitate mai mare comparativ cu acidul clorogenic (Turner, Cogoi, Isolabella, Filip si Anesini, 2011); (c) voltammetria acidului cafeic este mai simpla: in comparatie cu catechinele care prezinta doua sau chiar trei varfuri de oxidare ireversibile, CA prezinta un singur varf de oxidare reversibil la aproximativ 500 mV, situat in aceeasi regiune cu primul varf de oxidare a catechinelor Novak si colab., 2010; Novak, Seruga, & Komorsky-Lovric, 2009a, b) si (d), conform lui Photinon si colab. (2010) CA are capacitatea de a genera cel mai mare curent de oxidare.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 465 cuvinte
Nr caractere:
24 687 caractere
Marime:
332.44 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generala
Data publicare:
07.10.2017
Structură de fișiere:
  • Determinarea rapida a continutului polifenolic total in probele de ceai pe baza comportamentului voltammetric al acidului cafeic pe un electrod de grafit de unica folosinta.docx
Predat:
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
CEPA
Materie:
MCOPC
An de studiu:
III
Profesorului:
Ungureanu Eleonora
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Sus!