Previzualizare referat:

Extras din referat:

Surse: animalele bolnave prin secretii, excretii, interventii sangeroase si deschiderea cadavrelor, produse de la animale bolnave (carne, pile, lana). In mediu extern, sol, apa, bacilii sporuleaza acut cu hipertermie intensa (41-42) abatere, hyperemia mucoaselor, dispnee, spumozitati nazale, sanguinolente, hematurie, mers vaccilant, decubit moarte Taurine: supraacut si acut, cu hipertermie (40-42) si cianoza mucoaselor, accelerarea marilor functii, anorexie, frisoane, socurile cardiace puternice, pocnitoare cu sunet metallic, pulsul filiform, atonia prestomacelor, meteorisme, diaree hemoragica, hematuria, edeme subcutanate pastoase invadante localizate la nivelul salbei, substernal si member.

Morfopatologic; in aczul suspicionarii antraxului cadavrele nu se deschid pt a evita sporularea germenilor si raspandirea lor masiva.

Cadavrele sunt balonate, lipsite de rigiditate, cu scurgeri sanguinolente din orificiile naturale, sangele negricios necoagulat, asfizic, hemoragii pe seroase si mucoase, congestia organelor, edem gelatinos perirenal, edeme gelatinoase in tesutul conjuncctiv subcutanat. Splina marita in volum de culoare inchisa, turgescenta cu marginile rotunjite, pulpa splenica, dezintegrata cu aspect negricios noroios, scurgandu-se ca o masa vicioasa.

Materiale patologice: animale bolnave- frotiuru din sange, lichid de punctie din edeme - cadavre nedeschise- os lung nedeschis, piele- frotiuri - bucati de carne, preparate de carne Diagnostic de confirmare Ex bacteriologic, bacterioscopic colorare Giemsa sau cu albastru de metilen -in bullion deposit floconos, greu omogenizabil iar pe agar colonii mari rugoase Bioproba pe soarece, cobia Exa serologic reactia ASCOLI VALENTI din extracte de splina sau alte organe Profilaxia- boala este inclusa in lista B a OIE, carntina de gradul 2, zoonoza grava.

Profilazia nespecifica sa se evite terenurile cunoscute ca fiind contaminate, cultivarea terenurilor cu leguminoase, supravegherea circulatiei animalelor si produselor acestora, distrugerea corespunzatoare a cadavrelor, controlul intreprinderilor care prelucreaza produse anumale Profilaxia specifica vizeaza vaccin anticarbunos executat concomitant cu exam pt bruceloza si TBC. Daca se procura furaje din zone cu antecedente, vaccinarea se repeat dupa 6 luni Vacc se executa cu cel putin 14 zile inainte de scoaterea la pasune iar pt ovine cu 21 zile inainte de preluarea in ingrasatorii astfel bovine- ovine 1 data /an la effective de peste 2 luni in perioada martie-mai in zonele cu antecedente se repeat la 6 luni cabaline 1 data /an la effective mai Mario de 6 luni, martie-mai Vacc se adm Sc in pliul cozii la taurine 0. 5 ml si cabaline latura gatului 0, 2 ml, capre 0, 1 ml fat interna a coapsei Se fac acmpanii de vaccinari inainte scoaterea la pasune la animalele de peste 2 luni cu cel putin 14 zile, imunitatea se instaleaza dupa 14-17 zile, dupa vacc poate apare o usoara reactie subfebrile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
564 cuvinte
Nr caractere:
3 654 caractere
Marime:
9.70 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
afectiuni, virus
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Antrax - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
ANTRAX Antraxul este o boala infectioasa cu caracter septicemic in marea majoritate a...
Antrax-ul este o boala infectioasa si contagioasa (la animale si la oameni) manifestata prin...
Antraxul este o boala infectioasa acuta , determinata de Bacillus anthracis, afectand in mod...
Antraxul este o boala infectioasa acuta, determinata de Bacillus anthracis, afectand in mod...
Antraxul, maladia cea mai noua, ingrozeste in prezent milioane de locuitori ai planetei tinandu-i...
Sus!