Unitatea centrală a unui calculator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A. Prezentare generala

La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri si inventii. Cele mai importante tipuri de calculatoare sunt : calculatorul personal ( PC ) si notebook - ul sau laptopul . Calculatorul personal (PC-ul) este folosit acasa, la birou, in laborator, etc. Laptop - ul este de dimensiuni mult mai mici, este mai usor, seamana cu o geanta diplomat, este mai usor de transportat si prezinta avantajul ca poate fi alimentat de la baterii .

B. Structura calculatorului

Un calculator se caracterizeaza prin hardware si software. Hardware - ul reprezinta totalitatea componentelor fizice ale unui calculator . Acestea sunt inutile fara existenta software - ului . El reprezinta totalitatea programelor care faciliteaza accesul utilizatorului si efectueaza operatiile de prelucrare a datelor . Pentru a introduce date in calculator in vederea prelucrarii, cat si pentru a intra in posesia rezulatatelor, calculatorul se conecteaza la diferite echipamente de intrare ( tastatura, scaner, mouse, etc. ) respectiv, echipamente de iesire ( monitor, imprimanta, etc. ).

UNITATEA CENTRALA

Unitatea centrala a unui calculator prezinta doua unitati,si anume:

I. UNITATEA CENTRALA DE PRELUCRARE (CPU)

II. UNITATEA DE MEMORIE INTERNA

Unitatea de memorie (UM) sau memoria interna (principala) este componenta sistemului de calcul destinata pastrarii datelor si instructiunilor programelor in locatii bine definite prin adrese. Este formata, in general, din celule de memorie, fiecare celula fiind un circuit care poate stoca un bit de informatie.

Din punct de vedere al ,,volalitatii" , memoria este de doua tipuri:

ROM (Read Only Memory) - nu isi pierde continutul la oprirea calculatorului, nu poate fi "scrisa" de catre utilizator (este inscriptionata de catre producator cu ajutorul unei aparaturi speciale), este de capacitate redusa (pana la 2MB) si este folosita pentru stocarea informatiilor despre hardware, mici programe ce configureaza diverse programe.

RAM (Random Acces Memory) - este o memorie volatila (se pierde la oprirea calculatorului), poate fi atat citita cat si modificata si este folosita la stocarea programelor si a datelor, fiind considerata principala memorie de lucru a calculatorului.

Datorita faptului ca memoria RAM a unui calculator este limitata si volatila este necesara

utilizarea unor dispozitive de memorare externa, destinate pastrarii pe termen lung a unor cantitati semnificative de date. Dintre dispozitivele de stocare externa mentionam:

- hard disk-ul (principalul dispozitiv de stocare externa) are o capacitate de stocare de ordinul gigaoctetilor: 80, 160, 200, 250 GB sau mai mult. Principalii producatori de hard-disk-uri sunt: IBM, Segate, Western Digital, Maxtor, Fujitsu, Samsung. Pentru a putea fifolosit, un hard-disk trebuie formatat pentru a se obtine o organizare informationala a sa.Activitatea unui hard-disk este semnalizata prin aprinderea unui led, aflat pe panoul central al unitatii centrale.

- discheta are dimensiunea de 3.5 inchi (1 inch=2.54 cm) si o capacitate de 1.44MB; are dezavantajul unei capacitati reduse si a unei viteze de lucru mica.

- CD-ul are capacitate mare de 650MB, echivalentul a 450 de dischete de 1.44MB;dimensiunea frecvent utilzata este de 4.6 inchi.

- DVD-ul;

- memoria stick.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unitatea centrala a unui calculator.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 242 cuvinte
Nr caractere:
6 985 caractere
Marime:
94.16KB (arhivat)
Publicat de:
Antonia Manolache
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
calculator, cpu, ram, placa video, placa sunet
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Administrarea afacerilor
Materie:
Calculatoare
An de studiu:
I
Sus!