Osteoporoză

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Osteoporoza consta in scaderea masei osoase, ceea ce la nivel structural se manifesta ca subtiere si rarefiere a lamelor osoase care alcatuiesc osul, uneori cu disparitia lor totala. In acest fel osul nu-si poate indeplini functia sa principala, aceea de sustinere a corpului si membrelor.

Osteoporoza este o boala tacuta. Peste varsta de 50 de ani circa o femeie din patru si un barbat din opt vor fi afectati de aceasta boala. In stadiile incipiente osteoporoza nu se manifesta. Oricum, deoarece creste substantial riscul de fractura de sold, coloana vertebrala si mana, osteoporoza este raspunzatoare de multa suferinta si in unele situatii chiar de deces.

Pentru a intelege ce inseamna osteoporoza, trebuie sa intelegem biologia osului, dupa aceea vom cunoaste cauzele osteoporozei si tipurile de osteoporoza, precum si fracturile tipice pentru osteoporoza.

Femeile ating masa osoasa maxima (cand oasele lor au un maximum de densitate) pe la varsta de 20 de ani, iar barbatii pe la 30. Oamenii care ating o masa osoasa de varf mai mare au in general nevoie de mai mult timp pentru a ajunge in situatia ca oasele lor sa devina vulnerabile la fracturi. Una dintre strategiile de prevenire a osteoporozei este de a obtine o masa osoasa de varf cat mai mare in timpul tineretii. Ca si cu un cont in banca, cu cat ai adunat mai mult, cu atat mai mult poti sa retragi inainte de a intra in dificultati. Adolescenta reprezinta cea mai importanta perioada pentru a aduna banii in cont. La femeile aflate dupa menopauza problema principala care se pune este de a limita pierderile de os, datorate in principal nivelului scazut de estrogeni.

Exista o relatie bine cunoscuta intre masa (sau densitatea) osoasa redusa, masurata prin densitometrie osoasa, si riscul de a avea o fractura legata de osteoporoza.

Osteoporoza poate fi clasificata ca primara sau secundara, osteoporoza primara nu are nici o cauza determinabila; sunt doua tipuri de osteoporoza primara: Uneori nu este boala ceea ce determina osteoporoza, ci tocmai medicamentul folosit pentru a o trata. De exemplu: ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Osteoporoza - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
591 cuvinte
Nr caractere:
3 145 caractere
Marime:
11.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
oase, afectiuni
Predat:
la liceu
Sus!