Epurarea Apei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Apa! un cuvant simplu scris din trei litere, dar cu o rezonanta puternica, este unul dintre cele mai importante elemente, substante, medii, forte din natura.

Este o forma de manifestare a materiei, in stare de agregare variata, interschimbabila, fiind regasita in forma solida, lichida, gazoasa. Desi simbolul chimic este H2O, acesta nu reflecta starea ei naturala si anume capacitatea ei de a ingloba si alte elemente chimice, in concentratii variate, ceea ce-i schimba si gradul de calitate, utilitatea ei. Ne fascineaza prin cantitatea ei, dar ne preocupa pentru calitatea ei. O evoca poetii, o contemplam si o iubim si noi, ne bucuram cu totii de beneficiile oferite de ea, de spectacolul grandios pe care ni-l ofera. Doar sa ne gandim la imensitatea oceanelor, marilor si valurilor inspumate, la ghetarii imaculati ce par eterni, la susurul si sprinteneala izvoarelor montane, la rapaiala unei ploi cu sau fara grindina, la roua diafana, la setea potolita de o apa rece, curata, la dusul relaxant, fantanile arteziene, la spalatul vaselor, rufelor si ... mai adaugati si voi.

Unii doar o folosesc, altii si-au facut o pasiune din cercetarea ei, altii fac comert cu ea, unii chiar tanjesc dupa ea. Dar nu numai oamenii depind de apa, chiar si plantele si animalele, insasi planeta n-ar mai fi aceeasi fara APA!

Deci, ce stim sau ce credem ca stim despre APA? ce ar mai trebui sa stim? fiecare stie cate ceva, dar impreuna stim TOTUL!

Exista o molecula avid cautata de catre om in intreg universul: APA, intrucat descoperirea acesteia in atmosfera vreunei planete indepartate ar constitui intruchiparea celor mai indraznete vise ale umanitatii. Apa este substanta unica, ale carei caracteristici definesc proprietatile biologice si fiziologice de pe Terra. Apa are un rol primordial in activitatea socio-economica a oricarei tari. Ea constituie atat materie prima si sursa de energie, cat si un element indispensabil pentru inceperea si dezvoltarea oricarei activitati umane. Dezvoltarea unei societati nu este posibila fara apa. Anticii considerau apa ca origine a tuturor lucrurilor, fruct al dragostei dintre cer si pamant, iar Leonardo Da Vinci o numea seva vietii pe pamant.

Ingineria apelor uzate este o ramura a ingineriei mediului in care principiile de baza ale stiintei si ingineriei sunt aplicate problemelor de control al poluarii apelor. Scopul suprem al administrarii apelor uzate este protectia mediului intr-o maniera potrivita cu sanatatea publica, cu nevoile economice, sociale si politice. In ultima perioada se pune un accent deosebit pe imbunatatirea infrastructurii localitatilor, protectia mediului si gospodarirea cantitativa si calitativa a resurselor de apa, conditii in care epurarea apelor uzate capata noi dimensiuni, modul de solutionare fiind masura in care edilii asigura populatiei conditii civilizate de trai si o eficienta protectie a mediului inconjurator.

In sprijinul protectiei apelor si al realizarii unor statii de epurare cat mai eficiente si economice, ori de cate ori este necesar, se fac recomandari in sensul recuperarii unor substante utile din apele uzate, al folosirii apelor uzate si namolurilor in diferite scopuri - irigare, fertilizare, recirculare, al inlocuirii in procesul tehnologic al unor substante deosebit de nocive, greu de indepartat.

Apele uzate industriale pot fi evacuate fie in reteaua de canalizare oraseneasca - pentru debite mici si atunci cand nu degradeaza sau nu impiedica buna functionare a retelei de canalizare si a statiei de epurare orasenesti, fie in receptori - in cazul platformelor industriale, bineinteles dupa o prealabila preepurare si epurare. Evacuarea apelor uzate industriale in reteaua de canalizare oraseneasca sau in receptori este, intr-o oarecare masura, diferita de cea a apelor uzate orasenesti, in principal datorita caracteristicilor fizico - chimice si biologice diferite. Procesele de epurare a apelor uzate industriale sunt, in general, aceleasi ca pentru apele uzate orasenesti, adica, in principal, procese mecanice si biologice - aerobe sau anaerobe. De cele mai multe ori, pentru apele uzate industriale, acestea sunt completate cu procese fizico - chimice de o complexitate deosebita, ca de exemplu: extractie lichid - lichid, schimb ionic, electrodializa etc.

De aceea, proiectarea trebuie sa fie sprijinita de cercetari bine fundamentate, iar exploatarea trebuie sa urmareasca si sa adapteze procesul de epurare unor eventuale schimbari, inerente, ale procesului tehnologic industrial.

Cunoasterea procesului tehnologic industrial, in masura in care acesta conduce la stabilirea originii si a caracteristicilor calitative ale apelor uzate, reprezinta una dintre conditiile de baza pentru o proiectare judicioasa a statiilor de epurare industriale si, mai tarziu, a exploatarii acestora.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epurarea Apei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 174 cuvinte
Nr caractere:
17 223 caractere
Marime:
17.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
apa, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!