Constipația Cronică Habituală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este o boala ce se manifesta printr-o evacuare intarziata si insuficienta a continutului intestinal. Bolnavul are scaune rare, la 2-4 zile, in cantitate redusa. Constipatia este in general o tulburare functionala (constipatia obisnuita, habituala), provocata fie de scaderea tonicitatii musculaturii intestinale (constipatia atona), fie de contractura acestei musculaturi (constipatie spastica). Poate provoca dureri de cap, indispozitie, lipsa de apetit. Sunt indicate: regim alimentar, sucuri, ceaiuri, apiterapie, comprese, masaj, gimnastica medicala, electroterapie, acupunctura, presopunctura, tra tament balneoclimateric.

a) In constipatiile fara complicatii se indica un regim alimentar bogat in celuloza: fasole verde, dovlecei, banane, mazare pasata, morcovi, telina, sfecla, stevie, cartofi, salata verde, sparanghel, leguminoase. Se va da o atentie deosebita salatelor. Fructele uscate: prune, caise, piersici, vor fi tinute in apa inainte de a fi consumate. Leguminoasele uscate (fasole, mazare, linte, bob), vor fi mancate de cei ce le tolereaza. Sant permise dulciurile si compoturile (dulceata, marmelada, magiunul, mierea). Painea, in cantitate de 200-250 g pe zi, va fi neagra sau integrala. Orezul, bine fiert si pastele fainoase sunt permise in cantitati mici. Orezul va fi inlocuit cu fulgi de ovaz. O lingura de tarate, in compot, la sfarsitul meselor. Iaurtul, laptele batut si chefirul de o zi, amestecat cu miere. Carnea este indicata numai in cantitati strict nece sare. Se prefera carnea grasa, pestele sarat. Grasimile vor fi permise sub forma de smantana, galbenus de ou, ulei de porumb sau de floarea soarelui. Lichidele sa se consume in cantitati mari, 1500-2000 ml pe zi apa, plus ceaiurile medicinale cu actiune laxativa si bauturile gazoase. Este permisa inghetata, ca si bauturile de la gheata. Sa se consume fructe in cantitati mari, cu coaja, 500-800 g pe zi, divizate in trei portii.

b) In constipatiile cu complicatii se indica un regim ali mentar format din: legume cu celuloza fina (dovlecei, fasole verde fina, morcovi sub forma de pireuri), salata cruda oparita in cantitati mai mici, fructe sub forma de sucuri, compoturi, evitandu-se cojile; carnea slaba fiarta sau fripta la gratar, rasol, muschi, ficat (tocata si fiarta, ca perisoare si mititei la gratar, fara zgarciuri si fara condimente), branza de vaci, cas, urda, svaiter, paine alba rece sau prajita: grasimi numai sub forma de unt sau ulei. Lichidele se vor consuma numai dupa necesitate. Se vor evita bauturile fermentate si reci, de asemenea si inghetata. Pe masura ameliorarii tulburarilor inflamatorii se vor permite dupa toleranta: iaurt, lapte batut, cartofi, sub forma de pireu, salata verde cruda.

Fructe cu actiune impotriva constipatiei: caise, cirese, coacaze, fragi, mere, masline, piersici, prune, pere, visine, struguri, portocale, smochine, pepene, galben si verde.

Legume anticonstipatie: asmatui, castravete, ceapa, dovleac, leustean, mazare, macris ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constipatia Cronica Habituala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 603 cuvinte
Nr caractere:
7 485 caractere
Marime:
11.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
boala, afectiuni
Predat:
la liceu
Sus!