Soiuri de struguri pentru vinuri roșii superioare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cultura soiurilor de struguri pt. vin are particularitati speciale, aceste fiind diferite de struguri pentru masa. De aceasta particularitate trebuie sa se tina cont incepnat cu alegerea portaloiului in vederea altoirii, continuand apoi cu celelate secvente tehnologice care trebuie aplicate diferentiat in functie de soiul cultivat si zona de cultura.

In structura soiurilor pt. vin din romania ponderea cea mai mare o au soiurile pt. vin albe 76% urmate de cele pt. vin rosi 19, 5% si cele pt. vinuri aromate 4, 5%. Soiurile de calitate superioara ocupa suprafete mult mai mari comparativ cu soiurile pt. vinurile curente.

Soiurile pt. vinuri rosi sunt raspandite mai ales in podgoriile si centrele viticole cu conditii favorabile si care au o indelungata traditie si experienta cum sunt: Valea Calugareasca, Tohani, Dealul Mare, Cotesti, Nicoresti, Dragasani, Samburesti, Segargea, Minis, Paulis, Vonju Mare, Tirol Lecas, Sarica-Niculicel etc.

Soiurile pt. vinuri de calitate sunt mai bine reprezentate (Burgund, Merlot, Cabernet, Pinor Noir, Feteasca Neagra). Cultura soiurilor rosi de calitate superioara impun scoaterea completa din perimetele nelimitate a hibrizilor producatori directi, mai ales in judetele din sudul tarii, m unde acestea detin suprafete insemnate.

Grupa soiurilor pt. vinuri rosi superioare nu este foate numeroase, aici sunt reduse, soiuri care au o valoare deosebita, fiind insa cele mai cerute pe piata mondiala a vinului.

Soiurile de aceasta grupa preizindat insusiri biologice foarte diferite ceea ce implica elaborarea unor tehnologii de cultura diferentiata, vigoarea este foarte diferita, si de vigoare scazuta in cazul soiului Pinor Noir pana la vigoare foarte mare in cazul soiului Feteasca Neagra. De asemenea potentialului de productie, epoca de maturare a strugurilor, pretabilitatea sa supra maturare, intensitatea coloranta difera foarte mult de la un soi la altul.

Acest soi mai este cunoscut si sub alte denumiri cum ar fi: Poama Fetei neagra, Coada Randunici, Pasareasca Neagra. Este un soi foarte vechi, romanesc considerat soi dacic care provine din soiul feteasca alba.

Rozeta prezinta scame rare si esta de culoare verde cafenie, frunza adulta este de marimea mijlocie uniforma cu lobul terminal triunghiular cu dinti mari si margini drepte. Inflorescenta este uniaxiala, cilindroconica, floarea este hermafrodita normala, su 5-6 stamine si polen fertil.

strugurele are marimea mijlocie, forma cilindroconica sau cilindrica, butul este mijlociu ca marime de forma sferica cu pielita colorate negru intens, acoperite cu multe prune, miezule este zemos si necolorat.

Perioada de vegetatie este scurta de 150-160 zile si vigoarea foarte mare de acea la altoirea se evita portaltoi care amplifica si mai mult vigoare. Fertilitatea este scazuta, doar 30-40% dintre lestari sunt fertile, productivitatea este mijlocie.

Fata de soiul Fateasca Alba din care provine este mai rezistent la ger (minus 22-24 grade Celsius), la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Soiuri De Struguri Pentru Vinuri Rosii Superioare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 333 cuvinte
Nr caractere:
7 522 caractere
Marime:
10.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!