Strategii de tranziție - enterprise resource planning

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
1. Necesitatea planificarii unei strategii de tranzitie 4
2. Strategii de tranzitie pentru întreprinderile mici si mijlocii 6
2.1 Strategia integrala 6
2.2 Strategia pe faze 8
2.3 Strategia paralela 9
3. Metode de implementare din perspectiva companiilor multinationale 11
3.1 Strategia completa 12
3.2 Strategia Middle Road 13
3.3 Strategia Vanilla 13
3.4 Caracteristicile implementarilor ERP 14
4. Care strategie este optima si care ar trebui sa o foloseasca o firma? 17
Concluzii 18
Bibliografie 19

Extras din referat:

Introducere

La inceputul secolului XXI societatile din lumea întreaga sunt în continua evolutie. Actualele schimbari economice, sociale, politice, culturale, alcatuiesc prin diversitatea, complexitatea si dinamismul lor, un peisaj contemporan extrem de fragmentat si contradictoriu.Datorita noilor tehnologii informationale dispunem de instrumente ce permit sa extragem si sa comunicam informatii în câteva secunde, oriunde, oricui si la orice ora.

Transformarile rapide din mediul organizational si progresele rapide înregistrate de tehnologiile informationale impun dezvoltarea unor sisteme informationale flexibile, care sa se adapteze la schimbarile rapide din mediu.Pentru a rezista pe piata, firmele se orienteaza spre sisteme Enterprise Resource Planning (ERP), înlocuind vechile sisteme informationale neintegrate bazate pe tehnologii învechite. Dar adoptarea sistemelor ERP ridica provocari destul de importante si solicita numeroase resurse, cei mai buni specialisti în sisteme informationale si un sprijin substantial din partea conducerii si a personalului. Din pacate, majoritatea aplicatiilor ERP nu pot rezista – sistemele cer mult timp pentru a fi instalate, si , odata instalate, cer prea mult timp pentru a se adapta schimbarii continue a proceselor de afaceri, vitale pentru succesul competitiei.

Se considera ca ERP este o solutie software integrata, prin care se asigura comunicarea informatiilor tuturor utilizatorilor interesati de un anumit domeniu de activitate sau care sunt dependenti de acele informatii pentru îndeplinirea propriilor responsabilitati, prin crearea si exploatarea unei baze de date unice.Astfel, ERP elimina barierele departamentale, prin integrarea tuturor surselor informationale tranzactionale într-o singura baza de date, accesibila oricui.

Programele pentru planificarea resurselor întreprinderii, sau ERP, sunt concepute pentru a fi nucleul unei întreprinderi, tinând sa integreze toate departamentele si functiile unei companii într-un singur sistem informatic ce poate servi tuturor necesitatilor particulare ale oricarui departament. Proiectarea unui singur produs informatic care sa raspunda necesitatilor atât personalului din departamentul financiar, cât si a celor de la resurse umane sau a celor de la productie nu este deloc usoara, deoarece fiecare departament are propriile lui sisteme informatice specializate si optimizate pentru nevoile particulare proprii. Însa ERP le combina pe toate acestea într-un singur program informatic conectat la o baza de date comuna, astfel încât comunicarea interdepartamentala este mult mai facila.

Fiecare aplicatie ERP are propria sa arhitectura, , caracteristici, proceduri de instalare si nivel de complexitate. Deci, nu se poate aborda niciodata instalarea tuturor pachetelor ERP în aceeasi maniera.

Aspectele luarii deciziei unui ERP pot fi clasificate în urmatoarele domenii principale :

Tehnic: Acest domeniu cuprinde toate resursele hardware si software necesare introducerii sistemului ERP în organizatie.

Organizational: Implementarea unui sistem ERP conduce la schimbari organizationale, care au consecinte directe asupra fluxului de informatii, de cunostinte, cultura, oameni si sarcini. Între aspectele tehnice si cele organizationale exista o relatie mutuala , bidirectionala. Decizia implementarii unui sistem ERP produce nu numai schimbari tehnice majore ci si modificari organizationale majore care afecteaza aproape toti angajatii din organizatie.

Tranzitia de la vechi la nou pare a fi o procedura simpla. De multe ori oamenii presupun ca tranzitia ar trebui sa fie minora; totusi, rareori este cazul. Strategia de tranzitie determina cum va fi implementat noul sistem ERP.Implementarea unui sistem ERP este un proces complex de aceea companiile ar trebui sa acorde o atentie speciala planului de tranzitie catre noul sistem.

În acest context planificarea unei strategii de tranzitie si implementarea propiu-zisa a unei solutii Enterprise Resource Planning de gestionare a resurselor a capatat o importanta capitala în administrarea eficienta a oricarei companii.

Observații:

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", specializarea Informatica Economica

Referatul urmareste modalitatea de trecere de la un sistem vechi la un sistem ERP nou din cadrul unei întreprinderi.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii de Tranzitie - Enterprise Resource Planning.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
6 344 cuvinte
Nr caractere:
34 787 caractere
Marime:
35.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Doina Fotache
Sus!