Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Introducerea termenului de hormon a fost făcută de E.Starling pentru a desemna acele substante sintetizate in organism care au proprietetea de a stimula sau excita diferite organe,tesuturi sau procese biochimice si fiziologice.HORMONII sunt definiti ca fiind substanţe chimice elaborate de o celulă sau grup de celule specializate (numite celule endocrine) şi care sunt transportat e prin sistemul circulator la o celulă ţintă care răspunde printr-o modificare a funcţiei sale. Celulele ţintă sunt acele celule care sunt capabile să recepteze şi să răspundă la un mesaj hormonal.

In 1909 C.I.Parhon a publicat prima carte de endocrinologie din lume care cuprinde glandele cu secretie interna.

In 1999 ,D.C Cojocaru sustine ca la acea vreme(1905),denumirea de hormon este justificata daca tinem cont de faptul ca nu se cunostea decat foarte putini reprezentanti ai acestei clase(secretina,adrenalina etc.)care manifestau actiunea de excitare.Mai tarziu ,dupa descoperirea altor hormoni,s-a demonstrat faptul ca actiunea lor nu consta numai in stimularea diferitelor procese din organism ci,deseori, le pot inhiba.

Dar,pentru ca termenul”hormon”a intrat deja in uz,el este folosit in continuare chiar daca denumirea generica a acestor compusi nu concorda deseori cu actiunea lor.

Hormonii reprezintă clasa de compuşi chimici prin intermediul cărora se realizează principala cale de comunicare intercelulară. Această comunicare se impune la organismele pluricelulare deoarece este necesara coordonarea diferitelor funcţii ale unor celule îndepărtate. Din aceste considerente această clasă de compuşi chimici se mai numesc şi mesageri,reglatori chimici sau molecule semnal fiind sintetizaţi şi eliberaţi de anumite celule şi care transportă o anumita informaţie de la o celulă la alta. Pentru acelaşi hormon, diferite celule pot răspunde diferit, în funcţie de receptorul hormonal cu care a interacţionat hormonul. Coordonarea răspunsurilor diverselor celule la semnalele venite din exterior (sau interior) se face atât de sistemul hormonal cat şi de

sistemul nervos.

Comunicarea nervoasă se face într-un timp foarte scurt (milisecunde) pe când comunicarea hormonală se face intr-un timp mai îndelungat (secunde, minute sau chiar ore), dar ambele sisteme operează cu ajutorul moleculelor

semnal.

Sistemul format din hormonii produşi de glandele endocrine şi ţesuturile (celulele) ţintă alcătuiesc sistemul endocrin, sistem ce asigură comunicarea între diferite ţesuturi (celule) componente ale organismului.

In 1978,prof,dr.doc.L.Enescu scrie ca hormonii au actiune biocatalitica ca si vitaminele

,dar se deosebesc de acestea intrucat au origine endogena(fiind produsi de insusi organul asupra caruia actioneaza)si structuri chimice diferite.Ca si vitaminele,hormonii pot fi extrasi dintr-un organism si administrati altuia sau pot fi preparati sintetic si administrati organismelor deficiente.

I.1.Definitia si clasificarea hormonilor

Hormoni care respectă definiţia clasică, că sunt sintetizati si secretati de către celulele producătoare (endocrină) şi ajung la celula tinta prin sistemul circulator se numesc hormoni endocrini.

Hormonii paracrini, nu respectă conceptul clasic de hormoni in sensul că sunt sintetizaţi şi secretaţi de o celulă, acţionând asupra celulelor invecinate, fără a ajunge în torentul circulator (ex. somatostatina produsă de celulele D pancreatice, acţionează asupra celulelor A sau B pancreatice invecinate).

Hormonii autocrinli, sunt secretaţi de către o celulă în spaţiul extracelular şi de aici acţionează ca mesager asupra propriei celule producătoare (ex. interleukina se sintetizează in limfocitele T şi determină proliferarea lor).

Hormonii paracrini şi autocrini sunt consideraţi hormoni locali. Unii hormoni pot fi endocrini pentru un ţesut şi paracrini pentru alt ţesut.

Neurohormonii sunt o categorie specială de substanţe chimice produse de către celulele nervoase eliberate în sânge prin terminaţiile axonale si apoi vehiculate prin sistemul circulator până la celulele ţintă.

Prin intermediul neurohormonilor sistemul nervos este legat de sistemul endocrin. Datorită heterogenităţii structurale cât şi varietăţii răspunsului celular nu există un criteriu unic de clasificare a hormonilor. De aceea sunt mai multe criterii de clasificare a hormonilor.

I) In 2005 Valeriu Atanasiu clasifica hormonii astfel:

Clasificarea hormonilor după solubilitate:

a) hormoni hidrosolubili

hormonii peptidici

hormonii proteici

hormonii derivaţi din aminoacizi

b) hormoni liposolubili (hidrofobi)

- hormonii stcroizi

- hormonii tiroidieni

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hormonii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
7 959 cuvinte
Nr caractere:
47 923 caractere
Marime:
215.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Profesorului:
Gruia Liliana
Sus!