Extras din referat:

Neuronul este celula care coordoneaza cea mai mare parte din activitatea reflexa a organismului... fara neuroni,, nu am gandi,, nu am simti.. practic nu am trai..

De aceea putem spune ca neuronul este celula"cheie " din organismul nostru.

Desi simpla la prima analiza,, neuronul prezinta foarte multe particularitati, care il deosebesc de celelalte celule ale organismului.Este celula care nu se regenereaza,,, odata ce moare,, in locul ei nu mai apare alta. Formaza unul dintre cele mai importante tesuturi ale organismului... si anume tesutul nervos.... Fara neuroni,,, am fi simpli roboti..

Neuronul reprezinta unitatea de baza structurala, functionara si fiziopatologica a Sistemului Nervos. Unitatea fiziologica functionala rezulta din faptul ca un neuron este in stare sa receptioneze si sa transmita in sens aferent o excitatie oarecare.

Neuronii pot fi clasificati dupa mai multe criterii, si anume :

Dupa numarul de expansiuni pe care le prezinta ,neuronii pot fi :unipolari , bipolari, pseudopolari, multipolari. Dimensiunile neuronului difera in functia de zona in care sunt situati. Forma si dimensiunea acestora este de regula de ordinea milimicronilor. Cele mai mari celule sunt celulele piramidale gigantice Betz din aria motoare a cortexului cerebral, care ating dimensiuni de 120 microni cu o dendrita aplicata lunga si groasa si un axon de 50 cm sau mai mult. Dupa functiile pe care neuronii le indeplinesc , acestia pot fi : neuroni senzitivi (somatosenzitivi si viscerosenzitivi) intalniti in ganglionii spinali si cranieni , in mucoasa olfactiva; neuroni motori ( somatomotori si visceromotori) intalniti in coarnele laterale si posterioare a maduvei spinarii; neuronii de asociatie (interneuroni) se intalnesc in axul cerebro-spinal , axonii lor nu parasesc axul. Un alt criteriu este dat de locul in care sut situati neuronii si anume neuroni din cerebel a ) neuroni somatocroni, bogati in protoplasma, ca neuroni motori din scoarta creierului, si coarnele neuroniilui Purkinje

b ) neuronii citocromi, neuroni granulari din cerebel ;

c) neuronii cariocromi, ca neuroni granulari din stratul granular intern si extern al scoartei cerebrale.

Celula prezinta mai multe caracteristici si poate fi clasificata dupa mai multe criterii. Celula reprezinta elementul anatomic, fiziologic si genetic al tuturor organismelor. Celulele se grupeaza, formeaza tesuturi, iar tesuturile organe si sisteme de organe. Fiecarui tesut ii corespund un anumit tip de celula , ceea ce face ca organismul nostru sa dispuna de sute de tipuri de celule.Celula poate fi atat procariota (organizare simpla) si eucariota(organizare compleza)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Neuronul.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
320.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
neuron, celule, organism
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!