Măduva spinării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Maduva spinarii (Medulla spinalis) face parte din Sistemul nervos central al vertebratelor, fiind protejata de canalul vertebral, legat de gat, trunchi si extremitatile corpului prin intermediul nervilor spinali, finnd invelit la fel ca si creierul intr-o membrana (meninge).

Amplasare

Maduva spinarii la fetusi (la cei nenascuti) ajunge pana in sacrum, la sugari ajunge pana in regiunea lombara, iar la adulti maduva spinarii se intinde de la cap numai pana la a doua vertebra lombara.

Acest fenomen se explica prin faptul ca coloana vertebrala se dezvolta (creste) mai repede decat maduva spinarii (ascensiunea maduvei = Ascensus medullae spinalis).

Prin acest fenomen de ascensiune a maduvei, nervii spinali se prelungesc pentru a ajunge mai departe orificiul de iesire intravertebral formandu-se asa numita coada de cal Cauda equina, acest fenomen este important in medicina, intre vertebra 3/4 lombara putandu-se cu o seringa luare de proba din lichidul rahidian, sau injecta anumite medicamente fara a leza cu acul maduva spinarii.

Nu la toate vertebratele se intalneste acest fenomen de ascensiune a maduvei spinarii. Altfel spus, maduva spinarii este localizata in canalul vertebral si tine de la vertebra cervicala C1 pana la vertebra lombara L2. De acolo, are o formatiune terminala numita fillum terminle. Fillum terminale impreuna cu radacinile nervilor spinali sacrali si lombari formeaza coada de cal. Maduva spinarii este localizata in canalul vertebral si tine de la gaura occipitala pana la vertebra lombara L2. Are o formatiune terminala numita fillum terminale, aceasta impreuna cu radacinile nervilor spinali sacrali si lombari formeaza "coada de cal".

Functiile maduvei spinarii

Maduva spinarii are doua functii principale.In primul rand,ea actioneaza ca un sistem de conducere in ambele sensuri intre creier si sistemul nervos periferic.Aceasta functie este indeplinitaprin intermediul neuronilor senzitivi si motori;fibrele acestora din urma formeaza fascicule lungi,ce pleaca din diferite parti ale creierului.Ele coboara pe distante variate prin maduva spinarii si la capatul lor la mare distanta de creier,vin in contact dendritele sau cu corpii celulari ai neuronilor senzitivi sau motorii apartinand sistemului nervos periferic.Mesajele pot fi transmise prin intermediul sinapselor,intre neuronii periferici si cei spinali. A doua functie a maduvei apinarii este de a controla activitatile reflexe simple.Aceasta se obtine prin neuroni,ale caror prelungiri se extind pe distante mici in sus si in jos prin maduva spinarii si prin interneuroni care transmit mesajele direct intre neuronii senzitivi si cei motori.Daca puneti mana pe o soba fierbinte,receptorii pentru durere din piele transmit mesaje la maduva spinarii.Unele dintre acestea sunt transmise imediat prin interneuroni la neuronii motorii ce controleaza miscarile muschilor bratului si a mainii si mana este retrasa rapid si automat.Mesajele urca prin maduva spinarii si sunt conectate prin interneuroni cu nervii motori care controleaza miscarile gatului.

Invelisuri

Menigele maduvei spinarii (Meninges medullae spinalis) are in principiu acelasi rol ca meningele cerebral, si aici se poate distinge stratul exterior dura mater, stratul mijlociu arahnoida si stratul alipit de maduva pia mater.

In comparatie cu meningele cerebral sunt animte diferente ca: dura mater nu este strans lipit de tesutul osos al vertebrelor ci intre ele se afla un spatiu (important pentru injectii epidurale) epidural sau peridural captusit cu un strat conjunctiv si adipos.

Alta diferenta este existenta ligamentelor din pia si dura mater Ligamentum denticulatum aceste spatii fiind umplute cu lichid cerebrospinal (Liquor cerebrospinalis).

Forma maduvei spinarii

Forma maduvei este forma unui cordon ingrosat la capete Intumescentia cervicalis si Intumescentia lumbosacralis de aici pornesc nervii spinali ce inerveaza membrele inferioare si superioare.

In partea inferioara (caudala) maduva se termina cu o portiune ascutita Conus medullaris. Ventral (desubt la animale) si in fata la om maduva prezinta un sant Fissura mediana anterior (la om) si (la animale: Fissura mediana ventralis) pe partea opusa Sulcus medianus posterior. Aceste adancituri (santuri) impart maduva in cordoane (Funiculus anterior), (Funiculus posterior) si intre ele (Funiculus lateralis). Radacinile (originea) nervilor spinali sunt intre cordonul lateral si cel dorsal sau ventral.

Segmentele nervilor spinali

Maduva spinarii este impartita in 5 zone, dupa originea nervilor spinali: - primul orificiu intravertebral fiind intre vertebrele atlas si axis.

- maduva cervicala (sau a gatului) (8 segmente, vertebre la mamifere)

- maduva toracica (12 vertebre)

- maduva lombara (5 vertebre)

- maduva sacrala (5 vertebre)

- maduva codala (coccigiana, la om rudimentar)

Structura maduvei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Maduva spinarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 176 cuvinte
Nr caractere:
6 321 caractere
Marime:
12.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
maduva lombara, zona cervicala, coloana vertebrala
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!