Cancerul Glandei Tiroide

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere
2.Cuprins
-Glanda tiroidă
-Cancer tiroidian
-Factori de risc
-Simptome şi tratament
-Complicaţiile tratamentului
-Tratamentul cancerului tiroidian ghidat de o mutaţie genetică
-Statistică
3.Concluzie
4. Bibliografie
5. Anexe

Extras din referat:

Introducere

Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obişnuit cu aer proaspăt, alimente naturale şi mişcare zilnică regulată. În ultima perioadă, stilul nostru de viaţă s-a schimbat în mod drastic. Ocupaţiile actuale sedentare şi staţionare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substanţelor nocive, radiaţiile electrice, ultravioletele şi altele, dăunează mult vitalitaţii şi stării noastre de sănătate.. În ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenţeaza direct starea sănătăţii noastre. Elementele esenţiale ale organismului nostru sunt substanţe minerale şi oligolelemente. Poluarea solului, apei şi aerului a dăunat atît de mult compoziţiei substanţelor minerale, încît în zilele noastre nu se mai regăsesc în natură la fel cum erau în urmă cu un secol.

În ultimul timp se observă o tendinţă de creştere a morbidităţii prin patologii nodulare şi cancer al glandei tiroide. Aceasta se explică prin mai multe cauze, cele mai principale fiind: creşterea contingentului de persoane în vârstă, ameliorarea diagnosticului precoce şi poluarea mediului ambiant. În mod deosebit menţionăm creşterea fondului radioactiv în apă, aer, sol în rezultatul activităţii umane. Patologia glandei tiroide este una dintre cele mai frecvente maladii ale glandelor endocrine, devenind o problemă serioasă în toată lumea.

Cu mai mult de 100 de ani în urmă vestitului chirurg din Elveţia Teodor Koher i-a fost decernat Premiul Nobel pentru cercetări în domeniul fiziologiei, patologiei şi chirurgiei glandei tiroide. Pe parcursul anilor care au urmat ştiinţa despre diagnosticul şi tratamentul patologiilor tiroidiene şi, în special, a cancerelor tiroidiene a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă şi, s-a îmbogăţit cu date noi. La momentul actual s-a ajuns la o cunoaştere adâncă a proceselor de oncogeneză, a particularităţilor evoluţiei clinice şi ale tratamentului maladiilor oncologice ale glandei tiroide.

Cuprins

Glanda tiroidă

Glanda tiroidă este una dintre cele mai voluminoase glande de secreţie internă din organismul omului. Ea prezintă o formaţiune de culoare roşietică cu masă de 20-60 g. Este formată din doi lobi localizaţi pe partea anterioară a gâtului din ambele părţi ale traheei, inferior de cartilajul tiroidian. Lobii sunt legaţi între ei prin istm, care se situează pe suprafaţa anterioară a traheei.

Glanda tiroidă este învelită cu 2 capsule: internă şi externă. Capsula externă cuprinde glanda împreună cu laringele, cea interioară se situează nemijlocit pe suprafaţa glandei, aderând strâns la parenchima acesteia. Din capsula externă se formează structura ligamentară, care contribuie la fixarea glandei de trahee şi laringe. Iată de ce glanda tiroidă se mişcă în timpul actului de glutiţie. Elementul structural de bază al glandei tiroide este foliculul cu conţinut coloidal.

Glanda tiroidă produce doi hormoni principali, tiroxina și tironina, care:

- stimulează metabolismul general,

- au influență asupra vitezei cu care este utilizată energia în corp și a producerii de proteine,

- influențează asupra termoreglării organismului,

- stimulează la copii creșterea scheletului,

- influențează asupra compoziției sângelui,

- intensifică excitabilitatea sistemului nervos față de alți hormoni.

Cei doi hormoni sunt depozitați în foliculi, unde sunt legați de o proteină, formând tiroglobulinele. Pentru elaborarea hormonilor e nevoie de iod, care este furnizat prin alimentație. De asemenea, tiroida produce calcitonina, antagonist al hormonului paratiroidian, ce scade pragul calcemiei și stimulează osteogeneza.

Observații:

glanda tiroida si cancerul glandei tiroide

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cancerul Glandei Tiroide.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 100 cuvinte
Nr caractere:
22 757 caractere
Marime:
1.30MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Profesorului:
Nichifor Tatiana
Sus!