Concepte esențiale în utilizarea tehnologiilor informatice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Generatii si tipuri de calculatoare

Orice activitate desfaurata de om presupune, într-o forma sau alta, existena unor fluxuri informationale. Pentru o mai buna utilizare a acestor fluxuri informaionale, acestea se organizeaza în sisteme informationale. Sistemul informaional funcioneaza ca intermediar între sistemul de management (conducator) si sistemul operativ (condus).

Odata cu apariia calculatoarelor, dinamica sistemelor informaionale a fost mult optimizata prin apariia si dezvoltarea sistemelor informatice ca si componente ale sistemelor informaionale, a caror funcionare se bazeaza esenial pe utilizarea echipamentelor electronice de calcul. Dintre aceste echipamente - extrem de diversificate – un loc aparte îl ocupa calculatorul electronic (CE) sau sistemul de calcul.

Structura unui sistem informaional:

- calculatoarele electronice;

- echipamentele utilizate la culegerea, stocarea, transmiterea, listarea, etc., a datelor;

- resursa umana implicata în utilizarea si întreinerea sistemului informatic (operatori, programatori, analiti, etc.);

- sistemul de programe utilizat pentru realizarea obiectivelor si utilizarea eficienta si corecta a echipamentelor;

- cadrul organizatoric al sistemului pe care sistemul informaional îl deservete.

Structura de principiu al unui calculator

Calculatorul personal (PC) se mai gasete în literatura de specialitate si sub denumirea de microcalculator. Au dimensiuni reduse, fiind chiar portabile (Laptop-ul). Pot fi utilizate în cele mai variate domenii, preurile lor fiind relativ accesibile.

Indiferent de tipul calculatorului, structura de principiu este urmatoarea:

1. Unitatea de comanda si control (UCC)

2. Componenta de prelucrare sau Unitatea Aritmetico - Logica (UAL)

Cele doua componente formeaza procesorul.

3. Memoria operativa, sau memoria interna

4. Echipamentele periferice

5. Magistralele de comunicatie

Tipuri de calculatoare

Sistemele de calcul se diferentiaza dupa marime, posibilitati de procesare, pret si viteza de operare. Se considera astfel ca exista patru categorii de sisteme de calcul:

Microcalculatoare sunt calculatoare cunoscute sub denumirea de calculatoare personale (Personal Computer –PC). Acestea au cunoscut cea mai rapida dezvoltare si diversificare odata cu aparitia chip–ului; (cip)-circuit integrat obtinut prin încapsularea a milioane de tranzistore într-un învelis ceramic, pe o singura pastila de siliciu.

Constructia unui PC se bazeaza pe microprocesor, un cip care contine portiuni din unitatea centrala de prelucrare (UCP). Acesta este considerat „creierul” microcalculatorului.

Sunt de remarcat urmatoarele caracteristici ale PC-urilor:

_ sunt accesibile din punct de vedere al pretului;

_ au dimensiuni reduse si unele tipuri pot fi portabile;

_ utilizatorii pot învata foarte usor operarea acestora;

_ pot fi folosite în orice domeniu;

_ lucreaza în retea putând realiza schimburi de date;

Minicalculatoare - au fost create pentru executarea unor functii specializate aplicatii

multiutilizator, masini cu control numeric, automatizari industriale, transmisii de date între sisteme dispersate geografic. Ele sunt calculatoare de dimensiuni medii, compuse din module structurale cu functii precise, sunt usor de instalat si utilizat, se pot conecta la reteaua electrica fara restrictii. Au putere si capacitate de stocare mai mare, UCP complex, sistemul de intrare /iesire foarte dezvoltat în sensul comunicarii prin retea de periferice în sistem multiutilizator.

Calculatoarele „mainfraime“ constituie o categorie aparte, situate între supercalculatoare si minicalculatoare, operând cu viteze ridicate si administrând un volum foarte mare de date. Au procesorul foarte complex, volum mare de stocare în UM, SI/O complex, orientat pe gestionare de statii de lucru, permit acces multiutilizator (pot suporta sute si chiar mii de utilizatori simultan). Calculatoarele „mainframe” necesita instalatii speciale si proceduri de mentinere în functiune, neputând fi cuplate direct la reteaua de înalta tensiune, de aceea au costuri foarte ridicate. Ele functioneaza, de regula, fara întrerupere, ceea ce presupune accesul controlat la date si un sistem de protectie adecvat. Se utilizeaza în spitale, banci etc.

Supercalculatoarele sunt cele mai puternice, complexe si scumpe sisteme electronice de calcul, care pot executa peste 1 bilion de instructiuni pe secunda. Au procesorul format dintr-un numar mare de microprocesoare (de ordinul miilor), sunt proiectate pentru calcul paralel, au costuri si performante foarte ridicate. Sunt utilizate în domenii care necesita prelucrarea complexa a datelor, cum ar fi: reactoare nucleare, proiectarea aeronavelor, seismologie, meteo etc.

Luând în considerare particularitatile unui calculator personal (PC), din punct de vedere a marimii (fizice sau ca si capacitate de memorare), viteza de lucru, costuri, utilizari specifice, se poate spune ca exista mai multe tipuri de calculatoare si anume: Desktop, Tower, Laptop, Palm PC.

Observații:

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ „DIMITRIE CANTEMIR“ – BUCUREŞTI

FACULTATEA DE FINANŢE, BĂNCI ŞI CONTABILITATE

PROGRAMUL DE MASTERAT „GESTIUNE ŞI AUDIT FINANCIAR”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concepte Esentiale in Utilizarea Tehnologiilor Informatice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 492 cuvinte
Nr caractere:
27 108 caractere
Marime:
81.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!