Servicii Push în WAP 2.0

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Istoric WAP 4
2. Arhitectura Wap Push 5
2.1 Pull vs Push technology 5
2.2 Arhitectura “Push” 6
2.3 Push Proxy Gateway 7
2.3.1 Servicii 7
2.3.2 Acceptarea/Rejectia mesajelor 8
2.3.3 Serviciul de manuire a mesajelor 8
2.3.4 Codare, Compilare, Compresie 8
2.3.5 Consideratii Multicast, Broadcast si Alias 8
2.3.6 Capabilitati 8
3. Protocolul Push Access (PAP) 9
3.1 Operatii PAP 9
3.1.1 Inaintarea unui push 9
3.1.2 Notificarea rezultatului 10
3.1.3 Renunta la push (Push Cancelation) 11
3.1.4 Interogarea statusului 11
3.1.5 Interogarea capabilitatilor clientului 12
3.2 Adresarea 12
3.2.1 Adresarea mai multor destinatari 13
3.2.2 Adrese Multicast/Broadcast 13
4. Mesajul Push 13
4.1 Formatul mesajului 13
4.2 Headerele mesajului 13
4.2.1 Headere generice 13
4.2.2 Headere WAP 14
4.3 Corpul mesajului (Message body) 14
4.4 Reguli Proxy 14
5. Protocolul PUSH-OTA 14
5.1 Variante ale protocolului OTA 15
5.2 Protocolul Push OTA-WSP 15
5.2.1 Primitive 15
5.2.1.2 Primitive de gestiune/management 16
5.2.2 Descrierea protocolului 16
5.3 Protocolul Push OTA-HTTP 18
6. Indicarea Serviciului (Service Indication) 19

Extras din referat:

1. Istoric WAP

Wireless Access Protocol (WAP) este un protocol international deschis, destinat comunicatiilor la nivelul aplicatie, intr-un mediu de comunicatii fara fir. In mare parte, folosirea protocolului WAP implica accesarea web-ului de pe un telefon mobil sau PDA.

Un browser WAP ofera toate serviciile unui browser WEB pentru PC, insa intr-un mod simplificat pentru a opera conform cu restrictiile impuse de un telefon mobil, cum ar fi dimensiunea redusa a dispaly-ului. Utilizatorii se pot conecta la siteuri WAP: siteuri Web (scrise direct sau convertite automat), WML (Wireless Markup Language) accesate prin intermediul browser-ului WAP.

Inaintea aparitiei protocolului WAP, furnizorii de servicii aveau la dispozitie o varietate extrem de limitata pentru a oferi servicii de date interactive, in schimb aveau nevoie de interactivitate pentru a suporta activitati precum:

• Email

• Urmarirea pretului actiunilor

• Sport

• Stiri

• Descarcare muzica

Inginerii care au dezvoltat tehnologia WAP au incercat sa foloseasca pe cat de mult posibil tehnologiile WWW existente. In acest sens, arhitectura WAP este extrem de similara cu cea WWW, folosindu-se aceleasi resurse de adresare, aceleasi nume si tipuri de date. De asemenea, in WAP exista corespondenti pentru HTML si Javascript. Un dispozitiv mobil, care are incorporate un browser web se numeste client si are rolul de a trimite cereri inspre un gateway WAP, care la randul sau primeste raspunsuri de la un server si le trimite inapoi clientului. Un server web poate functiona ca un server in arhitectura WAP. O astfel de arhitectura permite folosirea tehnologiilor déjà exsitente precum PHP, ASP, CGI s.a.m.d. gateway-ul WAP tranduce cererile din protocolul WAP catre WWW si invers, iar in acelasi timp transcodeaza datele in vederea optimizarii traficului.

In acelasi timp, WAP este un mediu de aplicatii, putand fii integrat in orice system de operare, inclusive PalmOS, EPOC, Windows CE, FLEXOS, OS/9 sau Java OS. Dispozitivele care suporta acest protocol variaza de la aparate wireless digitale precum telefoane mobile, pagere, radio-uri, telefoane inteligente. Protocolul este implementat pentru a fi integrat in cele mai multe dintre retelele wireless, precum GSM, DECT, CDMA, CDPD, PDC, PHS, TDMA, FLEX, ReFLEX, iDEn, TETRA, Data TAC si Mobitex.

Un alt protocol competitor cu WAP este sistemul janponez i-mode, care insa nu constituie subiectul acestui document.

Specificatiile tehnice ale protocolului WAP vor fi descrise in detaliu in capitolele ce urmeaza. Standardul descrie o suita de protocoale care permit interoprerabilitatea echipamentelelor si a softului WAP cu diverse tehnologii, facand posibila crearea unei singure platforme care sa concureze cu tehnologii de retea precum GSM sau IS-95 (CDMA).

2. Arhitectura Wap Push

WAP este rezultatul unei munci continue de a defini specificatii industriale in scopul dezvoltarii aplicatiilor soft pentru retele de comunicatii wireless. Piata wireless creste rapid, avand din ce in ce mai multi clienti si din ce in ce mai multe servicii. WAP defineste un set de protocoale la straturile transport, sesiune si aplicatii de date din OSI. In ceea ce urmeaza, va fi detaliata arhitectura WAP Push, un serviciu pentru a “impinge/forta” continut de date pe un telefon mobil folosind arhitectura WAP.

2.1 Pull vs Push technology

In modelul client-server ”normal”, un client cere un serviciu de informatii de la un server, care apoi raspunde prin a trimite informatii clientului. Acest model este cunoscut sub numele de tehnologie “pull”: Clientul “extrage/trage” informatie de la server. Navigatul pe WWW este un exemplu tipic de tehnologie “pull”, unde un utilizator introduce un URL (request-ul, cererea) care e trimisa serverului, iar serverul raspunde prin a trimite pagina Web (raspunsul) catre utilizator.

In contrast cu aceasta tehnologie, exista de asemenea si modelul “push”, care desi se bazeaza si el pe acelasi sablon client/server, nu implica trimiterea unui request din partea clientului catre server inainte ca serverul sa raspunda. Arhitectura Wap Push introduce un mod de a transmite informatii catre un dispozitiv mobil in absenta unui request din partea clientului.

Observații:

UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA DE ELECTRONICA, TELECOMUNICATII SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Servicii Push in WAP 2.0.doc
  • Servicii Push in WAP 2.0.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 618 cuvinte
Nr caractere:
27 609 caractere
Marime:
633.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!