Piața valutară - cererea și oferta de valută

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Schimburile valutare se deruleaza pretutindeni in lume, piaţa valutara implicand schimbarea sistematica a monedelor nationale intre ele.

Piata valutara reprezinta totalitatea tranzactiilor de vanzare-cumparare a monedelor convertibile ce apartin diverselor tari. Aceasta piata se realizeaza oriunde se intalnesc cererea si oferta de valute, avand rolul sa atraga mijloace de plata internationale sub forma de bancnote, moneda divizionara, instrumente de plata si de credit emise in valuta.

In cadrul fiecarei tari exista si functioneaza o piata valutara nationala, ca ansamblu de relatii intre banci, intre acestea si clienti (persoane fizice si juridice). Ansamblul pietelor valutare nationale, in interdependenta lor, constituie piata valutara internationala.

Piata valutara nationala cuprinde bursa valutara, banci si case de schimb valutar. Bursa valutara reprezinta de fapt o imensa retea de legaturi electronice intre dealerii si brokerii bancilor din intreaga lume care, pe baza ordinelor primite de la clienti, efectueaza operatiuni valutare.

Participarea pe piata valutara se face, in conditii legale, de catre subiecti economici specializati si autorizati.Acesti subiecti sunt:

- Opertatorii principali, Banca centrala, bancile comerciale sau alte institutii. Acestia actioneaza prin reprezentantii lor, pe baza autorizatiei obtinuta de la autoritatea statala

- Operatorii comerciali, agentii economici participanti la comertul international. Acestia vand valuta si cumpara moneda nationala in situatia exportului, si invers in situatia importului

- Operatori intermediari, brokerii

- Operatori speculatori, persoane fizice sau juridice.

Cea mai mare parte a operatiunilor se efectueaza de catre banci, pe piata valutara interbancara. Ele asigura vanzarea-cumpararea de valute convertibile, de efecte de comert exprimate in valuta, schimbarea valutei in numerar pe valuta in cont si invers,acestea reprezentand obiectul pietei valutare.

Activitatile desfasurate pe piata valutara sunt supuse legislatiei tarii respective. Pentru functionarea normala a operatiilor pe piata schimburilor valutare, sunt precizate prin norme juridice:

- Modul de stabilire a cursurilor

- Modul de interventie a Bancii Centrale in scopul protejarii monedei nationale

- Modul de exercitare a controlului operatiunilor efectuate

- Modul de functionare, de constituire a profitului si de asumare a riscului in cadrul tranzactiilor.

Cererea si oferta de valuta se constituie pe baza unor procese specifice ce tin de evolutia economiilor nationale si a relatiilor internationale. Ele isi au sorgintea in functiile banilor si in mecanismul de actiune al sistemului bancar.

Cererea de valuta este generata de:

- Necesitatea extinderii activitatii economice

- Investitii de capital national in strainatate

- Operatii de import

- Masuri de aparare sau protejare a afacerilor

- Interese speculative ale agentilor economici

Oferta de valuta este generata de:

- Exportul de bunuri si servicii

- Investitii straine in tara

- Contractarea unor imprumuturi externe

Activitatile pe pietele valutare, legatura dintre cererea si oferta de valuta se extind odata cu relatiile economice internationale, precum si cu amplificarea si implementarea echipamentelor electronice in schimburile valutare dintre multiplele piete nationale.

In conditile economiei de piata contemporana sporeste rolul si se amplifica substantial cantitatea, calitatea si dinamismul pietelor valutare, in scopul dobandirii si selectionarii instrumentelor de plata si de credit emise in valuta. Piata valutara actuala se caracterizeaza prin anumite trasaturi:

- Liberalizarea tot mai accentuata a comertului mondial, implicand accelerarea platilor internationale

- Intarirea rolului dolarului si al euro pe piata valutara internationala

- Sporirea ponderii valutelor statelor vest-europene, concomitent cu declansarea atragerii valutelor tarilor est-europene pe piata valutara

- Marirea ponderii creditului extern.

Asemenea caracteristici demonstreaza mutatii importante privind structura, dimensiunile si dinamica pietei valutare contemporane.

Exista piete valutare mari associate statelor dezvoltate, de exemplu: Nev-York, Chicago, Londra, Frankfurt, Paris, Milano, Bruxelles, Amsterdam, Geneva, Tokio, Singapore etc.

Ele furnizeaza informatii importante care servesc la elaborarea si aplicarea strategiilor si tacticilor valutare, in corelatie cu exigentele particulare fiecarei tari si cele ale economiei mondiale contemporane, aflata intr-o perioada de restructurari ample si profunde.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Valutara - Cererea si Oferta de Valuta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 395 cuvinte
Nr caractere:
8 405 caractere
Marime:
52.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!