Chipsetul nForce4

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
Cuprins 2
Introducere 3
Familia nForce4 3
nForce4 4
nForce4 Ultra 4
nForce4 SLI 4
Performanta SLI 4
Active Armor: nVidia Secure Networking engine 6
3GB/s SATA 6
Cross-Controller RAID 6
Alocarea Spare-Disk 7
Disk Alert 7
Morphing 8
nTune: Performance Configuration Utility 8
Placa de referinta nForce4: Caracteristici de baza 9
In final 12
Bibliografie 13

Extras din referat:

Introducere

In runda a doua a razboiului cipseturilor, nVidia a reusit o transformare masiva a cipsetului nForce3, trecand de la familia nForce3-150 la nForce3-250. Oricat de bun ar fi nForce3-250, utilizatorii stiau totusi ca VIA, SIS si nVidia puteau mai mult. Cipsetul CK8 a fost prezentat pentru prima data la Computex in luna iunie.

In cele 4 luni de cand a fost lansat CK8, s-au petrecut multe in industria computerelor. Intel si-a lansat noul processor Socket 775 si cipsetul 925X/915 primite nu cu foarte mult entuziasm. Update-urile de performanta promise pentru noua arhitectura Intel, au fost amanate. AMD a continuat cresterea performantelor, o data cu introducerea dual-channel 939 in iunie, iar astazi, AMD isi extinde linia de UCP-uri catre varf cu procesoarele FX55 si 4000+. Intre timp, UCP-ul de 3,6 Ghz de la Intel apare in sfarsit in zona de retail, dupa mai mult de 3 luni dupa lansare. Intel este primul care se orienteaza catre 90nm, insa tranzitia catre 90nm, nu a fost deloc usoara, caci exista urme de ingrijorare cu privire la incalzirea prea mare si la dificultatea de a trece procesul de 90nm catre varful linei de performanta Intel. AMD a introdus primul Athlon 64 la 90nm, acesta parand sa nu ridice problemele pe care Intel le-a intampinat.

Toate aceste lansari au schimbat rapid peisajul de pe piata computerelor. In zona de retail, AMD a progresat de la un procent mic din intreaga piata de retail, catre foarte aproape de procentele detinute de Intel din intreaga piata. Utilizatorii de computere care strambau din nas la idea de a-si cumpara un Athlon 64, acum cateva luni, incep sa cumpere aceste computere. De asemenea, VIA, a facut o demonstratie a cipsetului K8T890 care prezinta PCI Express si promite Dual Video cards intr-un viitor cipset K8T890 Pro. Aceste dezvoltari au schimbat lucrurile pentru nVidia. In alte cuvinte, sansele pentru CK8 s-au schimbat din iunie. Un invingator cu CK8 ar putea transforma nVidia dintr-un producator de cipseturi AMD intr-unul dintre principalii jucatori de pe piata de cipseturi. nVidia pare ca isi da seama destul de mult de implicatii si a pus la punct o serie intreaga de noi caracteristici cu ajutorul carora sa-i cucereasca pe cei ce isi doresc o placa de baza Athlon 64.

Familia nForce4

Caracteristicile familiei de cipseturi nForce4 ar trebui sa fie foarte familiare utilizatorilor de nForce3-250, caci aceasta s-a dezvoltat pe baza setului de caracteristici al familiei nForce3-250 introdusa in aprilie. Toate cipseturile noi nForce4 suporta 20-lane PCI Express, native Gigabit Ethernet, caracteristici nVidia RAID complete, 10 porturi USB 2.0, Firewall nVidia 2.0, si noua utilitate nTune Performance. De aici, cei trei membri ai familiei nForce4, difera in caracteristici in functie de publicul tinta caruia i se adreseaza fiecare cipset.

nForce4- cipsetul de baza pentru 939 si 754. Acesta este cipsetul pe care il veti gasi cu precadere in placile Socket754 si Socket939, la vanzare pentru mai putin de 100$. nForce4, tinteste catre value boards, dar include inca capabilitatile on-chip gigabit Ethernet, support pentru 10 porturi USB, capabilitatile nVidia any drive Raid complete, support pentru nVidia Firewall 2.0 si support pentru nTune Performance utility. Cele 4 SATA drives sunt suportate la viteze curente de 1.5 GB/s si in plus, mai exista 4 dispozitive PATA. Marele dezavantaj al cipsetului nF4 este ca suporta doar 800 Hyper Transport. In plus, bus-ul HT este blocat in cipsetul nF4 de baza pentru a preveni overclocking-ul Hyper Transport-ului. Asta inseamna ca, pentru entuziasti, cipsetul nF4 de baza nu este cea mai buna alegere, nevoile acestora fiind mai bine indeplinite de cipseturile Ultra si SLI.

nForce4 Ultra- este destinat placilor de baza care se vor vinde cu un pret situate intre 100 si 150 $. In plus fata de caracteristicile nF4, acesta prezinta support pentru un Hyper Transport 1000 deblocat, support pentru driveuri SATA de 3Gb/s si motorul de networking de la nVidia, numit ActiveArmor.

nForce4 SLI- versiunea nF4, destinata placilor ce se vor vinde cu preturi de cel putin 150$. nF4 SLI este singura versiune care suporta lanes PCI Express programabile, fapt ce permite utilizarea unui card video single sau dual. Un singur GPU este suportat de un slot PCIe x16, care poate fi reprogramat la doua sloturi PCIe x8, pentru a putea suporta doua carduri video in modul SLI. Celelalte caracteristici sunt aceleasi cu cele ale lui nForce4 Ultra.

Observații:

Cibernetica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chipsetul nForce4.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 015 cuvinte
Nr caractere:
17 074 caractere
Marime:
493.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!