Intoxicația cu ierbicide

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Exista o mare varietate de substante cu proprietati ierbicide atat anorganice cat si organice.

Una si aceeasi substanta poate fi in acelasi timp ierbicid, insecticid, fungicid. Prin urmare, o clasificare a subs ierbicide nu ar putea satisface exigentele de interes practic, in continuare fiind prezentate cateva dintre cele mai des folosite ierbicide, toxicoze asociate, in functie de structura lor chimica, modul loc de actiune si toxicitatea lor.

Cele mai importante substante cu actiune ierbicida sunt reprezentate de urmatoarele substante sintetice organice: Fenoxiderivatii acizilor grasi (acidul 2, 4 diclorfenoxiacetic si acidul 2, 4, 5 triclorfenoxiacetic); Folosirea ca ierbicid a cloratilor incepe inca din anul 1900; incepand cu anul 1925 sunt utilizati ca sterilizanti ai solului.

Dintre sarurile acidului cloric (HClO3), denumite clorati, sarea de sodiu (cloratul de sodiu) este cea mai activa din punct de vedere al actiunii ierbicide.

Denumiri comerciale Tumbleaf, Chlorate of Soda, Atlacide, Shed-a-leaf, Kwik-Act, Kalium, Chloricum, Travex, Vegerein.

Metoda de preparare Cloratul de sodiu se obtine la electroliza solutiilor apoase de clorura de sodiu, in conditii care permit formarea hipocloritului de sodiu, NaOCl, care la 70 C trece in clorat de sodiu 3NaOCl (2NaCl + NaClO3 Proprietati fizico-chimice Cloratul de sodiu (Travex, Vegerein) si cloratul de potasiu (sare Bertholet, Anforston) se prezinta sub forma de pulbere critalina, alba, inodora, cu punct de topire la 248-250 C (la 300 C se descompune), au gust racoritor, putin sarat, sunt solubile in apa si alcool, hidroscopice, nu se descompun la aer, fac explozie la incalzire si lovire si sunt frecvent utilizate in practica. Este un puternic oxidant dar nu in solutie apoasa; actiunea oxidanta apare numai acidulare sau in prezenta anumitor catalizatori. Absorbtia este radiculara. Are o anumita actiune coroziva fata de otel si zinc. Volatilitatea este redusa la 20-30 C. Forme de conditionare Cloratul de sodiu se comercializeaza ca atare 99%, sub forma de pulberi 12-33%, si solutii apoase 4%, 19% si 28% si in amectec cu borati, arsenit de sodiu, nisip, clorura de calciu, clorura de magneziu, clorura de sodiu, carbonat de sodiu acetat de sodiu, fosfati pentru a reduce pericolul de incendiu. Se cunosc si amestecuri cu alte ierbicide ca de exemplu acidul 2, 4 D si Monuronul.

Modul de actiune Cloratul de sodiu este un ierbicid total avand si actiune defolianta; actiunea ierbicida este de contact si sistemica. Dupa aplicare este absorbit in scurt timp de plante prin radacini si prin frunze. Prezinta o fitotoxicitate pronuntata fata de plantele verzi. In soluri alcaline, eficitatea cloratului de sodiu este mai redusa. S-a constatat ca prezenta nitratilor in sol micsoreaza, deasememea, actiunea ierbicida a produsului. Fiind solubil in apa, cloratul de sodiu este spalat usor si in consecinta prezinta o remanenta redusa, la care contribuie si descompunerea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intoxicatia Cu Ierbicide
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 549 cuvinte
Nr caractere:
15 573 caractere
Marime:
21.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
intoxicatii, afectiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!