Previzualizare referat:

Extras din referat:

1g G = 4, 1 kcal G reprezinta sursa principala de E datorita capacitatii lor de a se oxida atat pe cale anaeroba, cat si aeroba.

plastic sau structural: intra in compozitia celulelor si tesuturilor.

de ex. glicogenul din ficat, riboza din structura ARN, ATP, NAD, FAD etc.

Desi G din corp se descompun permanent, nivelul glucidelor ramane constant la un aport suficient de glucide in alimentatie.

-G alimentare mentin nivelul glicogenului in ficat si asigura o glicemie constanta.

-participa la cresterea rezistentei organismului fata de substantele toxice, asigurand buna functionare si tonifierea ficatului, organul unde are loc neutralizarea toxinelor formate sau patrunse in organism (sunt numite xenobiotice) Metabolismul glucidic este strans legat de metabolismul proteic si lipidic: -un aport suficient de G in ratie si o buna asimilare a lor induce o descompunere minima a P.

-un aport insuficient de G determina descompunerea P corpului.

-un aport scazut de G cuplat cu un efort fizic ridicat, ce nu poate fi acoperit de rezervele de G din organism, produce transformarea L in E.

Capacitatea limitata a G de a se stoca in organism, determina transformarea relativ usoara a G in exces in L tesut adipos.

Calitatile nutritionale ale G G din hrana sunt de 2 tipuri: Metabolizabile si Nemetabolizabile.

G metabolizabile se asimileaza rapid si usor, furnizand organismului E necesara.

G metabolizabile sunt de 2 feluri: -G cu asimilare rapida (G simple, G usor asimilabile, de ex. glucoza, zaharoza) elibereaza rapid energie, fiind foarte utile la efort fizic.

-G cu asimilare lenta (G complexe, precum amidonul) elibereaza lent energia, pe parcursul intregii zile.

Index glicemic indice numeric ce caracterizeaza alimentele si care exprima cresterea glicemiei dupa 2 ore de la ingestie.

G nemetabolizabile sunt numite Fibre alimentare.

Fibrele alimentare (FA) -nu sunt atacate de enzimele tubului digestiv dar au efect fiziologic pozitiv ? Componente fiziologic-functionale, -produsele continand fibre sunt Alimente functionale.

-FA sunt de 2 feluri: Insolubile (celuloza, hemiceluloze) si SOLUBILE (pectina, gume si mucilagii, ss-glucani). Efectele pozitive ale consumului de fibre: - moduleaza pozitiv fiziologia gastro-intestinala, combat constipatia si obezitatea; - favorizeaza dezvoltarea unei microbiote utile in colon, deoarece sunt Substante prebiotice; - au efect hipoglicemiant si hipocolesterolemiant.

Efectele fiziologice ale Fibrelelor alimentare (FA) sunt datorate proprietatilor lor functionale: - capacitate mare de absorbtie si legare a apei maresc volumul alimentelor ingerate si induc mai rapid senzatia de satietate (ca urmare, se consuma mai putina hrana si aportul energetic este mai mic combat obezitatea); - sunt utilizate ca sursa de C de catre bacteriile utile din colon (de fermentatie), care se dezvolta intens, in detrimentul bacteriilor de putrefactie, prin ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Glucide
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 050 cuvinte
Nr caractere:
5 699 caractere
Marime:
11.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
glucide, glicemie
Predat:
la liceu
Sus!