Comunitățile și Rețele Virtuale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INFORMAŢII GENERALE 3
2. SCOPUL COMUNITĂŢILOR VIRTUALE 3
3. IMPACTUL COMUNITĂŢILOR VIRTUALE 4
4. TIPURI DE COMUNITĂŢI VIRTUALE 4
5. AVANTAJELE COMUNITĂŢILOR VIRTUALE 5
6. DEZAVANTAJELE COMUNITĂŢILOR VIRTUALE 6
7. CONCLUZII 6
8. BIBLIOGRAFIE 7

Extras din referat:

COMUNITĂŢILE ŞI REŢELE VIRTUALE

1. INFORMAŢII GENERALE

Internetul este, în marea majoritate a cazurilor, aceeaşi reţea, însă văzută ca un mediu de comunicare de mase, împreună cu informaţia şi serviciile care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul acestui mediu.

„Traim în era comunicării, dar oare această libertate de expresie şi de acces la informaţie nu face decât să ne înstrăineze de noi înşine şi de ceilalţi izolându-ne într-o lume virtuală sau din contră ne echipează cu instrumente din ce în ce mai performante pentru stăpânirea realităţii?”(Coman C., 2010, p.52)

O comunitate virtuală sau o comunitate online este o reţea socială de persoane care interacţionează, trecând peste barierele geografice sau politice, în scopul de a-şi urmări interesele reciproce. Termenul de comunitate virtuală i-a fost atribuit cărţii cu acelaşi titlu scrisă de Howard Rheingold şi publicată în 1993. Comunităţile virtuale încurajeaza toate interacţiunile, uneori, concentrându-se în jurul unui interes special, sau doar pentru a comunica. Comunităţile virtuale de calitate fac ambele lucruri. Acestea le permit utilizatorilor sa interactioneze printr-o pasiune comună, fie prin panouri de mesaje, camere de chat, site-uri de social networking, sau lumi virtuale. Comunităţile online au devenit şi o formă de comunicare suplimentară pentru persoanele care se cunosc în viaţa de zi cu zi. O comunitate mediată pe calculator utilizează programe speciale pentru a controla activităţile participanţilor. O comunitate online cum ar fi una responsabilă cu producerea în colaborare de software open source este adesea numită o comunitate de dezvoltare. Răspândirea reţelelor sociale bazate pe Internet a avut ca rezultat schimbări socio-tehnice semnificative.

„Comunităţile virtuale sunt un experiment pe care nimeni nu l-a prognozat”(Coman Claudiu, 2010, p53)

Nivelul de interacţiune şi participare al membrilor variază în funcţie de comunitate, de la adăugarea de comentarii la un mesaj dintr-un blog sau forum până la a concura unul împotriva altuia într-un joc video online de tip MMORPG. La fel ca şi grupurile sociale tradiţionale comunităţile virtuale se divid adesea în clici sau chiar se separă cu scopul de a forma o nouă comunitate.

În prezent comunităţile virtuale sau online pot fi folosite de o varietate mare de grupuri sociale pentru a interacţiona prin intermediul Internetului. Aceasta nu înseamnă neapărat că există o apropriere mare între membrii. O listă de e-mail poate avea sute de membrii iar comunicarea între aceştia poate fi doar de tip informaţional, membrii rămânând străini unii de alţii.

2. SCOPUL COMUNITĂŢILOR VIRTUALE

Comunităţile virtuale sunt folosite pentru o variatate de grupuri sociale şi profesionale. Aceasta nu înseamnă neapărat că există o legătură puternică între membrii, deşi Howard Rheingold, autorul cărţii "Comunităţile virtuale", menţionează că aceste comunităţi virtuale se formează "atunci când oamenii continuă discuţiile publice destul de mult, cu sentimentul umane suficiente, pentru a forma straturi subţiri de relaţii personale.”( Rheingold H., 1993, p.83)

Difuzia explozibila a internetului începând cu mijlocul anilor '90 a promovat, proliferarea comunităţilor virtuale sub formă de servicii de reţele sociale şi comunităţi online. Natura acestor comunităţi este diversă, şi beneficiile pe care Rheingold le-a imaginat nu sunt neapărat realizate, sau urmărite de mulţi. În acelaşi timp, este destul de banal de a vedea anecdotele cuiva care are nevoie de ajutor special sau e în căutarea unei anumite comunităţi care beneficiază de utilizarea internetului.

