Valoarea energică a alimentelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lipide

Lipidele sunt substante indispensabile vietii. Ele indeplinesc mai mule roluri importante:

- protejeaza si sustin organele interne (rinichi, ficat, inima, splina), atat in pozitie statica cat si la deplasarea sau la zdruncinare (amortizeaza socurile);

- contribuie la reglarea temperaturii, atat ca donoare de energie calorica, cat si ca strat izolant subcutanat;

- furnizeaza multa energie (9,1 kcal, valoare dubla fata de glucide), insa nu prezinta prioritate in metabolismul energetic, arzandu-se dupa glucide;

- se depoziteaza, mai ales in tesutul adipos, ca substante de rezerva;

- protejeaza vasele de sange si terminatiile nervoase;

- intra in structura celulelor participand la formarea membranelor si la asigurarea permeabilitatii acestora, dar regasindu-se si in interiorul celulelor, mai ales la nivelul mitocondriilor;

- intra in componenta tecilor neuronale;

- lipidele circulante asigura transportul unor substante importante (vitamine liposolubile, hormoni, minerale);

- grasimile subcutanate asigura protectie mecanica si radioactiva;

- in cantitate moderata, intervin ca stimulenti ai sistemului reticulo-endotelial (atat in exces, cat si in deficit, efectul este contrar);

- intervin in activitatea endocrina.

Pentru a fi absorbite, deci pentru a trece din aparatul digestiv in sange, grasimile trebuie sa treaca prin mai multe transformari. Dupa trecerea in fluxul sanguin, are loc transportul si metabolismul lipidelor .

Proteine

Proteinele, numite si protide, sunt substante de baza, necesare oricarui organism viu. Structura acestor compusi este foarte complexa si diversa, asemanandu-se intre ei doar prin faptul ca sunt generati din aminoacizi.

Proteinele au un rol insemnat in corp, intrand in constitutia celulelor si fiind implicate in metabolism, fie direct (au valoare energetica, calorica) fie indirect (prin enzime). Ele contribuie la dezvoltarea organismului, avand un rol major si in alte functii (imunitate, respiratia celulelor (vezi hemoglobina). Proteinele, de asemenea, ajuta la refacerea celulelor, intra in constitutia majoritatii hormonilor, mentin echilibrul hidric, acido-bazic si electric al corpului.

Glucide

Rolul glucidelor in organismul uman este multiplu, in primul rand situandu-se cel energetic. Glucidele asigura,mai mult de jumatate din energia necesara organismului omenesc in 24 de ore. Desi in celule si tesuturi au loc descompuneri permanente ale glucidelor pentru necesitati energetice, continutul in glucide ramane constant, in conditiile unui aport suficient de glucide in alimentatie. Glucidele mai sunt utilizate pentru mentinerea nivelului glicogenului in ficat si reinnoirea rezervei sale, precum si pentru mentinerea constanta a nivelului glucozei in sange. Pe langa rolul energetic, glucidele au si roi plastic, deoarece ele intra in compozitia celulelor si tesuturilor, participa la procesele plastice. Rezervele de glucide ale organismului sunt totdeauna limitate. La un efort intens, glucidele se epuizeaza relativ repede, dar se pot regenera pe seama lipidelor din organism. Glucidele in exces se transforma in lipide (grasimi), care se acumuleaza in tesutul adipos, determinand obezitatea (alaturi de alti factori).

Neceaarul de glucide al organismului este de 4 ' 5 g/kg corp in 24 de ore. Din intreaga cantitate de glucide, circa 85% trebuie sa fie poliglucide (polizaharide), iar restul de 35% monozaharide si dizaharide (S e g al Kodica s.a., 1983). in conditii de efort fizic mediu, raportul dintre glucide, proteine si grasimi trebuie sa fie de 4:1 : 1.

Metabolismul bazal

Metabolismul bazal cuprinde ansamblul modificarilor energetice desfasurate in organismul pus in conditii de baza, adica in conditii in care energia este utilizata in exclusivitate pentru intretinerea vietii (a functiilor de baza), cu suprimarea oricarei cheltuieli suplimentare. Valoarea metabolismului bazai reprezinta energia consumata in conditii bazale si este pentru un adult de circa 1 500--2 000 calorii/24 ore, 1 calorie/kg corp/ora, 1 000 calorii/ 1 m2 de suprafata corporala/24 ore sau 10 calorii/l cm inaltime/24 ore.

Metabolismul bazal variaza in functie de o serie de conditii fiziologice si patologice. in raport de conditiile fiziologice metabolismul bazai este mai mare la barbati decat la femei, mai mare la copii (raportat la kilocorp), incepand cu luna a 3-a decat la adulti, mai mare la adulti decat la batrani, creste in cursul menstruatiei, sarcinii si menopauzei, in urma antrenamentului sportiv, in urma activitatii intelectuale si emotiilor si in urma supraalimentatiei.

Formula de calcul a metabolismului bazal

Formula Harris-Benedict - este bazata pe varsta (V), greutate (G), inaltime (I)

pentru femei (kcal): 655 +

Bibliografie:

http://www.bioterapi.ro/compusi_bio/index_compusi_bio_lipide.html

http://www.bioterapi.ro/aprofundat/index_aprofundat_index_enciclopedic_substanteProtide.html

http://www.medicultau.com/dieta-nutritie/fructe/rolul-glucidelor-in-organismul-uman.php

http://articole.famouswhy.ro/metabolismul_bazal_si_cel_energetic_general/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valoarea energica a alimentelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 358 cuvinte
Nr caractere:
10 038 caractere
Marime:
23.22KB (arhivat)
Publicat de:
Iorgu Munteanu
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
alimente, lipide, glucide
Predat:
la liceu
Clasa:
a 12-a
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!