SPM o mică istorie a microprocesoarelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primul microprocesor a fost creat de firma Intel în 1971. Numele sau era Intel 4004, si era un procesor pe 4 biti. Aparitia primului microprocesor a fost un pas cu uriase consecinte în evolutia ulterioara a sistemelor de calcul. Diferenta între microprocesor si metodele îndeobste folosite era ca procesorul strânge pe o singura pilula de siliciu toate unitatile functionale importante necesare executarii programelor; fiind toate strâns integrate, comunicatia între ele este rapida si eficace, permitând dintr-o data un salt calitativ.

Nu mai putin importanta este reducerea de cost care urmeaza unei astfel de integrari. Cu siguranta ca principalul motiv al evolutiei explozive a tehnologiei circuitelor integrate nu este de natura tehnologica, ci economica: spirala preturilor din ce în ce mai scazute face echipamentele de calcul din ce în ce mai accesibile, cererea creste, ducând la venituri mai ridicate pentru fabricanti, care investesc mai mult în cercetare/dezvoltare si linii tehnologice, obtinând densitati mai mari, permitând integrarea mai multor circuite precum si costuri si mai scazute. Cu toata scaderea de pret, veniturile globale ale industriei semiconductoarelor au crescut în mod galopant: numai anul trecut vânzarile globale au fost de 149 de miliarde de dolari!

Esential pentru a mentine aceasta spirala este faptul ca echipamentele de calcul maresc enorm productivitatea muncii, direct sau indirect: de aici cererea crescânda. Iar expertii afirma ca acesta este doar începutul si ca în viitor fiecare individ va depinde de zeci de dispozitive de calcul în fiecare clipa. Nu suntem prea departe de acest punct: chiar în ziua de azi, o masina moderna are în medie 15 microprocesoare, care controleaza, regleaza si diagnosticheaza tot felul de parametri, de la injectie pâna la frâne.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O mica istorie a microprocesoarelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
806 cuvinte
Nr caractere:
4 160 caractere
Marime:
7.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!