Astmul Bronsic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Astmul bronsic reprezinta un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene, care apare la indivizi cu susceptibilitate genetica si se manifesta prin obstructie bronsica reversibila, partial sau complet, spontan sau sub tratament si in care se manifesta sindromul de hiperreactivitate bronsica la stimuli variati. Simptomele pot varia de la tuse pana la dispnee. In general boala are o evolutie episodica sau paroxistica, dar poate fi si persistenta. Simptomul de baza este wheezing-ul, dar si tusea poate fi simptomul predominant. Des poate fi confundata cu bronsita cronica sau pneumonia recurenta. Simptomele acute sunt manifestarea spasmului muschilor netezi bronsici, edemului si inflamatiei mucoasei bronsice.

Ereditatea: in familie poate fi detectat un gen al astmului, pot fi prezente cazuri de dermatita atopica, rinita alergica, hiperreactivitate pulmonara.

Predominanta de varsta: - 60% din bolnavii astmatici sunt depistati in copilarie sau la varsta de adult tanar (16-40 ani), dar boala poate afecta orice varsta.

Semne si simptome - polimorfiism simptomatic; functiile pulmonare pot fi tulburate fara simptome; Wheezing, tusea, expiratie dificila, dispnee nocturna, cianoza, participarea muschilor accesorii in actul de respiratie, cresterea copilului de obicei normala.

Cauze - factori alergici (polen; acariene; pene), alti factori (aspirina; infectiile; fumatul; sinuzita; efortul fizic). Cercetarile patofiziologice actuale sunt axate asupra procesului de inflamatie (eliberarea mediatorilor chimici, factorul eozinofilic chemotaxic etc. ). Diagnostic diferential - corp strain, care se va considera de fiecare data, mucoviscidoza, epiglotita, insuficienta cardiaca congestiva, afectiunile cronice obstructive, prolapsul de valva mitrala.

Date de laborator - analiza generala a sangelui - fara schimbari, imunoglobulinele: Ig E crescuta in aspergiloza alergica bronhopulmonara, testul sudoral in suspiciune de mucoviscidoza la copil, gazele sanguine - in status astmaticus.

Schimbari morfologice - hiperplazia muschilor netezi, edemul mucoasei, inflamatie, bronsectazie.

Teste speciale - debitul expirator de varf (peak expiratory flow), teste alergice, testul de toleranta la efort fizic.

Investigatii instrumentale - r-grafia toracelui: hiperventilatie; atelectazii.

Procedee diagnostice - bronhoscopia (indicata mai rar), spirometria, radiografia toracelui: cel putin una, dar nu la fiecare puseu.

Masuri generale - eliminarea substantelor iritante, educarea pacientului este definitorie, conduita preventiva corecta: cu cromoglicati si steroizi inhalatorii, exista ratiuni pentru folosirea antihistaminicelor.

Nu se recomanda: - cure la abur; lichide abundente; gimnastica respiratorie.

Regim - diagnosticul si tratamentul timpuriu vor menaja activitatea nelimitata.

Dieta - nu se recomanda o dieta speciala, dar componentul alergic in etiologia bolii sugereaza indicarea dietei hipoalergice.

Educatia pacientului Informarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Astmul Bronsic - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
984 cuvinte
Nr caractere:
6 047 caractere
Marime:
11.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
astm, afectiuni
Predat:
la liceu
Sus!