Memoria Internă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Societatea contemporană este confruntată cu unul dintre cele mai spectaculoase fenomene cunoscute vreodată: informatizarea electronică. Este un mediu nou, un mediu care ne înconjoară şi în care va trebui să învăţăm să trăim.

Acest mediu, care unora li se pare mai greu accesibil, reprezintă rezultatul celei mai noi şi mai importante revoluţii pe care le-a cunoscut omenirea din punct de vedere al progresului, revoluţia informaţională.

Aplicarea noilor tehnologii este recunoscută ca fiind deosebit de importantă pentru creşterea economică şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, în general. Noile tehnologii informaţionale au generat o producţie globală mai mare, cu resurse mai puţine: mai puţină energie,mai puţină muncă fizică.

Dacă secolul XX a aparţinut tehnologizării, culminând cu informatizarea, acum putem spune cu certitudine că secolul XXI este secolul comunicaţiilor, al ciberneticii, al calculatoarelor electronice. La început mai timide, de dimensiuni impresionante, calculatoarele ocupau camere sau paliere întregi. Timpul a rezolvat însă această problemă. Acum calculatoarele ocupă doar un colţişor al biroului, fără să ne incomodeze prea tare. Procesul, însă, nu s-a încheiat, căci iată primele palm-top-uri, dar chiar şi minusculele telefoane mobile au început a avea facilităţi hardware din ce în ce mai ambiţioase, mai complexe, destinate aplicaţiilor software tot mai elaborate, mari consumatoare de resurse, ceea ce arată extraordinara viteză de dezvoltare a tehnologiilor informaţionale.

Revoluţia electronică informaţională monitorizează tot ceea ce ne înconjoară . Totul în jurul nostru este prelucrat electronic şi afişat etc.

Am câştigat un nou partener existenţial : un terminal al reţelei mondiale informaţionale cu extindere în domenii sofisticate din sfera aplicaţiilor ştiinţifice, militare, spaţiale etc.

Informatică Ştiinţa care se ocupă cu elaborarea, realizarea, evaluarea, utilizarea şi întreţinerea sistemelor ce prelucrează informaţii.

Tehnologie informatică Aplicarea informaticii în societate, în toate domeniile de activitate.

Tehnologia informaţiei Prescurtat IT, combinarea tehnologiei informatice cu alte tehnologii.

Cultură informatică Utilizarea într-un mod inteligent a calculatoarelor personale şi a altor sisteme informatice în activităţile cotidiene.

Informaţia are caracterul unui mesaj obiectiv, nou, care are drept scop eliminarea nedeterminării în legătură cu realizarea unui eveniment.

Orice informaţie, indiferent de complexitatea ei, poate fi transformată în informaţii elementare, furnizate prin precizarea unei variante din mai multe posibile.

De cele mai multe ori, se face confuzie între noţiune de „informaţie” şi „dată”. Trebuie să precizăm că informaţia nu poate fi prelucrată de către calculator în forma sa brută. Informaţia, modelată şi manipulată de calculator are o reprezentare codificată. Această reprezentare este furnizată calculatorului ca date de intrare, iar în urma unor prelucrări complexe, calculatorul va furniza utilizatorului rezultatele obţinute, respectiv datele de ieşire. Datele reprezintă de fapt un model de reprezentare a informaţiei pentru a putea fi prelucrată de către sistemul de calcul.

Informatica este un domeniu de activitate relativ nou, dezvoltarea sa ca ştiinţă fiind condiţionată de apariţia calculatorului.

Informatică reprezintă în fapt un complex de discipline prin intermediul cărora se asigură prelucrarea, respectiv manipularea raţională a informaţiei de către calculator. Dezvoltarea accentuată a domeniului a impus structurarea informaticii în subdomenii distincte, dar interdependente, după cum urmează:

- Arhitectura calculatoarelor – constituie modul de organizare şi conectare a componentelor fizice ale calculatorului, în vederea unei configurări şi funcţionări optime;

- Sisteme de operare- se ocupă cu modalităţile de organizare, controlul şi coordonarea diferitelor programe ale sistemului de calcul, în vederea găsirii modalităţilor optime de funcţionare;

- Algoritmi- reprezintă diferitele posibilităţi de concepere a aplicaţiilor, paşii de urmat, pentru prelucrarea corectă a diferitelor categorii de informaţii;

- Limbaje de programare- reprezintă posibilităţile de traducere a algorimilor în limbaje care să poată fi înţelese de calculator;

- Programarea- înglobează procedeele şi posibilităţile de automatizare a activităţii de proiectare a aplicaţiilor şi de prelucrare a informaţiilor în conformitate cu un anumit program;

- Codificarea informaţiei- presupune efectuarea de calcule numerice şi simbolice în vederea transpunerii fenomenelor din lumea reală în modele matematice, uşor de descris prin algoritmi;

- Sisteme de gestiune a bazelor de date- se ocupă cu modalităţile de organizare a volumelor mari de date, astfel încât accesul la acestea să fie cât mai facil;

- Inteligenţa artificială- reprezintă ansamblul de tehnici şi metode care se ocupă cu captarea şi reproducerea unor aspecte ale cunoştinţelor

Observații:

Este un referat care prezinta evolutia sistemului de calcul respectiv memoria interna.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Memoria Interna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 629 cuvinte
Nr caractere:
15 070 caractere
Marime:
219.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Szasz Monica
Sus!