Utilizarea microorganismelor in terapia oncologica

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. ABSTRACT
II. INTRODUCERE
III. ISTORIC
IV. CARACTERISTICI GENERALE ALE TERAPIEI ANTICANCEROASE
V. BACTERII UTILIZATE CA AGENTI ANTICANCEROSI
VI. PERPESCTIVELE UTILIZARII A NOI SPECII DE MICROORGANISME
VII. BACTERIILE
7.1. Vectori in terapie
7.2. Purtatori de agenti antineoplazici
7.3. Proliferarea bacteriilor in zonele necrotice si hipoxice ale tumorii
7.4. Utilitatea toxinelor bacteriene pentru tratarea cancerului
7.5. Bacteriile ca agenti imunoterapeutici
VIII. COMBINAREA BACTERIOTERAPIEI
8.1. Bacterioterapia si chimioterapia
8.2. Bacterioterapia si radioterapia
IX. AVANTAJELE BACTERIOTERAPIEI
X. DEZAVANTAJELE / LIMITARILE BACTERIOTERAPIEI
XI. CONCLUZIE
XII. REFERINTE
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

II. INTRODUCERE

Nu este nici o noutate faptul ca patologia cancerului reprezinta o cauza principala de morbiditate si mortalitate, cu aproximativ 1,7 milioane de cazuri de cancer nou diagnosticate si aproximativ 600.000 de decese cauzate de cancer anual. [2]

De asemenea, este important de mentionat faptul ca statisticile prezentate mai sus pot fi subestimate, deoarece multe dintre patologiile de cancer se dezvolta pe parcursul a mai multor ani, dar sunt diagnosticate concret intr-un stadiu avansat al bolii.

Exista numeroase studii epidemiologice si de sanatate a muncii care sustin influenta factorilor stilului de viata si a expunerii la anumiti agenti cancerigeni in dezvoltarea patologiei oncologice.

In acest sens, exista estimari precum ca un procent de 15% pana la 20% din categoriile de cancer sunt provocate de agenti infectiosi, un procent de 20% pana la 30% sunt provocate de consumul de tutun si un procent de 30% pana la 35% sunt asociate stilului alimentar, activitatii fizice si echilibrului energetic deficitare. [2]

Tratamentele traditionale utilizate in mod obisnuit, pe scara larga, pentru patologia oncologica, incluzand chirurgia, radioterapia sau chimioterapia prezinta toate propriile limitari.

Spre exemplu, agentii chimioterapeutici prezinta o toxicitate nespecifica asupra celulelor normale ale corpului. Mai mult decat atat, in unele cazuri, chimioterapia poate duce la formarea de celule multirezistente.

Tocmai din cauza complicatiilor pe care chimioterapia le poate produce, oamenii de stiinta s-au concentrat mai mult pe cercetarea potentialului de utilizare a bacteriilor si a produselor lor, pentru a crea noi medicamente in sensul tratarii cancerului, cu o toxicitate scazuta sau fara nici un efect secundar asupra celulelor normale ale organismului uman. [1]

In terapia bacteriilor a fost utilizata ingineria genetica, ceea ce a condus la o eficacitate mult mai mare, cu efecte secundare minime.

Unele dintre speciile bateriene nepatogene modificate genetic prezinta mai mult succes, datorita selectivitatii lor pentru celulele canceroase si, implicit, datorita toxicitatii minime pe care o prezinta asupra celulelor normale.

Celulele metastatice pot modifica celulele gazda, pot inhiba mecanismele de crestere normala a celulelor si, de asemenea, pot creste rata de dezvoltare a clonelor celulare care produc neoplasm.

In acest fel, tratamentul cancerului include introducerea apoptozei si scaderea sau inhibarea proliferarii celulelor tumorale. In acest sens, au fost identificate mai multe tulpini bacteriene ce au potential oncolitic natural de a patrunde, invada si coloniza in tumoare. [1]

In urmatoarele capitole voi prezenta informatii legate de bacterioterapia utilizata in patologia onclogica, inca de la inceputurile sale si pana in prezent, informatii bazate pe studii ale oamenilor de specialitate si pe rezultatele obtinute de acestia in urma utilizarii terapiei cu microorgansime.

Bibliografie:

[1] M. F. Klaudia Lukasiewicz, ,,Microorganisms in the Treatment of Cancer: Advantages and Limitations," 2018 2 27. [Interactiv]. Available: https://www.hindawi.com/journals/jir/2018/2397808/. [Accesat 17 5 2021].

[2] R. M. B. S. Bhatt AP, ,,The role of the microbiome in cancer development and therapy," 2017 5 8. [Interactiv]. Available: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21398. [Accesat 17 5 2021].

[3] M. C. D. O. e. a. Chwanrow K. Baban, ,,Bacteria as vectors for gene therapy of cancer," 1 11 2010. [Interactiv]. Available: https://doi.org/10.4161/bbug.1.6.13146. [Accesat 17 5 2021].

[4] M. F. S. W. Dino Kocijancic, ,,Bacteria in Cancer Therapy: Renaissance of an Old Concept," 8 3 2016. [Interactiv]. Available: https://www.hindawi.com/journals/ijmicro/2016/8451728/. [Accesat 17 5 2021].

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 671 cuvinte
Nr caractere:
15 265 caractere
Marime:
52.08 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Data publicare:
27.06.2021
Structură de fișiere:
  • Utilizarea microorganismelor in terapia oncologica.docx
Predat:
la facultate
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Sanatatea nu este totul, dar fara sanatate totul este nimic aceasta este, de departe, principalul...
1. Introducere. Istoricul fizioterapiei ca specialitate. Aplicabilitate in cadrul patologiei...
INTRODUCERE Calitatea ca si concept a fost abordata in diferite domenii de specialitate de catre...
I GENERALITATI I.1OBIECT I1.1 Prezentul normativ stabileste principii de conceptie pentru...
Biotehnologia si rolul sau Biotehnologia se ocupa cu studiul oricarei tehnici care foloseste...
Sus!