Compusi coordinativi ai unor metale de tip 3d cu activitate biologica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Compusii coordinativi ai metalelor tranzitionale, inclusiv cei de tip cluster, prezinta un interes din ce in ce mai mare atat in aspect fundamental, cat si in cel aplicativ. Acestia se utilizeaza la obtinerea metalelor de puritate inalta si a semiconductoarelor, in calitate de catalizatori in procese industriale, la modelarea unor substante importante in sistemele biologice precum vitamina B12 si hemoglobina, ca preparate cu proprietati de antidot etc.

In organismele vii, metalproteina feritina joaca un rol important in depozitarea fierului. Modelarea acestei metalproteine poate fi realizata prin utilizarea compusilor coordinativi de tipul clusterilor u3-oxo. Clusterii de tip u3-oxo pot fi:

homonucleari [Fe3O(RCOO)6(H2O)3]X si

heteronucleari- [Fe2MO(RCOO)6(H2O)3].

Dupa cum s-a stabilit, clusterii trinucleari ce contin fier, cobalt sau mangan atat homo-, cat si heterometalici, manifesta activitate biologica selectiva care difera atat de la cultura la cultura, cat si de la soi la soi, deosebindu-se de asemenea si dupa tipul de activitate manifestat. Modul de utilizare a clusterilor consta in tratarea semintelor inainte de semanat si a aparatului foliar pe parcursul perioadei de vegetatie cu solutii diluate. Utilizarea acestor complecsi la tratarea semintelor inainte de semanat conduce la majorarea energiei de germinare a semintelor, stimularea formarii si dezvoltarii sistemului radicular si a cresterii plantelor la etapele initiale ale ontogenezei.

Prin substitutia numarului diferit de molecule de apa in [Fe3O(CH3COO)6(H2O)3]NO3 cu derivati ai acizilor nicotinic si izonicotinic au fost obtinuti si cercetati clusteri cu formula generala [Fe3O(CH3COO)6(H2O)3-nLn]NO3 - mSolv, in care L= N,NI-dietilnicotinamida (DENA), esterul etilic al acidului nicotinic (EEAN), sau esterul etilic al acidului izonicotinic (EEAiN); Solv = H2O sau CH3COOH.

Tratarea clusterilor heterometalici [Fe2MO(CH3COO)6(H2O)3]- 2H2O, in care M=Co si Mn cu exces de ligand organic conduce la substitutia totala a moleculelor de apa din sfera interna de coordinare cu formarea compusilor reprezentati prin formula generala [Fe2MO(CH3COO)6L3]- 2H2O, in care L=DENA, EEAN, EEAiN. Excesul de liganzi face ca reactia sa decurga mai energic, iar randamentul produsului final sa creasca.

Analiza termica complexa stabileste ca apa de cristalizare se elimina pana la temperatura de 83 sC, dupa care incepe eliminarea moleculelor solvate de EEAiN, apoi urmeaza descompunerea sferei interne de coordinare. De mentionat ca eliminarea DENA incepe la o temperatura mai inalta decat EEAN si EEAiN, fapt ce poate fi explicat prin legatura mai stransa a DENA cu atomii metalelor. De asemenea, complecsii care contin cobalt sunt mai stabili cu 5-35 grade fata de cei care contin mangan.

Descompunerea termica a clusterilor finalizeaza in intervalul de temperatura 300-400 sC cu formarea oxizilor Fe2MO4.

Concluzii

1. Moleculele de apa din sfera interna de coordinare a [Fe3O(CH3COO)6(H2O)3]X si [Fe2MO(CH3COO)6(H2O)3] (M=Co, Mn) pot fi substituite cu liganzi organici neutri (L), precum: nicotinamida (NIA), N,NI-dietilnicotinamida (DENA), esterii acizilor nicotinic (EEAN) si izo-nicotinic (EEAiN), conducand la formarea [Fe3O(CH3COO)6L3]X si [Fe2MO(CH3COO)6L3], unii dintre care manifesta activitate biologica.