Comunităţile virtuale pot sintetiza tehnologiile Web 2.0 şi de aceea au mai fost numite şi Comunităţi 2.0 deşi legături puternice online au fost create încă din zilele de început ale USENET-ului. Comunităţile virtuale depind de interacţiunile sociale şi schimburile dintre utilizatorii online. Aceasta pune accentul pe elementul de reciprocitate din contractul social nescris dintre membrii comunităţii. Web 2.0 este în esenţă caracterizat de comunităţi virtuale cum sunt Flickr, Facebook şi Del.icio.us.

3. IMPACTUL COMUNITĂŢILOR VIRTUALE

Asupra sănătăţii

Este susţinut faptul că relaţiile online nu sunt la fel de valoroase ca şi cele offline, deoarece există mai puţin de socializare. Preocupări cu acest tip de interacţiune includ, de asemenea, agresiunea verbală şi inhibitiile, promovarea de sinucidere şi problemele cu intimitatea. Studii privind efectele asupra sănătăţii ale acestor comunităţi nu au arătat niciun fel de efecte negative, dar asta nu înseamnă că nu există niciun rău făcut. O participare mai mare la acest studiu ar fi putut conduce la un efect net negativ. Efecte legate de sanatate nu sunt foarte clare din cauza lipsei de meticulozitate şi a variaţiei în studiile efectuate pe această temă.

Privind participarea civică comunităţile online par să aibă un impact direct asupra acesteia. 20,3% din membrii fac ceva în viaţa reală cel puţin o dată pe an pentru a sprijini o cauză referitoare la comunitatea lor online. 65% dintre membri au început implicarea în cauze civice, de cand s-au conectat la Internet. 43,7% sunt mai implicati in activismul social, odata cu conectarea la comunităţile lor online. Peste jumătate din membrii comunităţii virtuale se logheaza în comunităţile lor în fiecare zi şi 70% interacţioneaza cu alţi membri zi de zi.

Abilitatea de a interacţiona cu alte persoane cu un mod de gândire asemănător aflate oriunde pe glob are beneficii considerabile, dar comunităţile virtuale au dat naştere la frică şi critici. Comunităţile virtuale pot servii ca mediu de acţiune pentru criminalii online, cum sunt hoţii de identitate şi urmăritorii, punând în special în pericol copiii. Alţii se tem că petrecerea de prea mult timp în comunităţi virtual ar putea avea un impact negativ asupra interacţiunilor din lumea reala.

4. TIPURI DE COMUNITĂŢI VIRTUALE

Un panou de mesaje online este un forum unde oamenii pot discuta ganduri sau idei diverse. Un utilizator va începe o discuţie de a face un post pe un fir. Alti utilizatori care aleg să răspundă pot urmări discuţia prin adăugarea postarilor proprii la acest thread. Placile de mesaje nu sunt bazate pe conversaţie, deoarece răspunsurile date de utilizator nu trebuie să aibă loc imediat. Ori de câte ori utilizatorul reviziteaza message board, el / ea poate da un răspuns. Spre deosebire de o conversaţie, panourile de mesaje nu au un răspuns instantaneu şi necesită ca utilizatorii sa mearga în mod activ la site pentru a verifica răspunsurile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunitatile si Retele Virtuale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 165 cuvinte
Nr caractere:
11 152 caractere
Marime:
69.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Profesorului:
Burlacu Mihai
Sus!