Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apoptoza ca termen provine de la grecescul apoptosis, ce in traducere inseamna caderea frunzelor. Procesul sta la temelia unor fenomene de a parasi viata, cind celula si-a realizat functia. Celula se descompune foarte fin si in etape in componentele sale moleculare, care ulterior vor fi utilizate de alte celule ale organismului. Apoptoza nu numai ca participa in anumite etape ale dezvoltarii organismului individual, dar si elimina celulele infectate de virusi, de altfel si celulele ce devin focarul produselor toxice.

Modelul mortii celulelor - pe calea apoptozica sau a necrotica - e dependenta si de concentratiile intracelulare de NAD+ si ATP. Micsorarea nivelului de NAD+ si ATP induce necroza celulara (F. Oliver si al., 1999, P. Nicotera si al., 1997). Intr-un organism sanatos moartea programata celulara (MPC) este un mecanism de mentinerea homeostaziei. Atat hipofunctia, at si hiperfunctia apoptozei are in consecinta dereglari de homeostazie. Se considera actualmente, ca MPC este o etapa naturala de activitate a celulelor animale.

Apoptoza este un proces multifazic. Prima faza consta in primirea semnalului, aparitia unei informatii, transmisa in celula din exteriorul ei sau generata in compartimentele ei. Semnalul este fixat de receptor si supus analizei. Apoi semnalul este consecutiv transmis de mesagerii, de diferit rang, pana la nucleu, unde si are loc includerea programei sinuciderii celulare prin activarea genelor letale sau represia celor antiletale. Realizarea MPC in sistemele nucleare, confirma ca prezenta nucleului nu este un component obligatoriu pentru efectuarea acestui proces.

Referitor la celulele animale si ale omului, apoptoza in majoritatea cazurilor este dependenta de activatia proteolitica a cascadei de caspaze - o familie de proteaze cisteinice, evolutiv conservative, care specific scindeaza proteinele dupa resturile de acid aspartic. In corespundere cu omologia structurala caspazele se deriva in subfamilii: a) caspazele 1 (1, 4, 5), b) caspazele 2 (2 si c) caspazele 3 (3, 6-10) (V. Kidd, 1999). E stabilit, ca apoptoza poate parcurge si fara aceste enzime: superproducerea proteinelor- promotori ai apoptozei Bax si Bak induc MPC in prezenta inhibitorilor caspazelor.

In rezultatul actiunii caspazelor are loc: ?activarea procaspazelor, cu formarea caspazelor; ?scindarea proteinelor antiapoptozice din familia Bcl-2. 3. In unele cazuri MPC se realizeaza ca rezultat al efectului combinat al 2 cai cu par- ticiparea receptorilor membranei plasmatice si a citocromului C mitocondrial. Leza- rea DNA duce la acumularea in celule a proteinelor genei p53, care stopeaza inmultirea celule- celulelor si (sau) induce apoptoza.

In mai mult de 50% cazuri in celulele cancerige- ne gena p53 este inactiva - este dereglata reglarea homeostazei celulare de p53. Aceasta proteina, p53, este ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apoptoza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 660 cuvinte
Nr caractere:
16 605 caractere
Marime:
118.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
Apoptoza, biologie
Predat:
la liceu
Sus!