Bursa de valori între subiectivism și obiectivism economic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Nu are importanta daca ai dreptate sau nu, ci cat de multi bani castigi cand ai dreptate si cat pierzi cand ai gresit"-George Soros.

1. Abstract:

Prezenta lucrare se doreste a fi o scurta prezentare a rolului burselor in economie, precum si a modului in care realizeaza acest lucru.Voi incerca sa evidentiez stabilitatea unei burse, precum si modul in care bursa selecteaza si interpreteaza rezultatele economice,cum poate fi influentata de zvonuri,dar si modul in care se poate proteja de efectele negative ale acestora,cand sunt folosite in scop speculativ.

2. Introducere:

Bursa este un stimulator pentru concentrarea capitalurilor in vederea detinerii puterii la diferite societati pe actiuni. Puterea si dreptul de decizie apartin acelora care detin pachetul majoritar de actiuni, acestia avand posibilitatea de a-si impune punctul de vedere in adunarea generala a actionarilor, deoarece detin majoritatea voturilor. In consecinta, posesorul pachetului majoritar de actiuni impune de drept consiliul de administratie.

Evolutia cotatiilor la bursa este influentata de de o multime de factori economici, politici, chiar militari, psihologici etc., care sunt, impreuna, temelia conjuncturii economice. De aici interesul care se acorda bursei ca barometru al economiei nationale, regionale sau chiar mondiale.

Raportul dintre cererea si oferta de capital se reflecta cu ajutorul indicilor bursieri, care reprezinta media preferintei posesorilor de capitaluri de a se angaja in activitatea economica.

Bursa de valori are rolul principal de a facilita acumularea fondurilor necesare finantarii activitatii economice si de a dirija fluxul fondurilor acumulate spre ramurile economice cele mai rentabile. Ea isi indeplineste acest rol mai ales prin operatiunile de vanzare si cumparare de actiuni si obligatiuni emise de societatile pe actiuni. Cei care doresc sa devina proprietari si sa participe nelimitat la riscuri si beneflcii cumpara actiuni simple, cei care nu doresc sa-si asume riscuri si beneficii nelimitate cumpara actiuni preferentiale cu un venit fix si cu un risc minimal, iar cei care nu doresc sa devina proprietari ci numai creditori, micsorandu-si riscul la maximum, cumpara obligatiuni cu un venit fix exprimat procentual si denumit cupon.

3. Definire si istoric

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se incheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.

Bursa de valori, prin activitatile pe care le desfasoara : negocierea titlurilor de valoare, a contractelor la termen, gestionarea conturilor clientilor, ca si a portofoliilor, precum si prin modul de functionare, dupa reguli clare si obligatorii se apropie de piata cu concurenta perfecta, pura.

Bursa de valori este organizata ca societate comerciala (pe actiuni) privata, publica sau mixta, este condusa de Consiliul Bursei (format din reprezentantii alesi ai actionarilor, ai emitentilor si ai salariatilor si isi desfasoara activitatea pe baza actelor juridice ale tarii, din momentul dat.

Se considera ca radacinile comertului la termen se afla in sistemul de targuri medievale japoneze, care a permis Japoniei sa dezvolte si sa organizeze piata la termen incepand cu anul 1697, cu aproape un secol si jumatate inaintea Statelor Unite ale Americii.

Denumirea de ,,bursa" provine de la orasul Bruges, unde aceste adunari se tineau la Hotel des Bourses, numit asa dupa un senior din vechea si nobila familie van den Boursen care il construise si pe al carui frontispiciu erau sculptate in piatra trei pungi (fr. bourse). Aici se intalneau bancherii si negustorii pentru a negocia bani, metale pretioase, hartii de valoare si marfuri. Cu timpul, locurile de intalnire ale comerciantilor au primit denumirea de burse.

Prima bursa, in acceptiunea moderna, a fost cea de la Anvers, infiintata in anul 1531. Bursa din Anvers avea o cladire proprie unde se incheiau tranzactii cu marfuri coloniale.

In anul 1554 s-a infiintat la Londra o bursa denumita ,,Royal Exchange", care, din 1773 s-a profilat numai pe schimbul de efecte financiare.

In anul 1639 apar la Paris o serie de agentii de schimb in domeniul negocierii titlurilor de valoare; apoi la Lyon, Toulouse si Rouen, iar spre sfarsitul secolului al XVII-lea, la Montpellier.

In Germania, la jumatatea secolului al XVI-lea apar primele burse la Augsburg, Nurnberg si Hamburg, iar la inceputul secolului al XVII-lea, bursa din Berlin.

La inceputul secolului al XVII-lea la Amsterdam marfurile se puteau negocia in baza contractelor ,,options" prin care se permitea convenirea unui pret in baza caruia cumparatorul obtinea de la vanzator dreptul de a cumpara o cantitate de marfa la o data stabilita in viitor. Un secol mai tarziu, tot in acest mare centru comercial se constituie o bursa a graului in care se desfasurau tranzactii de trei ori pe saptamana, intr-o hala uriasa de lemn in care fiecare negustor avea un om tocmit pentru a aduce mostre din graul pe care dorea sa-l vanda si pentru a negocia pretul in functie de calitatea acestuia.

Burse au mai fost infiintate la Basel (1699), Paris (1724), Viena (1761), New York (1792), Bruxelles (1801), Roma (1827), Madrid (1831), Milano (1833), Geneva (1850), Tokyo (1855) etc.

In secolul al XVIII-lea si in prima jumatate a secolului al XIX-lea in Olanda si Anglia comertul spot devenise deosebit de important pentru materii prime, produse agro-alimentare si industriale.

In 1848 si-a inceput activitatea Chicago Board of Trade ca bursa de grane. Cativa dintre cei mai priceputi comercianti de grane au hotarat sa se reuneasca intr-o bursa organizata de cereale - CBOT. Odata cu aparitia unei burse organizate, care oferea un loc de intalnire centralizat, investitorii bogati au vazut o oportunitate pentru construirea unor silozuri imense unde sa-si depoziteze granele pentru consumul pe un an intreg. Aceasta a ajutat la solutionarea problemelor legate de oferta de grane care existau in trecut in America

Bibliografie:

- Anghelache G. Bursa si piata extrabursiera , Ed Economica, Bucuresti 2000;

- Ciobanu Gh. Bursele de valori si tranzactiile la bursa, Ed Economica, Bucuresti, 1997;

- Prisacariu Maria, Ovidiu Stoica, Valeriu Dornescu Piete de capital si tranzactii bursiere, Ed Sedcom Libris, Iasi 2005;

- Stoica Valeriu, Eduard Ionescu Piete de capital si burse de valori, Ed Economica, Ed a doua, 1997;

- www.bvb.ro

- www.bmfms.ro

- www.wall-street.ro

- Saptamana Financiara , numarul din 4 Octombrie 2005

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa de valori intre subiectivism si obiectivism economic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 617 cuvinte
Nr caractere:
20 139 caractere
Marime:
21.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
burse, Economie, banci
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!