Structura Generală a unui Calculator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A. Prezentare generala

La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri si inventii .

Cele mai importante tipuri de calculatoare sunt : calculatorul personal ( PC ) si notebook – ul sau laptopul .

Calculatorul personal este folosit acasa, la birou, în laborator, etc .

Laptop – ul este de dimensiuni mult mai mici, este mai usor, seamana cu o geanta diplomat, este mai usor de transportat si prezinta avantajul ca poate fi alimentat de la baterii .

B. Structura calculatorului

Un calculator se caracterizeaza prin hardware si software.

Hardware – ul reprezinta totalitatea componentelor fizice ale unui calculator. Acestea sunt inutile fara existenta software – ului . El reprezinta totalitatea programelor care faciliteaza accesul utilizatorului si efectueaza operatiile de prelucrare a datelor . Pentru a introduce date în calculator în vederea prelucrarii, cât si pentru a intra în posesia rezulatatelor, calculatorul se conecteaza la diferite ecchipamente de intrare ( tastatura, scaner, mouse, etc ) respectiv, echipamente de iesire ( monitor, imprimanta, etc )

C. Elementele componente ale unui calculator

1.Placa de baza

Aceasta reprezinta cea mai importanta cea mai importanta componenta aflata în carcasa ; mai este denumita si placa principala ( motherboard )

Pe ea se afla aplicate urmatoarele componente : micropocesorul, memoria, alte placi necesare functionarii unor echipamente inserate în locase speciale, numite Sloturi.

Printre alte placi exista : placa video, placa de sunet, modemul, placa de retea, etc . Pe lânga acestea, porturile seriale si paralele servesc la conectarea unor dispozitive periferice, cum ar fi : mouse – ul, imprimanta, modem – ul .

Placa de baza pastreaza legatura si cu celelalte componente ale calculatorului care nu sunt amplasate direct pe ea, prin magistrale (cum ar fi CD-ROM, HDD, FLOPPY DISK).

2.Microprocesorul -CPU

Unitatea centrala de prelucrare (CPU) este, în ingineria calculatoarelor, un set de circuite microscopice care reprezinta procesorul cu informatiile principale dintr-un calculator. CPU este în general un singur microprocesor creat de obicei dintr-un disc subtire de material semiconductor, de obicei siliciu, cu milioane de circuite electrice pe suprafata sa. Pe un nivel mai înalt, CPU este de fapt un numar de unitati de prelucrare interconectate care sunt fiecare responsabile pentru un aspect al functiei unitatii centrale de prelucrare.

Unitatile centrale de prelucrare standard contin unitati de prelucrare care interpreteaza si implementeaza instructiunile software-ului, realizeaza calcule si comparatii, fac decizii logice (determinând daca o propozitie este adevarata sau falsa dupa regulile Algebrei Booleene), înmagazineaza temporar informatii pentru utilizarea ulterioara de catre alta unitate de prelucrare a CPU, tin evidenta pasului curent în executia programului si permit CPU sa comunice cu restul calculatorului.

Principalele caracteristici ale puterii unui procesor sunt :

- cantitatea de memorie ce poate fi citita la un moment dat

- viteza de executie a operatiilor

- numarul de instructiuni diferite ce pot fi executate

Functiile CPU

CPU este asemenea unui calculator, însa mult mai puternica. Principala functie a CPU este sa realizeze operatii aritmetice si logice pe baza datelor preluate din memorie sau pe baza unor informatii primite prin intermediul unor dispozitive precum tastatura, scanner, sau joystick. CPU este controlata de o lista de instructiuni de software, numite program de calculator. Instructiunile de software care patrund în CPU îsi au originea în unele forme de stocare de memorie precum hard disk, floppy disk, CD-ROM, sau benzi magnetice. Aceste instructiuni trec dupa aceea în memoria RAM (Random Access Memory), unde fiecarei instructiuni îi este data o adresa, sau locatie de memorie. CPU poate accesa date specifice în RAM prin specificarea adresei datei dorite.

În timp ce programul este executat, datele sunt transmise din RAM prin intermediul unei unitati de interfatare prin fire numite bus, care conecteaza CPU la RAM. Datele sunt dupa aceea decodate de o unitate de prelucrare numita decodor de instructiuni care interpreteaza si implementeaza instructiunile de software.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura Generala a unui Calculator
    • T1_SilaghiFlaviu_E211A.doc
    • T1_SilaghiFlaviu_E211A.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 040 cuvinte
Nr caractere:
16 022 caractere
Marime:
155.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!