Osteoporoza

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Osteoporoza consta in scaderea masei osoase, ceea ce la nivel structural se manifesta ca subtiere si rarefiere a lamelor osoase care alcatuiesc osul, uneori cu disparitia lor totala. In acest fel osul nu-si poate indeplini functia sa principala, aceea de sustinere a corpului si membrelor.

Osteoporoza este o boala tacuta. Peste varsta de 50 de ani circa o femeie din patru si un barbat din opt vor fi afectati de aceasta boala. In stadiile incipiente osteoporoza nu se manifesta. Oricum, deoarece creste substantial riscul de fractura de sold, coloana vertebrala si mana, osteoporoza este raspunzatoare de multa suferinta si in unele situatii chiar de deces.

Pentru a intelege ce inseamna osteoporoza, trebuie sa intelegem biologia osului, dupa aceea vom cunoaste cauzele osteoporozei si tipurile de osteoporoza, precum si fracturile tipice pentru osteoporoza.

Femeile ating masa osoasa maxima (cand oasele lor au un maximum de densitate) pe la varsta de 20 de ani, iar barbatii pe la 30. Oamenii care ating o masa osoasa de varf mai mare au in general nevoie de mai mult timp pentru a ajunge in situatia ca oasele lor sa devina vulnerabile la fracturi. Una dintre strategiile de prevenire a osteoporozei este de a obtine o masa osoasa de varf cat mai mare in timpul tineretii. Ca si cu un cont in banca, cu cat ai adunat mai mult, cu atat mai mult poti sa retragi inainte de a intra in dificultati. Adolescenta reprezinta cea mai importanta perioada pentru a aduna banii in cont. La femeile aflate dupa menopauza problema principala care se pune este de a limita pierderile de os, datorate in principal nivelului scazut de estrogeni.

Exista o relatie bine cunoscuta intre masa (sau densitatea) osoasa redusa, masurata prin densitometrie osoasa, si riscul de a avea o fractura legata de osteoporoza.

Osteoporoza poate fi clasificata ca primara sau secundara, osteoporoza primara nu are nici o cauza determinabila; sunt doua tipuri de osteoporoza primara: Uneori nu este boala ceea ce determina osteoporoza, ci tocmai medicamentul folosit pentru a o trata. De exemplu: ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
591 cuvinte
Nr caractere:
3 318 caractere
Marime:
11.25 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
oase, afectiuni
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Osteoporoza - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Osteoporoza este o boala sistemica care afecteaza osul, caracterizata prin deteriorarea...
Osteoporoza inseamna "os poros". Pana nu demult considerata o stare normala a...
Osteoporoza este o afectiune cronica menifestata prin reducerea densitatii minerale a...
Osteoporoza este caracterizata prin reducerea paralela a mineralelor osoase si matricei osoase...
Desi nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut. Daca la...
Sus!