Poșta electronică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una dintre cele mai importante componente ale Internetului este posta electronica sau sistemul e-mail.

Sunt convins ca ai vazut de multe ori, pe cartile de vizita ale prietenilor tai, de exemplu, adrese Internet, care difera de adresele http sau ftp prin faptul ca au in componenta lor un simbol "@".

O astfel de adresa e-mail arata similar cu a mea: zeus@dart.ro. Partea din stanga simbolului reprezinta numele unei cutii postale dintr-un calculator. Partea din dreapta lui "@" reprezinta adresa calculatorului pe care se afla acea cutie postala. Ca si in cazul unor adrese Web (URL), aceasta adresa a calculatorului iti poate arata din ce organizatie face parte, sau de ce nationalitate este expeditorul unei scrisori pe care o primesti.

De exemplu, daca primesti o scrisoare electronica de la mine, vei intelege, din grupul de litere "ro", ca eu sunt din Romania. Apoi, din "dart" vei putea intelege ca sunt un abonat al serviciilor Internet oferite de Fundatia Dart din Arad. O alta adresa este: bogdan@cybernet. ro.

Prin e-mail pot fi trimise scrisori electronice chiar mai multor oameni deodata, astfel incat posta electronica poate fi folosita si pentru stiri.

Pentru a trimite cuiva o scrisoare electronica, trebuie sa ii cunosti adresa e-mail. Vei mai avea nevoie, fireste, de un program de transmitere e-mail, care poate fi Mail, Elm sau Pine, daca lucrezi in Unix, sau Internet Mail, Netscape Mail, Eudora Pro sau Pegasus, daca lucrezi in Windows 95. Noi vom face referire la programul Internet Mail, care este foarte simplu de utilizat si are o interfata gratica prietenoasa. Modul de lucru in alte programe de sub Windows 95 este similar.

Lucrul cu Internet Mail

inainte de a incepe sa lucrezi cu programul Internet Mail, trebuie sa realizezi anumite operatii de configurare, asa cum se vede mai jos (vezi options->server):

Practic, trebuie sa precizezi care este adresa ta de e-mail (cea pe care vei primi mesajele), precum si numele de cont si parola pentru conectarea la serverul tau e-mail; pe acestea le-ai primit de la furnizorul de servicii Internet (campurile - - POP3 Account si Password). Numele sau codul IP al serverelor prin care trimiti, respectiv primesti mesajele e-mail, sunt precizate la outgoing Mail (SMTP), respectiv incoming Mail (POP3). De obicei ele sunt doua grupuri de numere identice sau doua grupuri de numere identice (de exemplu, mail.cybernet.ro).

Anumite operatii de configurare pentru trimiterea mesajelor pot fi facute alegand optiunea "send", ca in figura urmatoare. Astfel, de exemplu, poti opta pentru trimiterea mesajelor in format HTML, ceea ce va permite o formatare mai buna a textelor, sau includerea unor legaturi. Totusi, va trebui sa-I avertizezi pe cel ce-ti va citi scrisoarea in legatura cu optiunea ta, pentru ca el sa fie pregatit sa vizualizeze textul scrisorii in acest format. in mod prestabilit formatul scrisorii este Plain text (text simplu, obisnuit).

Trimiterea de mesaje si fisiere

Adresa destinatarului scrisorii tale va aparea in campul cu numele To:, dupa ce ai selectat opiiunea New message. Va aparea si un camp cu numele cc : (Carbon copy= copie la indigo) unde vei scrie alte adrese, daca vrei ca scrisoare ta sa poata fi citita si de alte persoane. O descriere scurta a continutului scrisorii va fi data in campul subiect, iar continutul propriu-zis va fi scris in spatiul mai mare, rezervat special. Din meniul options poti stabili o semnatura, pe care, cu Insert signature o poti atasa scrisorilor pe care le trimiti, de regula la sfarsitul textului scrisorii. Semnatura poate fi folosita pentru trimiterea de informatii suplimentare despre tine, institutia in care inveti sau lucrezi, organizatia din care faci parte, adresa ta reala e-mail, adresa paginii tale Web (daca ai).

Daca primele programe e-mail nu puteau transmite decat text, programele mai noi (inclusiv Internet Mail pot lucra si cu caractere speciale, sub forma unor pachete de informatii binare, sau ca imagini, programe sau documente pentru editoare de texte. in acest scop, se va folosi optiunea Insert file (numita adesea Attachment si va fi precizat fisierul care se trimite.

De exemplu, in figura de mai jos, subsemnatul a trimis o scrisoare simpla la adresa mionescu@cybernet.ro, atasand atat o semnatura, Cat si un fisier.

De asemenea, s-a stabilit si prioritatea maxima (exista trei niveluri de prioritate) pentru acest mesaj, lucru care va fi evidentiat cand va ajunge la destinatie.

Am spus ca scrisoarea este trimisa la adresa mionescu@cybernet.ro, dar, totusi, in campul subject apare scris pur si simplu Mihai Tonescu, nume care sa recunoastem - este mult mai simplu, mai clar si mai usor de retinut. Practic, s-a folosit posibilitatea de a asocia (intr-o agenda de adrese Address book) fiecarei adrese un alias, care reprezinta un nume mai usor de retinut.

Selectarea unui alias din agenda de adrese se face executand un clic pe pictograma ce insoteste unul din campurile To: si cc:.

Astfel, cand am trimis aceasta scrisoare, am folosit o agenda de adrese pe care o creasem mai inainte, dupa modelul din figura urmatoare (se ajunge aici actionand butonul Properties).

Unii programatori au dezvoltat programe care pot transforma

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Posta electronica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 838 cuvinte
Nr caractere:
24 513 caractere
Marime:
117.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
email, posta electronica, comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!