Oferte bănci pentru carduri

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere .. 2
1. Analiza pieței ... 2
1.1. Analiza băncilor de pe piață 3
1.2. Analiza cardurilor bancare .. 4
- Ce este un card 4
- Tipuri de carduri .. 5
3. Comparația ofertelor ... 6
3.1. Oferte speciale 8
Concluzii .. 9
Bibliografie .. 9

Extras din referat:

Introducere

Educația financiară înseamnă cunoștințele și competențele necesare pentru a lua decizii financiare importante. În fiecare zi, mii de oameni decid unde să deschidă un cont bancar, ce credit ipotecar să aleagă, unde să își investească banii și cum să economisească pentru pensie.

Cu toate acestea, conform sondajului internațional OCDE/INFE 20201 privind educația financiară a adulților, aproximativ jumătate din populația adultă din UE nu are o înțelegere suficient de bună a conceptelor financiare de bază. Deși cifrele generale sunt scăzute, problema este mai acută în anumite părți ale societății decât în altele, iar cei mai vulnerabili sunt afectați în mod disproporționat. De exemplu, grupurile cu venituri reduse, precum și femeile, tinerii și persoanele în vârstă au tendința de a obține rezultate mai slabe decât restul populației în ceea ce privește cunoștințele financiare.

Pentru a combate aceste decalaje Comisia Europeană a decis să intervină prin diferite metode. Un demers recent este elaborarea un cadru de competențe financiare pentru adulți de către Comisie împreună cu OCDE în ianuarie 2022. În prezent, acestea lucrează la promovarea cadrului și la sprijinirea statelor membre și a părților interesate să-l utilizeze în anumite politici și inițiative concrete, prin intermediul workshop-uri specifice.

Conform unui studiu realizat de Banca Mondială in 2018, România este la coada clasamentului în UE în ceea ce privește incluziunea financiară, intermedierea financiară (26,8%), nivelul educației financiare (22%), în condițiile în care media Europeană este la 52%. La nivel mondial, aproximativ un cetățean din trei este educat financiar, în timp ce în Europa mai mult de jumătate dintre adulți sunt educați din punct de vedere financiar2.

1. Analiza pieței

Un pas important în gestiunea finanțelor personale, pe care îl face din ce în ce mai mulți Români este deschiderea unui cont bancar unde să primească salariul, bursa, unde să își strângă economii etc. La deschiderea unui cont se alege și un card bancar din opțiunile existente.

Numărul cumpărăturilor cu cardul a crescut cu 61% în 2021 față de 2019, în timp ce valoarea tranzacțiilor s-a majorat cu 60%, până la 41,4 miliarde lei, la finalul lunii iunie 2021, față de 25,8 miliarde lei în urmă cu doi ani, conform informațiilor transmise de platforma Dreptul La Banking3.

1 OECD/INFE 2020 International Survey of Adult Financial Literacy - accesat nov 2022

2 World Bank Group, Open knowledge repository - accesat nov 2022

3 baza datelor statistice de la BNR

Lucrul acesta se reflectă și prin numărul record de carduri emise la sfârșitul lui 2021, aproape 19,6 milioane.

Însă tot numerarul domină, România are aproximativ 1 card/ locuitor, printre cele mai mici valori din Uniunea Europeană.

Potrivit studiului unui studiu realizat in 2020 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie4 în România a crescut gradul de digitalizare comparativ cu anii trecuți, acest trend fiind accelerat și de măsurile de protecție sanitară adoptate în perioada pandemiei.

Conform studiului utilizatorii de servicii financiare sunt împărțiți astfel:

- 43% efectuează plăți cu cardul la comercianți (POS),

- 27% plătesc prin Internet/Mobile Banking,

- 61% retrag numerar de la bancomate (ATM).

Comportamentul de utilizare a cardurilor arată o reducere cu 30% a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situația de acum cinci ani. 50% dintre românii care utilizează produse și servicii bancare nu folosesc niciodată sau aproape niciodată aplicația de Internet Banking și 43% nu folosesc aplicația de Mobile Banking5.

1.1. Analiza băncilor de pe piață

Alegerea unei instituții financiare pentru economiile personale este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le ia o persona fizică/ familie. Diferite bănci oferă diferite niveluri de servicii, percep diferite niveluri de comisioane și vă vor plăti dobânzi semnificativ diferite pentru banii depuși.

Există trei tipuri principale de instituții financiare care pot fi denumite bănci: băncile tradiționale de care știm cu toții, băncile online și sindicatele de credit (Credit Union).

În 2020, sistemul bancar românesc cuprindea în 34 de bănci, dintre care mai mult de jumătate cu o cotă de piață de sub 1%. Cele 34 de instituții de credit dețineau împreună active nete bilanțiere totale de peste 560 mld. lei la finalul anului 2020, în creștere cu 13% față de 2019.

Bibliografie:

Bunăstarea Financiară Și Alfabetizarea Financiară În România, Working Paper, 2022, Institutul De Economie Mondială, Academia Română

Identificarea băncilor de importanță sistemică din România, BNR, 2015

Asociația Română a băncilor - https://www.educatiefinanciara.info/

Financer.com - https://financer.com/ro

OECD International Network on Financial Education (INFE), 2020

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oferte banci pentru carduri.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 618 cuvinte
Nr caractere:
15 354 caractere
Marime:
519.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anne M.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea din Oradea din Oradea
Specializare:
ECTS
Materie:
Bănci
An de studiu:
III
Nota primită:
Nota 10
Sus!