Oxidul de carbon și intoxicațiile produse de acesta

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este un gaz fara miros si fara gust, mai putin dens decat aerul, putin solubil in apa. Este una din cele mai importante otravuri de natura gazoasa. Ia nastere din arderile incomplete a combustibililor. Intoxicatiile apar cel mai des in sezonul rece, ca urmare a folosirii surselor suplimentare de incalzire, a instalatiilor defecte. In cea mai mare parte decesele s-au produs in locuinte si foarte putine in garaje, 7%; intoxicatiile voluntare fiind putine (2, 8%). Monoxidul de carbon este prima cauza mondiala de mortalitate prin intoxicatie.

Simptomele intoxicatiei sunt diferite in functie de concentratia lui in aer. La concentratii de 80% omul moare imediat. La concentratii intre 30-60% semnele intoxicatiei acute sunt: dureri de cap, greturi, ameteli, tahicardie, tahipnee, soc sau coma profunda. In intoxicatiile mai usoare apar: dureri de cap, greturi usoare. Efectul toxic se explica prin afinitatea mare a oxidului de carbon fata de hemoglobina. Prezinta o afinitate de 250 de ori mai mare pentru hemoglobina decat oxigenul si formeaza impreuna cu aceasta carboxihemoglobina (HbCO), un compus stabil, care nu mai poate sa mai transporte oxigen si apare hipoxia tisulara. Cantitatea de carboxihemoglobina depinde de concentratia de oxid de carbon in aer. Hemoglobina fatului are o afinitate pentru oxidul de carbon mult mai mare decat a mamei, de unde rezulta importanta extrema a acestei intoxicatii, care este responsabila de moartea fatului sau de alterarea sistemului nervos central. Lipsa oxigenului este simtita mai ales la nivelul creerului si inimii. Alt efect consta in inactivarea mioglobinei, citocromilor si a unor enzime prin legarea reversibila a fierului.

- scoaterea victimei din mediul toxic la aer curat; - daca victima este inconstienta, se culca pe o parte, cu capul dat pe spate si barbia ridicata, manevra care ii mentine caile respiratorii deschise, - daca victima nu mai respira se face resuscitare. Tratamentul consta in terapia cu oxigen. Oxigenul descompune carboxihemoglobina in functie de concentratie: la 3 atmosfere (oxigen hiperbar) descompune carboxihemoglobina la jumatate in 25 de minute iar la o atmosfera (oxigen izobar) in 80 de minute.

Evolutia sanatatii unei persoane intoxicate este greu de stiut, constiinta revenindu-i dupa cateva ore sau zile, iar mortalitatea, cu toate mijloacele moderne, este de 4%. Cei ce revin la viata dupa o coma profunda si prelungita pot ramane cu afectiuni neurologice.

Gh. Mogos-Intoxicatii acute. Diagnostic. Trtament, Ed Medicala 1981, Bucuresti Martian Cotrau-Curs de toxicologie, Litografia UMF 1972, Iasi http: //www. presspro-medic. ro/articole/intoxicatia-cu-monixid-371. php http: //www. infomedica. ro/anul%202004/rez 7 2004/prezentare 3 2004. htm MIORITA - balada populara - 1. BALADA POPULARA este cantata pe la petreceri sau hanuri de lautari sau de tarani, isi are originea in trecuturi indepartate si aduce teme si motive de mare circulatie despre pastori, haiduci ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oxidul De Carbon Si Intoxicatiile Produse De Acesta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
973 cuvinte
Nr caractere:
5 025 caractere
Marime:
15.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
oxid de carbon, afectiuni
Predat:
la liceu
Sus!