Suporturi informaționale moderne

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere 3
2.Tipuri de suporturi informationale si clasificarea lor 3
3. Bibliografie 26

Extras din referat:

1. Introducere

In conditiile in care societatea umana a devenit din ce in ce mai dependenta de informatii, de prelucrarea si transmiterea lor, a inceput sa se dezvolte conceptul de “societate informationala” , care caracterizeaza aceste evolutii. Ca o recunoastere a importantei proceselor informationale (“tehnologia informatiei”) si globalizării comunicărilor (mai ales prin intermediul retelelor de calculatoare), in aproape toate tarile lumii au apărut programe concrete care au ca obiectiv informatizarea si dezvoltarea societatii informationale.

In acelasi timp apare problema pastrarii informatiei, si anume depozitarea informatiei pe termini indelungati cu o securitate ridicata si cu posibilitatea ca in orice moment sa fie accesata.

Multe modalitati de inregistrare a informatiei au fost inventate bazindu-se pe fenomenele natural. Insa nici una din formele de inregistrare a datelor nu este inca perfecta, astfel intr-un sistem de calcul se folosesc mai multe tipuri de inregistrare a datelor. O siguranta sporita a datelor ar putea fi obtinuta prin combinarea mai multor modalitati de inregistrare a datelor.

2. Tipuri de suporturi informationale si clasificarea lor.

Suporturile traditionale sunt suporturile pe care informatia se fixeaza in mod manual sau cu ajutorul unei masini de dactilografiat. Documentele primare sint categorie a suporturilor traditionale care sint inregistrate pe support de hirtie intr-o structura predeterminata.Suportul de hirtie contine, de obicei o structura tipizata, alcatuita dintr-o serie de rinduri si coloane, repartizate conform actiunilor.

Suporturi tehnice sint suporturi pe care informatia se fixeaza in mod automatizat,cu dispozitive tehnice speciale,care pot fi inroduse direct in calculator pentru procesare ulterioara.

Clasificarea suporturilor tehnice :

Din punct de vedere al materialului folosit pentru fabricarea lor:

• suporturi din hârtie (cartela perforată, hârtia de imprimantă, banda de hârtie perforată, documente completate cu cerneală magnetică, documente cu caractere stilizate etc.);

• suporturi magnetice (banda magnetică, caseta magnetică, discul magnetic, discul flexibil, tamburul magnetic, folia magnetică etc.);

• microfilmele;

• suporturi optice (discul optic, CD-ROM, CD-R, DVD etc.).

• suporturi magneto-optice.

• pe baza de cristale semi- conductoare

Din punct de vedere al posibilităţii de reutilizare:

• suporturi nereutilizabile (neînregistrabile) care se pot înregistra o singură dată (suporturile de hârtie, microfilmele, CD-ROM);

• suporturi reutilizabile care se pot utiliza succesiv pentru mai multe înregistrări (suporturile magnetice, semi- conductoare, CD-RW).

Din punct de vedere al posibilităţii de adresare a înregistrărilor de pe suport:

• suporturi adresabile la care accesarea informaţiei se face direct, pe baza unei adrese (de exemplu, discul magnetic);

• suporturi neadresabile la care accesarea informaţiei se face prin parcurgerea secvenţială a înregistrărilor şi verificarea conţinutului (banda magnetică, suporturile din hârtie, microfilmul).

Din punct de vedere al utilizării în sistemul de calcul:

• suporturi tehnice de intrare care sunt numai citite (documentele completate cu cerneală magnetică, documente cu caractere stilizate, CD-ROM)

• suporturi tehnice de ieşire care sunt numai scrise (hârtia de imprimantă)

• suporturi tehnice de intrare-ieşire care pot fi citite şi scrise de sistem (cartela perforată, banda magnetică, discul magnetic, CD inscriptibil, CD reinscriptibil).

Observații:

Facultatea Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică

Catedra Cibernetică şi informatică economică

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Suporturi Informationale Moderne.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
8 507 cuvinte
Nr caractere:
46 174 caractere
Marime:
377.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Ilie Costas
Sus!