Componentele calculatorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un ?calculator? este un sistem hardware si componenta software.

Componenta hardware specializat in prelucrarea datelor pe baza de program. El reuneste doua componente de baza: componenta reprezinta ansamblul elementelor fizice care compun calculatorul electronic: circuite electrice, componente electronice si dispozitive mecanice, si alte elemente materiale ce intra in structura fizica a calculatorului electronic ? intr-un cuvant partea materiala a calculatorului.

Componenta software cuprinde totalitatea programelor, reprezentand ?inteligenta calculatorului?, prin care se asigura functionarea si exploatarea sistemului de calcul. Prin componenta software, utilizatorul transmite calculatorului metodele de gestiune a resurselor, logica prelucrarii datelor, precum si metodele de structurare si redare sau stocare a acestora.

Configuratia oricarui sistem de calcul se inscrie intre limita inferioara, numita configuratia de baza care este definita de un minim necesar de componente pentru ca sistemul sa fie operational si limita superioara, determinata prin adaugarea de componente la configuratia de baza, atat cat admite unitatea centrala de prelucrare.

Un exemplu de configuratie de calcul ar fi determinat de urmatoarele componente: Procesorul (unitatea centrala de prelucrare), tastatura, mouse, monitor, imprimanta, floppy disk, hard disk, CD-ROM.

PROCESORUL

Este piesa cea mai importanta a unui calculator (cea care face "calculele") si de aceea nu trebuie facuta nici o economie atunci cind o cumparam. Un procesor este alcatuit dintr-o multitudine de microcircuite integrate. Acestea sint alcatuite la rindul lor din tranzistori, rezistori (rezistente), capacitori (condensatori) si diode. Toate aceste componente servesc la alcatuirea unor circuite care formeaza porti logice (logic gates) care stau la baza principiului de functionare a microprocesorului.

Procesorul se mai numeste si CPU (Central Processing Unit). Puterea unui procesor este data de de frecventa de functionare ("viteza cu care face calculele"), de arhitectura sa interna si de cantitatea de memorie de pe pastila procesorului. Frecventa de functionare este denumita de obicei "frecventa de ceas" ("clock frequency") sau "frecventa de tact" si este masurata in MegaHertzi (MHz) sau GigaHertzi (GHz). Arhitectura procesorului se refera in principal la tipul de microcircuite si dispunerea lor in cadrul nucleului acestuia. Memoria existenta pe pastila procesorului se numeste memorie "cache" de nivel 1, 2 sau 3, scrisa prescurtat de obicei L1, L2, L3. Memoria cache ("cache" = depozit) de pe pastila procesorului este o memorie rapida folosita exclusiv de procesor, care in acest fel isi scade dependenta fata de memoria sistemului (memoria RAM) si devine mai rapid in executarea instructiunilor sale. Memoria cache serveste la stocarea datelor accesate frecvent de procesor si are o importanta deosebita in aplicatiile (jocurile pe calculator, etc.) care utilizeaza frecvent aceleasi seturi de date. Frecventa de functionare ("viteza") a unui procesor este data de produsul dintre frecventa ("viteza") magistralei principale de date ("Front Side Bus - FSB") si factorul de multiplicare a acesteia ("multiplier"). De exemplu un procesor cu frecventa de functionare ("clock frequency") de 1467 MHz are o frecventa a magistralei principale de date de 133 MHz si un factor de multiplicare de 11.

Exista mai multi fabricanti de procesoare dar cei mai importanti sint INTEL si AMD. Aceste companii au o oferta impartita in trei categorii :

- Procesoare foarte puternice. Sint destinate impatimitilor de jocuri de ultima generatie sau celor care au nevoie de cit mai multa performanta pentru aplicatiile (animatii 3D si editare audio-video profesionala, etc.) pe Din aceasta categorie fac parte procesoarele Athlon 64 FX produse de AMD si procesoarele Pentium 4 Extreme Edition produse de Intel.

- Procesoare puternice. Sint destinate utilizatorilor care folosesc calculatorul atit pentru jocuri de ultima generatie cit si pentru aplicatii comune (prelucrare de text, internet, editare audio-video, etc.). Din aceasta categorie fac parte procesoarele Athlon 64 si Athlon XP produse de AMD si procesoarele Pentium 4 produse de Intel.

- Procesoare cu performante medii. Sint destinate utilizatorilor care folosesc calculatorul in special pentru aplicatii mai putin intensive (aplicatii de birotica, internet, vizionare de filme, ascultare de muzica, etc.). Aceste procesoare pot fi folosite si pentru jocurile de ultima generatie insa doar daca sint facute anumite modificari in setarile jocurilor (scaderea rezolutiei si a detaliilor grafice) care sa permita rularea lor la un nivel acceptabil. Din aceasta categorie fac parte procesoarele Sempron (si predecesoarele lor, Duron) produse de AMD si procesoarele Celeron produse de Intel.

- Procesoare cu performante obisnuite (scazute). Sint destinate utilizatorilor care folosesc calculatorul exclusiv pentru aplicatii putin intensive (aplicatii de birotica, internet, vizionare de filme, ascultare de muzica, etc.). Din aceasta categorie fac parte procesoarele VIA C3 produse de VIA. Aceste procesoare au avantajul ca nu consuma multa energie electrica si ca degaja foarte putina caldura, ceea ce le face sa poata fi folosite in special in calculatoarele portabile mai putin performante destinate celor care doresc sa plateasca un pret scazut pentru aceste dispozitive.

INTEL

Procesoarele fabricate de compania INTEL sint de doua tipuri si anume Pentium si Celeron, care la rindul lor exista

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componentele Calculatorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
13 278 cuvinte
Nr caractere:
68 828 caractere
Marime:
40.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
calculator, componente, memorie
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!