Forme Clinice Ale Sindromului Disfunctional Al Sistemului Functional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Disfunctia sistemului stomatognat poate debuta ca o tulburare a unui singur element sistemic (disfunctie parodontala, articulara, musculara), dar fiecare din aceste tulburari individuale va antrena alte elemente sistemice.

Disfunctia evalueaza adesea intr-oatingere organica, explicand originea multipla a diferitelor forme clinice.

Instalarea disfunctiei la nivelul unui element sistemic depinde de capacitatea de rezistenta a elementului respectiv la solicitare, de nivelul la care factorul disfunctionalizant actioneaza, de intensitatea si durata actiunii, de teren. In acest mod disfunctia unui element sistemic isi poate pune amprenta asupra coloraturii sindromului disfunctional al sistemului stomatognat, chiar daca si alte elemente sistemice sunt antrenate in sindrom. Diagnosticul de forma clinica se stabileste fie pe baza debutului sindromului pe un element al sistemului, fie pe baza dominarii tabloului clinic prin simptome care localizeaza disfunctia cu predominanta pe unul din elemente, chiar daca si altele sunt implicate in disfunctie. In acest mod putem descrie mai multe forme clinice.

Asadar, formele clinice cu disfunctii articulare se intilnesc atunci cand articulatia temporo-mandibulara este afectata prima sau pot aparea ca o consecinta a celorlalte disfunctii sistemice dar cu caracter predominant.

Se pot insoti de durere articulara datorata exicitarii receptorilor senzitivi (situati in zona premeniscala, in zona bilaminara retromeniscala, in ligamente, capsula) Durerea care poate fi primara articulara devine in scurt timp musculoarticulara. Tot la fel, un spasm al muschiului pterigoidian extern va conduce la modificarea echilibrului relational articular, compresia tesuturilor articulare si periarticulare prin deplasarea condilului, agravind spasmul muscular (reflexul parodontal al pterigoidian extern) Zgomotele articulare de tipul cracmentului sunt rezultatul neconcordantei intre deplasarile meniscului si ale condilului mandibular. Insoteste in special deplasarile reductibile ale meniscului.

Crepitatiile corespund frecarii dintre suprafetele osoase articulare.

Se intalnesc in deplasarile ireductibile ale meniscului.

Limitarea excursiilor condiliene apare ca urmare a durerii si a prezentei obstaculelor intraarticulare, spasmului muscular.

Excursii condiliene exagerate apar in situatia unei laxitati ligamentare, relaxarea aparatului meniscal si a insertiei condiliene a pterigoidianului extern.

Asadar disfunctia articulara implica afectarea primara a articulatiei temporo mandibulare in cadrul unor afectiuni generale care afecteaza si alte articulatii ale organismului sau specifice locale prin modificari ale unitatii menisco-condiliene. Disfunctii musculare Disfunctiile musculare stomatognatice pot fi determinate de oricare din factorii intrinseci (dinti, paradontiul, articulatie) dar si de factorii extrinseci (tulburari ale metabolismului P-Ca, tulburari neurologice, psihice). Actiunea acestor factori se reflecta la nivel ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 172 cuvinte
Nr caractere:
8 343 caractere
Marime:
12.83 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
sindrom, disfunctii
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Forme Clinice Ale Sindromului Disfunctional Al Sistemului Functional
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Fenomenul abordarii psihocomportamentale s-a aflat mai ales in centrul atentiei psihologilor,...
Terapia edentatiei totale continua sa preocupe specialistii de pretutindeni, fiind considerata ca...
Artrita reumatoida juvenila (ARJ), boala cronica frecventa a copilului, una din principalele...
I. PARTEA GENERALA Capitolul 1 Date generale privind schizofrenia 1.1 Definitia si istoricul...
Nu reprezinta nici o necunoscuta faptul ca violenta este una dintre cele mai pronuntate...
Sus!