Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gastrita este un proces inflamator al mucoasei gastrice, asociat cu dezordini in functiile secretorie si motorie a stomacului.

Simptomatologie. Manifestarile clinice variaza in functie de agresivitatea factorului patogen, de integritate sau lezarea anterioara a mucoasei gastrice si de reactivitatea organismului.

Dupa 4 pana la 8 ore de la ingerarea factorilor patogeni, apar primele simptome, caracterizate prin greta, regurgitari, senzatii de presiune sau dureri in epigastru, urmate dupa un interval scurt de varsaturi alimentare bogate, nedigerate, acide, amestecate cu mucus abundent. Dupa golirea stomacului de alimente, varsaturile sunt bilioase. Simptomele sunt asociate cu dureri de cap, transpiratii, valuri de caldura, salivatie abundenta si eructatii cu miros suparator de oua clocite. In gastrita acuta cu duodenita, starea generala este mult alterata, varsaturile sunt incoercibile si provoaca fenomene grave secundre, acidoza.

Daca alimentele alterate au trecut in intestin, bolnavii au dureri difuze in abdomen, diaree cu caracter de enterita, de enterocolita cu fermentatie sau putrefactie. In urma pierderilor mari de lichide, bolnavii au sete pronuntata. In forme severe, apare o stare de adinamie, de prostatie, sevundare insuficientei suprarenale de origine toxica.

La examenul fizic se constata tegumente palide, secundare tulburarilor vasomotorii, temperatura subfebrila sau normala. Regiunea epigastrica este sensibila la palpare. Tensiunea arteriala este normala. In cazuri grave, in urma pierderilor de lichide se gaseste hipotensiune, oliguries in urina se constata urobilina crescuta, traducand leziuni hepatice asociate, indica in diaree cu putrefactie, iar in formele grave produse de varsaturi incoercibile, acetona.

Functia secretoare a stomacului a fost studiata putin in gastrita acuta. In formele severe de gastrita si in gastrite acute repetate secretia de acid clorhidric dispare pentru o perioada de timp.

Examenul radioscopic arata hipersecretie gastrica, in functie evacuatoare intarziata, relief gastric cu pliuri ingrosate. Acest aspect pune in discutie daca modificarile nu erau prezente anterior aparitiei fenomenelor acute, Diagnosticul se va preciza dupa repetarea examenului radiologic, la un interval de cateva saptamani.

Gastroscopia nu este indicata in faza acuta. Schindler, Gutyeit si Henning au constatat la o serie de bolnavi mucoasa gastrica congestionata, edemationata, pliuri mucoase ingrosate, lac de mucus abundent. In unele cazuri se pot remarca hemoragii submucoase. Imaginea gastroscopica s-a mentinut 6-8 zile de la fenomenelor clinice.

Anatomie patologica. Gastritele acute simple au fost putin studiate din punct de vedere anatomopatologic, intrucat aproape toti bolnavii se vindeca.

In functie de agresivitatea factorului nociv, procesul inflamator intereseaza mucoasa, mai putin submucoasa si stratul muscular. Mucoasa stomacala este congestionata, edemationata, acoperita cu mucus. In forme severe produc ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 722 cuvinte
Nr caractere:
22 529 caractere
Marime:
19.53 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
gastrita, stomac, afectiuni
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Gastrita
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Gastrita consta in afectiunea mucoasei gastrice reprezentata de procese inflamatorii,...
Gastrita este un proces inflamator al mucoasei gastrice, asociat cu dezordini in functiile...
Gastritele reprezinta un grup de afectiuni gastrice acute sau cronice, caracterizate prin leziuni...
Gastrite DEFINITIE : Gastritele sunt inflamatii acute/cronice ale mucoasei gastrice....
Gastrita este un proces inflamator al mucoasei gastrice, asociat cu dezordini in functiile...
Sus!