Previzualizare referat:

Extras din referat:

I.Introducere

De ce?Pentru ce?Din ce cauza?

Iata intrebari ce si le pune mereu omul, incepind din perioada virstei prescolare, cind tot ce vede in jurul sau, natura vie si nevie incepe a-i trezi curozitatea.In aceasta etapa lantul intrbarilor pare nesfirsit de lung:"De ce pleaca rindunelele?", ,,De ce se aprind stlele?" , ,,De ce doarme omul?" s.a..

Mai tirziu ,ca elev, aria preocuparilor se extinde mult, iar continutul acestui ,,de ce" imbraca noi dimensiuni, impulsionat fiind de fireasca tendinta a lui Homo sapiens spre cunoastere, progres si dezvoltare.

Problemele referitoare la viata plantelor si animalelor , problemele legate de cunoasterea propriului nostru organism sau cele de biologie generala, de genetica si de evolutionism sunt abordate cu un deosebit interes de tinerii studiosi.

Despre asmenea probleme , care tind sa descifreye intimitatea proceselor ce se petrec in materia vie, s-au scris si evident se vor mai scrie mii de tomuri, caci orice pas nou cucerit in cunoasterea naturii poate constitui un punct de plecare pentru alte noi cercetari,intr-o spirala stinsa, mereu ascendenta.

Pe aceasta linie se inscrie si modesta mea lucrare, care va invita-stimati cititori-sa facem impreuna o scurta drumetie prn culisele organismului uman, sa aflam ,,ce e singele?".

Sper ca la sfirsitul acestei expeditii tolba cunostiintelor acumulate sa fie mai plina, mai generoasa, iar dorinta dumneavoastra de a va extinde tot mai mult aria de cunostiinte sa fie mai implinita, mai satisfacuta.

II.Hematopoieza

Hematopoieza este procesul de formare a celulelor sanguine.

Etapa I -In viata embrionara se disting 3 etape ale hematopoiezei.productia celulelor sanguine incepe in sacul vitelin in zilele 14-19 ale vietii intrauterine, unde masele de celule mezenchimale se grupeaza,formind insulele sanguine.aproape toate celulele formate sunt eritrocite nucleate.

Etapa II-La nivelul ficatului se vor aduna celule rotunde, bazofile.ele vor da nasterela eritrocite anucleate.

Etapa III-incepe odata cu aparitia centrilor de osificare.

Dupa nastere maduva osoasa repreyinta organul principal al hematopoiezei la indivizii sanatosi.

Exista o cale separata pentru innoirea fiecarui element figurat al singelui:eritropoieza-pentru ertrocite, leucopoieza-pentru leucocite,trombocitopoieza-pentru trombocite.

III.Ce este singele?

Singele este componenta cea mai dinamica a mediului intern, este alcatuit din elemente figurate(hematii, leucocite, trombocite) si plasma(a carei compozitie specifica cuprinde toate substantele organice si anorganice,vehiculate de apa, ca solvent).

Din punct de vedere histologic, singele reprezinta un tesut specific, insumaind 6-8% din greutatea corpului.

IV.Elementele figurate

Elementele figurate ale singelui sunt reprezentate de eritrocite(hematii sau globule rosii), leucocite(globule albe) si trombocite(plachete sanguine)

Eritrocitele isi au originea in maduva rosie.Sunt celule anucleate, au forma unui disc biconcav,cudiamertul de 7,2-7,5 microni. Ocupa aproximativ 45 % din volumul singelui .Ele au rol in transportul oxigenului si al dioxidului de carbon, in mentinerea echilibrului acido-bazic si suport al antigenelor de grup sanguin.

La suprafata au membrana cu structura complexa, prevazuta cu perforatii-pori care ii asigura semipermeabilitatea necesara schimburilor care se produc la acest nivel.In interiorul eritrocitelor se gaseste un gel(stroma globulara), format din proteine si lipide, intre care se afla si hemoglobina.

Membrana eritrocitara prezinta la exterior un strat glcoproteic bogat in acid sialic, responsabil de incarcarea

Bibliografie:

Biologie manual pt cls a XI-a,editura Corint 2001, Cezar Th. Niculescu,Radu Cirmaciu,Carmen Salavastru,Bogdan Voiculescu,Dan Cristescu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sangele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 934 cuvinte
Nr caractere:
10 355 caractere
Marime:
61.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
sange, plasma, globule rosii
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!