Circulația sângelui și inima

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nici o masina nu functioneaza fara combustibil. De la aceasta regula nu face exceptie nici organismul nostru. Principalul combustibil al organismului uman este oxigenul, transportul de sange la diferite tesaturi cu ajutorul unui sistem circulator bine organizat cu un randament deosebit.

Sangele care circula prin vasele sanguine transporta nu numai oxigen ci si alte substante nutritive indispensabile functionarii organismului si in acelasi timp transporta substantele de pietricele si nisip de la nivelul tesuturilor care acumulate devin toxice.

Aceasta circulatie in dublu sens nu se opreste niciodata. intr-un adult de statura medie circula circa 5 l de sange in care se gaseste cam 1l oxigen cantitate care in conditii de repaus este suficienta pentru patru minute, in caz de efort intens aceasta cantitate este suficienta doar pentru un minut.

Sangele nu ar putea ajunge in toate partile organismului nostrum fara existenta sistemului circulator, system de transport de o mare capacitate.

Inima are doua pompe musculare: una dreapta si una satnga. Pompa din partea dreapta sau circulatia mica indruma sangele in plamani, unde se oxigeneaza. De aici sangele ajunge in partea stanga a inimii si de aici prin circulatia mare se impanzeste in tot corpul.

Aceste artere se impart in ramuri mai mici, numite arteriale, care au pereti musculari si care prin contractie si prin relaxare regleaza fluxul sanguine. Aceste vase se tot subtiaza pana cand se termina in capilare.

Diametrul capilarelor este de numai o sutime de milimetru, dare ele sunt singurul loc in care sangele lucreaza. Suprafata totala a capilarelor organismului uman depaseste 6000 metri patrati, iar volumul lor este atat de mare incat nu se pot umple toate in acelasi timp cu sange.

Peretele interior al venelor este captusit cu o mucoasa care din loc in loc face cute numite valvule venoase indrumand sangele numai intr-un singur sesn adica cel spre inima.

DISTRIBUTIA SANGELUI Cantitatea de sange care trece prin tesuturi depinde de necesitatile acestora. In conditii normale, din cantitatea de sange expulzat de inima, 28% trece prin ficat, 24% trece prin rinichi; muschii pentru a asigura miscarea folosesc 15%, creierul 14%, iar inima doar 5%. Viteza circulatiei sangelui este hotarata in principal de contractile ritmice ale inimi, de diametrele vaselor, anume de un grup de celule nervoase din trunchiul celebral numit centru vasomotor.

CHEAGURI DE SANGE Sistemul circulator este un sistem inchis, in care cantitatea de lichid trebuie sa ramana mai mult sau mai putin neschimbata. Daca din sistem, de exmplu printr-o leziune, se pierde sange, imediat intra in actiune procesul de coagulare a sangelui pentru a scadea cantitatea de sange pierdut. Acest process porneste imediat imediat in clipa in care o celula sanguina ajunge in contact cu aerul, de asemenea in cazul lezarii unui tesut, dar se poate declansa singur in interiorul sistemului circulator.

2Inima: Unul din bunurile noastre cele mai de pret ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circulatia sangelui si inima.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 184 cuvinte
Nr caractere:
6 415 caractere
Marime:
35.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
inima, sange
Predat:
la liceu
Sus!