Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bronsita acuta (BA) este o boala inflamatoare a cailor respiratorii ce se caracterizeaza printr-un sindrom bronsitic acut cu evolutie de scurta durata si nu este insotit de modificari radiologice.

Forme clinice - se disting bronsite acute infectioase si chimice.

Sistemul afectat: bronhopulmonar.

Incidenta / Prevalenta: frecventa reala nu se cunoaste, deoarece multi bolnavi nu consulta medicul sau sunt inregistrati cu alte diagnostice (viroze respiratorii, faringite si laringite acute). Se considera ca aproximativ 30 - 35% din consultatiile ambulatorii constituie pacientii eu infectii acute de cai aeriene, inclusiv bronsite acute.

Predominanta de varsta si sex: nu s-a constatat.

Semne si simptome

- Boala debuteaza cu catar a cailor aeriene superioare (rinita, sinuzita, faringita, angina), care trece intr-o faza seaca cu accese violente de tuse iritativa, dureroasa.

- Febra moderata (38-38,5?C).

- Stare generala alterata.

- Examenul clinic este normal sau depisteaza raluri uscate, uneori subcrepitante.

- Peste 1-3 zile survine o expectoratie seromucoasa.

- Rezolutia completa a unei bronsite necomplicate se produce in 5-6 zile, uneori pana la 10 zile.

Forme particulare la adult:

- bronsita obstructiva acuta - evolueaza cu sindrom obstructiv difuz de cai aeriene intrapulmonare si se caracterizeaza prin dispnee, expiratie prelungita, raluri sibilante difuze, semne de hiperinflatie, tahipnee, febra;

- bronsiolita acuta - boala acuta a cailor aeriene mici, de obicei de origine virala (virusul sincitial, virusul paragripal) sau poate fi produsa de clamidii si se caracterizeaza prin tuse uscata, iritativa, febra mare si dispnee, insotita de cianoza.

Cauze

BA infecfioasa:

- BA virala, (cea mai frecventa) este produsa de virusuri: gripal A, B, paragripal 1,2.3, sincitial respirator (afecteaza preponderent copiii si persoanele tinere), adenovirusuri, virusul rujeolei etc.;

- BA bacteriana apare in evolutia unei bronsite acute virale prin suprainfectie cu flora, care populeaza in norma nazofaringele: pneumococi, streptococi aerobi si anaerobi, corynebacterii, neisserii, bacterioides;

BA chimica: se produce prin iritatia cailor respiratorii in urma expunerii accidentale sau profesionale la diverse substante chimice praf, ciment, fum, gaze iritante, vapori de acizi, amoniac sau acetona etc.

Diagnosticul - se bazeaza pe datele furnizate de anamneza si de examenul clinic.

Diagnosticul diferential - pneumoniile virale sau bacteriene, bolile infectioase virale ce debuteaza cu sindrom cataral si bronsitic: rujeola, varicela, gripa, mononucleoza infectioasa, bronsita acuta obstructiva necesita diferentiere de un debut de astm bronsic.

Investigatii de laborator - hemograma este normala sau evidentiaza leucopenie (in viroze), uneori leucocitoza (in infectiile bacteriene), examenul bacteriologic al sputei este necesar la bolnavii tarati cu o boala cronica grava.

Schimbari morfologice - denudarea epiteliului, edem al mucoasei peretelui traheobronsic si hipersecretia de mucus.

Teste speciale - nu sunt necesare.

Investigatii instrumentale - radiografia pulmonara este normala (nu se efectueaza in timpul sarcinii), PEF-metria modificata in formele obstructive.

Procedee diagnostice - rinoscopia, faringoscopia.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bronsita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 101 cuvinte
Nr caractere:
7 039 caractere
Marime:
12.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
afectiuni, plamani, mucus, sistem respirator
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!