Previzualizare referat:

Extras din referat:

Caractere de recunoastere a busuiocului: Planta : Specie ierbacee anuala de cultura, erecta, inalta de 20- 60 cm, ramificata de la baza; radacina: fibroasa, ramificata; tulpina: cu 4 muchii evidente, paroasa mai ales in partea superioara; frunze: opuse, ovate si cu virf ascutit, marginea cu dinti rari si atenuati, lungime 3- 5 cm, latime 2- 2,5 cm, glabre, lucitoare, petiol lung de cea 1 cm; flori: grupate cite 4- 6 in pseudoverticile spre partea superioara a ramurilor formind inflorescente spiciforme intrerupte; florile au caliciu bilabiat, corola alba sau roza, labiul superior cu 4 dinti rotunjiti, cel infe- rior intreg, mai lung; cele 4 stamine si mai ales stilul cu stigmatul ies de sub corola; fructe: nucule ovate, brune-negricioase, lungi de cea 2 mm, grupate cite 4 la baza caliciului persistent.

inflorirea busuiocului: Secolele VII-IX.

Materia prima folosita de la busuioc: Herba Basilici - formata din tulpini si ramuri tinere acoperite cu frunze de culoare verde, terminate cu sau fara inflorescente; florile au corola alba sau alburie-roz cu tubul scurt, bilabiata. Mirosul este placut aromat, caracteristic, gustul aromatic specific.

Ecologia si zonarea busuiocului: Planta solicita multa caldura, dar spre deosebire de alte labiate bogate in ulei volatil se dezvolta bine si in locuri semiumbrite. Este afectata de brumele tirzii de primavara. Cerintele fata de umiditate sint moderate.

Busuiocul este mai pretentios fata de sol, dezvoltindu-se bine numai pe soluri bogate in substante fertile, cu structura, permeabile, care nu fac scoarta, fiind contraindicate cele grele, reci, argiloase, pe care stagneaza apa.De asemenea, sint contraindicate nisipurile si saraturile.

Specia este zonata in Campia Baraganului (cu deosebire in judetul Ilfov), Burnazului, Olteniei si Timisului.

Actiunea farmacodinamica-utilizari terapeutice ale busuiocului: Putin studiata din punct de vedere farmacodinamic.Utilizat empiric in tulburari gastro-intestinale,ca stimulent al digestiei,ca diuretic sau in inflamatii ale cailor respiratorii.Uleiul volatil are proprietati antimicrobiene si antifungice.Se utilizeaza in industria parfumurilor.

Tehnologia de cultura a busuiocului: Busuiocul luat in cultura mare se recomanda sa urmeze dupa o leguminoasa, o planta de nutret (dupa trifoliene), insa pe un teren complet lipsit de cuscuta. Pe aceeasi sola nu poate reveni decat dupa 6- 7 ani.

Pregatirea terenului pentru cultura busuiocului se face obisnuit. El se ara adinc dupa recoltarea plantei premergatoare si se intretine curat de buruieni.

Busuiocul se dezvolta in conditii optime daca terenul este ingrasat cu ingrasaminte chimice. in acest scop, odata cu aratura adinca de vara sau de toamna, se incorporeaza in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Busuiocul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 314 cuvinte
Nr caractere:
6 488 caractere
Marime:
903.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
proprietati, busuioc, utilizare, beneficii
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!