Rolul controlului financiar in activitatea agentului economic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins: 2
Introducere 3
Capitolul 1 4
1.1.Definirea notiunii de control financiar 4
1.2.Aspecte generale privind controlul financiar in activitatea agentilor economici 6
Capitolul 2. Rolul controlului financiar 7
Capitolul 3. Formele si criteriile ce stau la baza controlului financiar 9
Capitolul 4. Exemple de firme ce s-au confruntat cu procedeele controlulului finanaciar si sanctiunile ce au urmat 16
Capitolul 4. Limite si restrictii in activitatea de control 19
Capitolul 5. Concluzii 20
Bibliografie 21

Extras din referat:

Introducere

Societatea contemporana promoveaza in permanenta conceptul fundamental al eficientei,vizand in principal evidentierea laturii calitative cu privire la activitatile economice,sociale,administrative si de alta natura.

In contextul acestor preocupari, un rol important il detine controlul economic,financiar.Controlul constituie cunoasterea operativa a felului in care se desfasoara actiunile economice si sociale.

La origine activitate de control se bazeaza pe suspiciunea omeneasca fata de cei din jur, de nevoia de a-si proteja patrimoniile si propriile interese. Cu timpul, la acest obiectiv primordial s-au alaturat si scopuri cu privire la eficacitate ,legalitate si oportunitate.

,,Controlul financiar este o componenta foarte importanta in activitatile de conducere iar rolul controlului financiar nu se poate limita doar la constarea unor eventuale abuzuri sau erori, ci se manifesta ca un instrument de corectare, indrumare si orientare a actiunilor diverselor structuri si organe de control si conducere."

Controlul financiar, putem spune ca este cu atat mai necesar cu cat economia financiara a statului,in care nu doar cheltuielile si nevoile sunt publice,dar si veniturile care se realizeaza pe seama efortului cetatenilor,ei fiind indreptatiti sa cunoasca cum sunt gestionati .

Controlul financiar este practic realizat in toate statele moderne,in toate societatile,dar ele sunt necesare mai mult in statele aflate in tranzitie,cum este si Romania,unde se afla o tentatie sporita de a atrage castiguri de pe urma statului si chiar de a fura din patrimoniul public si din cel privat . De aceea necesitatea controlului este evidenta mai mult in vremurile de criza decat in vremuri de normalitate .

Capitolul 1

1.1.Definirea notiunii de control financiar

Baza inceperii activitatii de control a fost pusa de aparitia statului care si-a imbunatatit in permanenta metodele,tehnicile si obiectivele.Controlul s-a impus ca o activitate umana folositoare,solicitata de celelalte activitati si intotdeauna a avut un rol si o importanta deosebita in societate.

Intr-o acceptiune foarte simpla, controlul ar putea fi definit prin aprecierea conformitatii cu o norma, standard, un model.

Intr-o acceptiune mult mai larga, controlul reprezinta o activitate specific umana ce se desfasoara in mod constient si urmareste intotdeauna un scop, care consta in verificarea si analiza permanenta, periodica sau inopinata a unor procese, fenomene, operatii, rezultate dintr-un domeniu sau sector oarecare, in scopul preintampinarii si lichidarii eventualelor neajunsuri.

In opinia autorilor Ion Florea si Radu Florea controlul financiar prezinta "controlul care actioneaza in sfera relatiilor financiare, fiscale si de credit, urmarind cu prioritate constituirea si utilizarea fondurilor la toate nivelurile economiei nationale si asigurarea unei eficiente maxime."

Autoarea Nadia Cerasela Dariescu defineste controlul ca reprezentand"acea latura a controlului economic, care are ca obiectiv cunoasterea de catre stat a modului in care sunt constituite, repartizate si utilizate mijloacele materiale si financiare de catre regiile autonome, societatile comerciale, diferite institutii si alti agenti economici, precum si modul de realizare si cheltuire a banului public de catre: regiile autonome, societatile comerciale care au capital de stat, institutiile publice; asigurarea echilibrului financiar; realizarea eficientei economico-financiare, dezvoltarea economiei nationale si infaptuirea progresului social."

