Plante Medicinale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bogatia si variata flora spontana a Moldovei, cu regret, In urma activitatii omului (In fond din necunoasterea rolului lumii vegetale), din an In an devine tot mai saraca. Dispar specii de plante medicinale si aromatice. Odata cu aceasta dispar si resursele lor genetice. Printre ele sunt speciile mai frecvent solicitate de populatie: valeriana, pojarnita, iarba mare, sovarful, unele specii de cimbrisor etc.

Care sunt cauzele disparitiei plantelor din natura? In baza acestui fenomen avem doua motive: Specialistii In domeniu Inainteaza diferite cai de exploatare rationala si ocrotire a florei spontane. Aici vreau sa povestesc despre o cale de mentinere a resurselor de plante medicinale si aromatice putin practicata, dar care este si-n puterea elevilor - despre spontaneizarea ori reInsamantarea plantelor medicinale si aromatice In conditii naturale de crestere.

Una din plantele mai des solicitata de populatie este pojarnita ori sunatoarea (Hypericum perforatum). Primul botanist care a descris pojarnita a fost Carol Linne, numind-o stiintific Hypericum perforatum, adica planta gaurita, din motivul ca pe frunzele ei sunt niste puncte negre, care la prima vedere, par a fi niste orificii strapunse. In realitate, acestea sunt glande producatoare de ulei volatil.

In flora spontana pojarnita creste pretutindeni, Insa rareori formeaza desisuri. Creste de cele mai multe ori In grupuri mici. Plantele au un miros specific si un gust astringent amarui, mai contin taninuri, hipericina, substante colorante etc.

Pojarnita este de mult inclusa In arsenalul medicinii populare si chiar circula o vorba: Precum nu poti coace paine fara faina, asa nu poti vindeca omul fara pojarnita. Ea trateaza multe boli: reduce procesele inflamatorii hepatice si stomacale, iar extern se foloseste uleiul de pojarnita care se prepara In modul urmator: 20 g pojarnita maruntita se umezeste cu alcool concentrat si dupa 12 ore se adauga 200 ml de ulei de floarea soarelui, In care se va macera timp de 5-6 saptamani, dupa care amestecul se tine pe bai de apa In fierbere 3 ore. Dupa un repaus de 2-3 zile se strecoara, obtinand un ulei de culoare roscata bun de folosit In arsuri si rani pe piele.

Plantele de pojarnita se recolteaza In plina Inflorire, taindu-se cu foarfecele sau cutitul partile aeriene nelignificate de 20-30 cm lungime. In nici un caz, planta nu se rupe cu mana, deoarece, datorita radacinilor situate la suprafata solului, se smulge usor, ducand la epuizarea plantelor In curs de fructificare. In timpul culesului plantelor, este necesar sa lasam 25-30 exemplare care vor da seminte. In luna august le vor recolta si, facand santulete pe poienita de unde am recoltat plante anterior, vom semana semintele culese, acoperindu-le cu un strat de sol cu o grosime de cel mult 0, 5 cm grosime. Aceste seminte vor Incolti In primavara anului urmator, din care In primul an de vegetatie vor creste plante de pojarnita, formate numai dintr-o rozeta de frunze. Incepand cu al doilea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plante Medicinale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
930 cuvinte
Nr caractere:
4 994 caractere
Marime:
9.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!