2. Descompunerea termica a compusilor coordinativi examinati decurge pe etape. Eliminarea DENA incepe la o temperatura mai inalta decat EEAN si EEAiN, fapt ce poate fi explicat prin legatura mai stransa a primului ligand cu atomii metalelor. Complecsii ce contin cobalt sunt mai stabili termic fata de cei care contin mangan.

-Organizarea:

Din punct de vedere stiintific organizarea articolului este corecta, fiind introduse parti distincte: Abstract, Introducere, Partea experimentala, Concluzii si Referinte bibliografice.

Pentru prezentarea si explicarea problemelor analizate articolul a fost structurat in paragrafe si subparagrafe.

Articolul este prezentat intr-o consecutivitate logica si bine argumentat, ceea ce-l face usor de parcurs.

-Continut

a) Originalitate:

In ultimele decenii creste interesul fata de compusii coordinativi ai metalelor. In special este vorba de metalele care joaca rolul de micro si macroelemente, dupa cum si compusii care manifesta activitate biologica fiind utilizati pe scara larga in diferite domenii.

Substantele biologic active, avand la baza lor compusi coordinativi ai metalelor tranzitionale, au o perspectiva mare sub aspectul utilizarii lor pentru majorarea productivitatii si rezistentei plantelor de cultura la conditiile nefavorabile ale mediului extern, boli si vatamatori, precum si la imbunatatirea calitatii recoltei.

Cercetarile stiintifice in domeniul chimiei coordinative efectuate in Moldova poarta un caracter atat fundamental, cat si aplicativ, compusii fiind utilizati in agricultura in calitate de substante biologic active.

b) Utilitate:

Utilizarea complecsilor analizati la tratarea semintelor inainte de semanat conduce la majorarea energiei de germinare a semintelor, stimularea formarii si dezvoltarii sistemului radicular si a cresterii plantelor la etapele initiale ale ontogenezei.

Articolul aduce o lumina noua asupra domeniului analizat , iar rezultatele investigatiilor demonstreaza ca Difecoden-ul poseda proprietati biologic active, care se manifesta prin intensificarea cresterii coleoptilului si sistemului radicular, precum si a formarii aparatului foliar, acumularii masei plantelor si sporirii productivitatii.

c) Calitate:

In cadrul articolului sunt descrise competent metodele si tehnicile de analiza termica utilizate, sunt redate rezultatele obtinute, in baza carora s-au formulat concluzii care confirma utilitatea cercetarii efectuate de catre autor.

Corectitudinea rezultatelor obtinute poate fi verificata prin analiza tabelelor prezentate.

-Prezentare, gramatica, stil:

Stilul si expunerea autorului sunt clare si coerente, fara greseli gramaticale si de exprimare. Limbajul utilizat este corect din punct de vedere stiintific. Articolul contine anumiti termeni din domeniu. Spectrele Mossbauer ale compusilor in functie de temperatura, care insotesc analizele sunt clare si bine explicate, evidentiind elementele principale ale cercetarii.

-Referinte bibliografice:

Sursele citate de autor sunt relevante pentru momentul aparitiei articolului, fiind citate lucrari reprezentative pentru tema abordata. Citarea se face conform cerintelor .

-Sugestii:

Cercetarile pot continua prin aplicarea metodelor prezentate, pentru a se face un studiu comparativ al rezultatelor obtinute.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 089 cuvinte
Nr caractere:
6 075 caractere
Marime:
13.53 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Anorganica
Data publicare:
06.05.2018
Structură de fișiere:
  • Compusi coordinativi ai unor metale de tip 3d cu activitate biologica.doc
Predat:
la facultate
Profesorului:
Dr.Conf. Univ Țapcov Victor

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Teoria coordinatiilor propusa in 1893 de savantul elvetian Alfred Wener are la baza: -in...
Compusii de coordinatie, combinatiile complexe, acestea sunt in general, combintii care contin un...
Biologia moleculara este stiinta care se ocupa cu studiul princiapalelor forme molecular si...
Cea mai importanta clasa de compusi metalici din sistemele biologice este aceea care cuprinde...
I.1. Biologia speciei Ribes rubrum (Coacaz rosu) I.1.1. Incadrare sistematica Regnul Plantae...
Sus!