Coroziunea aluminiului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aluminiul este un element chimic, notat cu simbolul Al. Numarul atomic al aluminiului are valoarea 13, iar masa atomica este 26.97. Este cel mai abundent element metalic din scoarta terestra si al treilea element chimic ca raspandire. Nu se gaseste in stare nativa, fiind intalnit doar in combinatii sub forma de minereuri, dintre care cele mai importante sunt: - silicatii si silicoaluminatii (SiO2*Al2O3*Fe2O3*H2O, argila, K[AlSi3O8] feldspatul, Na[AlSi3O3], albita, mica, etc.) - criolitul Na3[AlF6] - bauxita AlO(OH) - oxidul de aluminiu:Al2O3. In functie de impuritatile continute, oxidul de aluminiu poarta urmatoarele denumiri: corindon (incolor), topaz (galben), rubin (rosu), safir (albastru),ametist (violet), smarald (verde), smirghelul (negru). - oxizi micsti: MgAl2O4 spinel, BeAl2O4 crisoberil Dupa fier, acesta a devenit metalul cu cea mai larga intrebuintare. Aluminiul a fost remarcat pentru faptul ca este un metal usor, cu o densitate de 2.7 g/cm3. Aceasta calitate il face sa fie utilizat in cantitati mari in industria navala si aeronautica. Capacitatea mare de reflexie este folosita in construirea oglinzilor metalice. Este un bun conducator electric si termic, fiind folosit in industria electrochimica sub forma de sarma, inlocuind conductoarele electrice din cupru, care sunt mai scumpe. Este un metal ductil si maleabil, fiind posibila obtinerea unei foite subtiri de 0.005 mm grosime. Totodata, aceasta proprietate este utilizata in industria alimentara, aluminiul fiind folosit la ambalarea produselor alimentare sau in industria farmaceutica. O alta proprietate importanta a acestui metal este rezistenta la coroziune, care se datoreaza formarii unui strat protector de oxid. Rezista la actiunea chimica a acidului azotic diluat sau concentrat, iar acest lucru se reflecta in fabricarea canistrelor transportoare de acid azotic din aluminiu. Prezinta o afinitate mare pentru oxigen, fiind utilizat in obtinerea altor metale precum Cr, Mn, Co, V din oxizi.

2

Aluminiul este cel mai folosit metal neferos. In 2015, productia globala de aluminiu a fost de 31.9 milioane tone. Cateva dintre numeroasele utilizari ale acestuia sunt:

- transport (automobile, avioane, trenuri, nave, biciclete, etc.);

- ambalare (conserve, folii, etc.);

- constructii (ferestre, usi, etc.);

- o larga varietate de obiecte casnice, de la ustensile pentru gatit pana la bate de baseball si ceasuri.

Aluminiul se utilizeza aproape intotdeauna aliat, lucru care ii creste rezistenta mecanica, in special cand este supus calirii. De exemplu, folia de aluminiu comuna si dozele pentru diferite bauturi sunt aliaje care contin intre 92% si 99% aluminiu. Principalele elemente de aliere sunt cuprul, zincul, magneziul, manganul si siliciul. II. Coroziunea aluminiului si a aliajelor sale Coroziunea aliajelor aluminiului este in general de natura locala, datorita separarii reactiilor anodice si catodice. Reactia anodica care are loc este oxidarea metalului: Al -> Al3++ 3e- Reactiile catodice sunt:

- reducerea oxigenului

O2+2H2O + 4e- -> 4OH-

- degajarea hidrogenului

2H++ 2e- -> H2

Bibliografie:

1. N. Perez, ,,Electrochemistry and corrosion science", Kluwer Academic Publishers, 2004 2. N. L. Sukiman, X. Zhou, N. Birbilis, A.E. Hughes, J. M. C. Mol, S. J. Garcia, X. Zhou and G. E. Thompson, ,,Aluminium Alloys - New Trends in Fabrication and Applications" 3. F. Bandrabur, L. Lazar, N. Apostolescu, ,,Ingineria proceselor electrochimice. Protectie anticorosiva", Editura ECOZONE-Iasi, 2007

4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Aluminiu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Coroziunea aluminiului.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 185 cuvinte
Nr caractere:
12 314 caractere
Marime:
659.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Anorganică
Predat:
Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului , Universitatea "Politehnica" din Timisoara din Timisoara
Materie:
Chimie Anorganică
An de studiu:
IV
Sus!