Parfumurile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Scurt istoric

Numele de parfum provine din latinescul "per fumum" (pentru fum) deoarece in jertfele aduse zeilor se gaseau si plante aromatice care prin ardere dadeau "fumul placut mirositor".

Inca din antichitate oamenii au apreciat si folosit esentele parfumate. Parfumurile erau ofrande pentru zei si se credea ca acestea imbogatesc corpul si il face mai demn de aparitie in fata zeilor.

In civilizatiile antice, de la Egipt si pana in Grecia, parfumul nu exista in forma si compozitia actuala. Florile, esentele naturale si rasinile in forma naturala erau folosite in timpul ceremoniilor dedicate zeilor. Pe masura trecerii timpului interesul in parfumarea corpului si a mediului inconjurator a crescut, folosirea lor fiind multipla - sub forma de uleiuri, macerat de plante, produse ce prin ardere dadeau esente placut mirositoare.

In perioada medievala plantele au fost folosite pentru a proteja impotriva epidemiilor, in timp ce parfumurile din Orient stimulau placerile senzuale. In aceasta perioada, cruciatii au adus din calatoriile lor din Orient materii prime si tehnici noi de prelucrare a parfumurilor si esentelor. Imprumutand tehnicile Chinezilor si Arabilor, alchimistii europeni au descoperit etilen glicolul si distilarea. Calatoriile lui Marco Polo in Orient au dezvoltat comertul cu condimente. Oamenii din acele vremuri credeau ca mirosurile placute aveau efect dezinfectant si aparau de epidemii, astfel ca cei avuti purtau cu ei bilute mirositoare cu musc si rasini.

Hipocrat a stins o epidemie de ciuma in Atena arzand pe strazi plante aromatice. La Londra si Paris in timpul unei epidemii de holera niciunul din muncitorii de la fabricele de parfumuri nu s-a imbolnavit, dovedindu-se astfel actiunea atiseptica a esentelor placut mirositoare.

In perioada renascentista (1490 - 1600) pe linga dezvoltarea in arhitectura, inginerie, arta, oamenii au dat o noua si ampla folosire esentelor si parfumurilor. Christopher Columb, Magellan si Vasco de Gama au adus din calatoriile lor din America si India cacao, vanilie, tutun, piper, cardamom, scortisoara. Femeile influente de la curti si curtezanele se intreceau in descoperirea si folosirea mijloacelor naturiste de parfumare, infrumusetare si chiar otravire. In aceasta perioada se deschide primul magazin de parfumuri si esente in Paris.

La scurt timp dupa aceea apar primele manusi parfumate vandute in toata Franta. In era classica (1600-1700) la curtea regelui Soare se produce o adevarata intoxicare cu produse cosmetice si parfumuri. Versailles a ajuns sa dicteze obiceiurile, moda si tendintele. Regele Soare in patru ani a facut doar o singura baie, totul devenea decadent. Atat femeile cat si barbatii foloseau in exces cosmetice si parfumuri pentru a acoperi mirosul greu. Producatorul manusilor parfumate a primit incuviintarea curtii sa-si extinda activitatea, profitind din plin de aceasta oportunitate. Nume sonore ale vremii - Montpellier si Grasse au studiat in aceasta perioada extinderea calitatilor medicale si in cosmetica plantelor si florilor cum ar fi: garoafe, iasomie, trandafiri, lavanda, tuberose, violete.

Jean-Antoine Farina va lansa in acesta perioada la Koeln (Cologne) apa de colonie (Eau de Cologne) obtinuta prin noile tehnici de distilare si amplificare a calitatilor olfactive a produselor folosite.

In perioada lui Napoleon (1789-1860) se dezvolta imaginea romantica si fina a femeii., Napoloeon fiind dependent de articolele cosmetice parfumate.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea apar primele produse sintetice, aldehidele obtinute pe cale chimica, si declanseaza dezvoltarea atentiei acordate olfactivului. In aceasta perioada se va naste industria moderna a parfumurilor. Prin dezvoltarea clasei medii care foloseste tot mai mult esentele si parfumurile se dezvolta si creste productia si vanzarea produselor de lux. Productia parfumurilor capata statut de arta.

Inceputul secolului XX este numit si "Belle Epoque". In perioada "Art Nouveau" Coty este cel ce creeaza un produs de lux in adevaratul inteles al cuvantului. Se reinventeaza o nou imagine a femeii - suple, cu silueta bine definita, fara corsaje, naturala, diafana.

Tot in acesta perioada in Statele Unite pionierii cosmeticii - Elisabeth Arden si Helen Rubinstein isi deschid primele magazine cu produse cosmetice, adaugand mai tarziu in randul produselor comercializate si parfumurile.

Tendintele insa se dezvolta si sunt legate direct cu imaginile promovate in reclame. In ultimii ani insa asistam la un nou curent - new age lifestyle. Parfumurile vor sa seduca cu noile esente si combinatii, ajutand sa se exprime personalitatea si deschiderea. Intoarcerea omului la natura, puritate se reflecta si in noile parfumuri ce au tot mai mult esente pure de flori, plante, citirce, scortisoara evocand marea, apa, plantele si florile - intr-un cuvant natura. Concentrarea catre baze: pamant, foc, apa, aer.

2. Materii prime

Datorita multitudinii scopurilor si utilizarilor produselor cosmetice ce determina diversitatea lor, precum si formele complexe de realizare a produselor comerciale, industria fabricarii acestora este poate cea care reclama materii prime si auxiliare pe cat numeroase, pe atat de diverse si care cunosc o dinamica de dezvoltare ascendenta, permanenta si in continua completare.

O trasatura comuna tuturor materiilor prime cosmetice , in afara de marea lor diversitate, o constituie puritatea deosebita ce trebuie sa o aiba .

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 942 cuvinte
Nr caractere:
21 136 caractere
Marime:
1.16 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Anorganica
Data publicare:
07.04.2010
Structură de fișiere:
  • Parfumurile.doc
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganica

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Parfumurile in antichitate Cuvantul parfum vine din sintagma latineasca per fumus, insemnand...
Parfumurile pot fi grupate in diferite familii olfactice, pe teme sau acorduri, ale acestor...
Cuvantul "parfum" vine din sintagma latineasca "per fumus", insemnand...
Cu mai bine de 5000 de ani in urma, egiptenii ardeau plante aromatice in onoarea lui Ra, zeul...
Cuvantul parfum, folosit in zilele noastre, provine din limba latina "per fumus" si...
Sus!