Rolul proteinelor în alimentație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Alimentatia a jucat totdeauna un rol de prim ordin in viata omului (atat ca individ, cat si fiinta sociala). Calitatile si defectele acesteia influenteaza in mod hotarator starea de sanatate.

Stiinta moderna a nutritiei nu face decat sa aprofundeze numeroasele fatete ale legaturii fundamentale dintre om si aliment. Metabolismul general al organismului deci totalitatea reactiilor biochimice- isi are ca drept punct de plecare alimentele ingerate.

In compozitia alimentelor intra urmatoarele grupe de substante: proteinele, lipidele (grasimile), glucidele (hidratatii de carbon sau zaharurile), sarurile minerale, vitaminele si apa. Energia necesara functionarii organismului este furnizata doar de primele trei grupe; acesteaconstituie deci factorii nutritivi energogeni. In plus, aceste substante au si rol plastic, de refacere a tesuturilor uzate. In ceea ce priveste mineralele si vitaminele, ele indeplinesc mai ales functia de catalizatori ai proceselor biochimice, iar apa, dupa cum se stie, este mediul indispensabil de desfasurare a vietii celulare.

Proteinele sunt substante de o mare complexitate. Ele sunt suportul material al vietii; sunt cele mai raspandite substante organice in materia vie. In compozitia lor intra elementele: C, H, O, N, S, adesea P si uneori metal (Fe, Cu, Mg, Co). In tubul digestiv proteinele sunt transformate, sub influenta diferitilor fermenti, in elementele din care sunt formate si care se numesc aminoacizi. De fapt ele sunt absorbite in intestin sub forma acestor aminoacizi, care contribuie direct la crestere si reparare. Aminoacizii sunt unitatile constructive de la baza unor molecule mai simple. In structura corpului uman se gasesc 30 de astfel de aminoacizi, din care 8 sunt considerati esentiali, pentru ca nu pot fi sintetizati si trebuie sa fie obtinuti obligatoriu din alimente. Valoarea biologica a proteinelor alimentare este dictata de continutul lor de aminoacizi esentiali. Surplusul de proteine ceea ce prisosete organismului- se transforma in zaharide, care dau energia necesara organismului.

Proteinele sunt substante solide saulichide vascoase, incolore in stare pura. Acestea pot fi clasificate dupa solubilitatea lor in apa in: Proteinele sunt esentiale organismelor noastre. La fel ca enzimele, ele regleaza toate aspectele metabolismului. Proteinele de structura, cum ar fi cheratina si colagenul, refac pielea, unghiile, oasele, tendoanele si ligamentele; proteinele musculare produc miscare; hemoglobina transporta oxigenul; proteinele membrane regleaza miscarea substantelor in si din celulele noastre. O proprietate deosebit de importanta a proteinelor pentru alimentatia si dezvoltarea organismelor este hidroliza, in urma careia se obtin aminoacizi. Proteinele supuse actiunii unor agenti fizici (caldura, radiatii, etc.) sau chimici (acizi sau baze tari) sufera fenomenul de denaturare. Aceasta constain modificarea structurii lanturilor macromoleculare, fapt ce conduce la pierderea proprietatilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Proteinelor In Alimentatie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 681 cuvinte
Nr caractere:
10 041 caractere
Marime:
16.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
Alimentatie, proteine
Predat:
la liceu
Sus!