Boli cu transmitere sexuală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

86% dintre persoanele care dobandesc BTS-uri au intre 15-25 ani.

La orice varsta, riscul de a contracta o BTS este mai mare pentru femeile cu mai multi parteneri sexuali, care au mai avut BTS-uri, au folosit droguri si, de asemenea, pentru femeile ai caror parteneri au avut contacte sexuale neprotejate cu altcineva in ultimele 3 luni. Riscul de BTS este mai mic in cazul lesbienelor. Predispusi BTS-urilor sunt tinerii, saracii si cei care traiesc la oras, desi nimeni nu este imun. Multe femei au mai multe BTS-uri in acelasi timp, si, spre deosebire de alte boli, BTS-urile pot reaparea des in viata unei persoane. Sa fi avut o BTS in trecut nu constituie o garantie de a nu o redobandi.

Care sunt simptomele? Unele BTS-uri nu au simptome mai severe decat mici iritatii sau disconforturi, iar deseori femeile nu prezinta simptome deloc. Deci, daca nu se testeaza regulat, ele sunt supuse riscului de complicatii de la infertilitate, boli pelvio-inflamatorii, dureri abdominale, pana la cancer cervical. BTS-uri ca gonoreeea, sifilis si SIDA pot dauna organelor nereproducatoare, incluzand ochii, inima si creierul. Deoarece ele apar la femeile care sunt la inceputul perioadei reproductive, femeile sub 25 de ani care avut minim un contact serios ar trebui sa se gandeasca la a se testa, chiar daca nu au simptome. Cum se trateaza BTS-urile? Cu cateva exceptii considerabile (SIDA, hepatita B si herpesul), BTS-urile sunt tratabile cu antibiotice. Nu exista inca nici un remediu pentru hepatita B, herpes sau SIDA, care sunt cauzate de virusi ce pot ramane in stare latenta in corp ani intregi. Exista insa medicamnte care pot atenua simptomele, iar in cazul SIDA exista tratamente care pot incetini boala. Cum sa previi BTS-urile? Chiar daca se fac teste regulat, acestea nu constituie un panaceu. Din cauza rusinii, multa lume evita sa efectueze controale pana cand nu le apar simptome grave si, deseori, ireversibile. Cel mai eficace mijloc de a evita nefastele consecinte ale BTS-urilor este sa nu le dobandesti. Practicarea sexului protejat (folosirea prezervativului si a spermicidelor) -desi nu constituie o garantie-reduce considerabil riscurile. Femeia careia ii este pus un diagnostic de BTS, ar trebui sa-i informeze cat mai repede pe toti partenerii recenti, astfel incat acestia sa mearga la control si sa se trateze inainte sa raspandeasca virusul.

Desi frecventa BTS-urilor a crescut dramatic in ultima vreme, multe femei nu cred ca ele personal sunt predispuse riscului. Mai putin de 1/3 din femeile active sexual folosesc prezervativul pentru a se proteja impotriva BTS-urilor. Nu numai ca femeile sunt predispuse BTS-urilor, riscul este chiar mai mare decat la barbati.

Mediul cald si umad al vaginului este propuice dezvoltarii organiselor ce produc aceste boli. Acestea pot exista in sperma care intra in vagin in timpul actului sexual.

Intr-un singur act neprotejat cu un partener infesta, femeia este supusa unui risc de doua ori mai mare de a contracta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Boli Cu Transmitere Sexuala - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
8 613 cuvinte
Nr caractere:
45 098 caractere
Marime:
25.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
boli, afectiuni
Predat:
la liceu
Sus!