Obiectul de cercetare si sfera de activitate a controlului financiar sunt: relatiile, fenomenele si procesele financiare; procesul de administrare si gestionare a patrimoniului si rezultatele activitatii economico-sociale; unitatile si locurile unde se administreaza valori materiale,banesti si se cheltuie.

La nivel de concept, controlul financiar cerceteaza prin comparare prevederile normative prevazute in lege cu realitatea, legalitatea,si eficienta operatiilor inscrise in acte, stabilind greselile, lipsurile si deficientele din activitatea economico-financiara.

Literatura de specialitate defineste controlul printr-o clasificare de cinci operatiuni, etape sau faze,care dau modelul general al acivitatii de control, model care se aplica in toate cazurile, indiferent de continutul sau natura verificarii aplicate.

Asadar,fazele ce compun modelul general al controlului sunt prezentate astfel:

1. Stabilirea situatiei ideale (care ar trebui sa existe sau "de dorit"), lucru care se realizeaza pe baza programelor,planurilor,normelor sau normativelor,sarcinilor concrete,devizelor,modelelor,organigramelor.liniilor directoare,criteriilor de rezolvare,previziunilor.

2. Precizarea tolerantelor admise, adica a devierilor sau abaterilor maxime de la situatia ideala,care sunt permise in desfasurarea activitatii si care trebuie cunoscute anticipat;

3. Determinarea situatiei reale, existenta la un moment dat sau rezultata dupa executarea integrala a sarcinilor, constatata direct sau indirect de catre organele de control;

4. Confruntarea celor doua situatii (ideala si reala) si stabilirea abaterilor sau a diferentelor dintre ele; se vor avea in vedere aici si eventualele tolerante admise;

5. Formularea concluziilor ce se desprind din actiunea de control; este vorba in primul rand de interpretarea abaterilor si de precizarea semnificat iei lor, dar poate cuprinde si propunerea sau adoptarea masurilor ce se impun;

Bibliografie:

Bostan, I.- ,,Control financiar", Editura Polirom, Iasi, 2000

Ion Florea si Radu Florea -,, Controlul economico-financiar", Ed. CECCAR, Bucuresti, 2000

Dr. Petre Popeanga, Dr. Gabriel Popeanga-,,Control financiar si fiscal",editura CECCAR, Bucuresti, 2004, pagini 20-43.

Michael Vaes- ,, Le controle dans l'entreprise," Ed.Dunod, Paris, 1964

Mihaescu, S.- ,,Controlul financiar bancar", Editura Sedcom Libris, Iasi, 2001

Mircea Boulescu - ,,Sisteme de control financiar- fiscal si de audit din Romania",Editura Economica, Bucuresti, 2005, pagina 165

Nadia Cerasela Dariescu -,, Drept financiar si fiscal", Ed. Venus, Iasi, 2004

Sorin V. Mihaescu -,,Control financiar bancar "Ed. a 5-a, rev.- Iasi: Editura Universitatii ,,Al. I. Cuza", 2014

Sorin V. Mihaescu-"Control financiar in firme, banci, institutii", Editura SEDCOM Libris, 2007

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/raport-anpc

http://www.zf.ro/eveniment/anpc

http://www.anpc.gov.ro/

http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue4

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 174 cuvinte
Nr caractere:
34 890 caractere
Marime:
137.45 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Banci
Data publicare:
25.02.2018
Structură de fișiere:
  • Rolul controlului financiar in activitatea agentului economic.docx
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Finante si Banci
Materie:
Control financiar bancar
An de studiu:
III
Profesorului:
Carmen Toderașcu
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL 1:CONTROLUL FINANCIAR: concept si forme 1.1 Conceptul de control financiar Dupa...
Am ales aceasta tema ,,Rolul marketingului in activitatea agentului economic" deoarece...
Am ales aceasta tema ,,Rolul marketingului in activitatea agentului economic" deoarece...
Am ales aceasta tema ,,Rolul marketingului in activitatea agentului economic" deoarece...
UC 10. MARKETINGUL AFACERILOR C1. ANALIZEAZA ROLUL MARKETINGULUI IN ACTIVITATEA AGENTULUI...
Sus!