World Wide Web

Previzualizare referat:

Extras din referat:

World Wide Web ( sau mai pe scurt spus WWW sau Web-ul ) a aparut in 1989 la CERN, Centrul European de Cercetari Nucleare ca urmare a eforturilor unor fizicieni de a pune la punct un sistem pentru crearea şi distribuirea documentelor electronice oriunde pe glob, sistem care să permită integrarea tuturor elementelor media: text, imagini, sunet.

World Wide Web reprezintă cel mai utilizat şi mai atractiv serviciu Internet. În traducere aproximativă aceasta înseamnă “ţesătură răspîndită în întreaga lume” mai exact :

- este destinat cautarii informatiei in intregul Internet ( world wide = in lumea intreaga) ;

-foloseste hypertextul pentru organizarea informatiei ceea ce face ca aceasta sa apara ca o pânzã de pãianjen (web) si care permite navigarea cu usurinta de la o pagina la alta .

Un hipertext este un document care conţine pe lîngă text,imagini ,sunete(într-un cuvînt,elemente multimedia) şi legaturi catre alta documente de tip hypertext,care pot fi localizate pe orice server Web din reţeaua internet.

Hiprtextele sunt denumite deseori pagini Web. Aceste pagini web pot fi accesate folosind un software special numit Browser.Principalele Browsere de pe piata sunt : Internet Explorer,Mozila Firefox ,Opera si Netscape Navigator.

Internetul conectează două tipuri de computere: serverele, care furnizează documentele, şi clienţii, care solicită şi afişează documentele pentru a fi vizualizate de utilizator.

Relaţia client-server pe care se bazează funcţionarea World Wide Web este facilitată de protocolul de comunicaţie HTTP. Interacţiunea dintre browserul Web(aplciatie client) şi serverul Web(aplicatie server) începe cu o cerere din partea clientului. Aplicaţia client transmite o cerere către aplicaţia server. Această cerere poate consta în transmiterea unui anumit document sau în efectuarea unei anumite tranzacţii. Aplicaţia server fie îndeplineşte cererea clientului, caz în care obiectul solicitat este transmis browserului, fie o refuză, situaţie în care browserul afişează binecunoscutele mesaje de eroare "The page cannot be displayed" sau "File not found".

Aspecte privind clientul Web

Fiecare pagina web este identificata printr-o adresa unica, care se mai numeste si URL ( Uniform Resource Locator ). Aceasta va fi de forma : protocol://(www).gazda.nume_de_domeniu(ex.: http://www.abcd.com/products.html).

Ea poate fi urmata in anumite cazuri de nume de fisiere. Un URL are trci parti: numele protocolului (http), numele calculatorului pe care se gaseste pagina (www.abcd.com) .si numele fisierului care confine pagina (produas.html).

Exista pagini pe care Browserul nu le poate interpreta (deoarece unele pagini nu contin HTML ci paote fi formata dintr-un document PDF sau o iconita GIF sau o poza JPEG sau filmulete ,melodii etc).Pentru a le putea interpreta exista 2 posibilitati : plug-in-uri si programe auxiliare (helper applications). Un plug-in este un modul pe care programul de navigare il obtine dintr-un director special de pe disc si il instaleaza ca o extensie al insusi programului de navigare.

Deoarece plug-in-urile se executa in interiorul programului de navigare, acestea au acces la pagina curenta si pot sa modifice modul in care aceasta este afisata. Dupa ce plug-in-ul a terminat ceea ce avea de facut (de obicei dupa ce utilizatorul s-a deplasat la alta pagina de Web), acesta este scos din memoria programului de navigare. Inainte ca un plug-in sa poata fi folosit, acesta trebuie instalat.Programele auxiliare (helper applications) sunt programe complete ce se executa ca procese separate. Deoarece acestea sunt programe separate, nu ofera nici o interfata programului de navigare si nu utilizeaza serviciile acestuia.Cateva din aceste aplciatii sunt : Acrobat Reader(pentru documentele PDF),Microsoft WORD,sau Flash player(pentru video).

Aspecte privind serverul Web

Principalele etape pe care le parcurge serverul sunt :

1. Acccpta o conexiune TCP de la un client (program de navigarc).

2. Obtine numele fisierului cerut.

3. Obtine fisierul (de pe disc).

4. intoarce fisierul clientului.

5. Elibereaza conexiunea TCP.

Serverele dc Web modernc au mai multe caracteristici, dar in esenta acestca sunt functiile unui server de Web. O problema este ca fiecare cerere necesita acces la disc pentru obtinerea fisierului,deci serverul web nu poate servi mai multe cereri pe secunda decat numarul de accese la disc ce se pot executa pe secunda.S-a gasit o solutie si anume folosirea unui sistem de memorie ascunsa ,temporara pentru cele mai recente n fisiere utilizate. Inainte de obttinerea unui fisier de pe disc, serverul verifica memoria ascunsa (cache). Daca fisierul exista acolo, el poate fi servit direct din memorie, eliminand astfel accesul la disc.

Urmatorul pas pentru constructia unui server mai rapid este de a face serverul sa admita mai multe fire dc executie (multithreaded), intr-una din arhitecturi, serverul este format dintr-un modul frontal (front-end module), care accepta conexiunile nou venite, si k module de procesare.

Serverclc de Web moderne efectueaza mai multe opcratii decat acceptarea numclor de fisiere si transmiterea confinutului acestora :

1. Rezolvarea numelui paginii de Web cerute.

2. Autentificarca clientului.

3. Verificarea drepturilor de acces ale clientului.

4. Verificarea drepturilor de acces asupra paginii de Web.

5. Verificarea memoriei ascunse.

6. Obtinerea paginii cerute, de pe disc.

7. Determinarea tipului MIME cc va fi inclus in raspuns.

8. Rezolvarea altor probleme minore.

9. Transmiterea raspunsului catrc client.

10. Adaugarea unci inregistrari in jurnaiul serverului.

Pasul 1 este necesar dcoarece cererea sosita poate sa nu contina numele propriu-zis al fisicrului, ca sir de caractere.

Pasul 2 consta in vcrificarea identita|ii clientului. Acest pas este necesar pentru paginile care nu sunt disponihile publicului larg;

Pasul 3 verifica daca exista restrictii referitoare la satisfaccrca cererii, avand in vedere identitatea si localizarea clientului;

Pasul 4 verifica daca exista restrictii de acccs asociate cu pagina insasi;

Pasii 5 si 6 presupun obtinerea paginii. Pasul 6 nccesita capacitatea de tratare simultana a mai multor citiri de pe disc;

Pasul 7 se refera la determinarea tipului MIME din extensia fisierului, primele cateva cuvinte din fisier, un fisier de configurare sau alte surse posibile;

Pasul 8 este destinat unei diversitati de operatii, cum ar fi construct unui profil al utilizatorului sau adunarea unor statistici;

Pasul 9 este eel in care rezultatul este transmis clientului si pasul 10 adauga o inregistrare in jur-nalul sistemului, in scopuri administrative.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • World Wide Web.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
5 559 cuvinte
Nr caractere:
30 796 caractere
Marime:
39.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!