Igiena alimentației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La baza vietii stau multiple prefaceri biochimice, ceea ce impune incorporarea din mediul inconjurator a anumitor substante. Acestea se gasesc in diverse produse naturale sau industriale care alcatuiesc hrana si care poarta denumirea genetica de alimente. In organismele vii alimentele indeplinesc trei roluri esentiale: energetic, plastic si catalitic.

Rolul energetic consta in furnizarea energiei care rezulta din transformarea substantelor alimentare. Energia dobandita astfel se exprima in calorii si sta la baza tuturor proceselor fiziologice de la clipit, respiratie, digestie pana la cele musculare si intelectuale. Rolul plastic al alimentelor consta in asigurarea substantelor necesare la refacerea tesuturilor uzate sau distruse precum si la formarea tesuturilor noi implicate in crestere. Rolul catalitic consta in activitatea unor compusi chimici aflati in alimente care intervin direct in asimilarea si dezasimilarea substantelor continute in hrana.

Principalele substante alimentare sunt: proteinele, glucidele, vitaminele si sarurile minerale. Glucidele, grasimile si proteinele sunt extrem de importante prin functia lor plastica si de stimulare a unor functii vitale si nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Rol plastic mai au si grasimile care formeaza depozite sub piele sau in diverse organe. Sarurile minerale au, de asemenea, rol plastic, calciul participand la formarea oaselor, iar fierul la sinteza hemoglobinei.

Vitaminele a caror prezenta este indispensabila desfasurarii armonioase a tuturor proceselor metabolice indeplinesc rol catalitic.

In tratamentul mai multor boli, alimentatia joaca un rol extrem de important, regimul alimentar intrecand uneori ca importanta chiar medicamentele. Branza de vaci, de exemplu, intervine activ in procesul de vindecare a hepatitei epidermice.

Alimentul este factorul de mediu inconjurator cu cea mai mare influenta asupra organismului uman.

De felul in care este inteleasa aceasta realitate, alimentele pot avea o functie pozitiva in mentinerea sanatatii sau dimpotriva, pot sa expuna la imbolnaviri. O alimentatie rationala asigura existenta si capacitatea de adaptare la actiunea in continua schimbare a factorilor din mediul inconjurator.

Pt. acoperirea printr-o alimentatie rational organizata a tuturor nevoilor vitale ale organismului este necesar sa se stie ce mancam, cat mancam, cum mancam si cand mancam.

Alimentatia trebuie sa fie completa, adica sa procure organismului proteine, glucide, saruri minerale si vitamine in anumite proportii. Cum nici un aliment nu contine toate aceste substante in proportiile corespunzatoare nevoilor organismului este necesara o alimentatie variata care sa cuprinda toate cele 8 grupe in care sunt impartite alimente in functie de valoarea lor biologica si de substantele pe care le contin.

Laptele si branzeturile fac parte din prima grupa si constituie o sursa de proteine valoroasa de calciu si vitamine, fiind deosebit de necesare copiilor pt. dezvoltarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Igiena Alimentatiei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 349 cuvinte
Nr caractere:
11 552 caractere
Marime:
2.24MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
alimente, igiena
Predat:
la liceu
Sus!