Analiza pieței imobiliare comerciale din Iași

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Proiecte
3. Criza financiara a normalizat piata imobiliara
4. Piata Spatiilor de Birouri – Iasi
5. Piata Spatiilor Comerciale – Iasi
6. Piata Spatiilor Industriale – Iasi

Extras din referat:

1. Introducere

Piata imobiliara din Romania isi continua dezvoltarea pregatindu-se sa intre in randul pietelor mature. Oferta va continua sa creasca, iar cererea va evolua si ea, chiar daca ritmul va fi mai putin accelerat decat pana in prezent. Pretentiile clientilor finali vor creste. Se vor pune in balanta si se vor analiza avantajele si dezavantajele care tin de amplasament, dotari si echipamente, finisaje, accesul la diferite facilitati. Va fi nevoie de mai mult timp pana la luarea deciziei finale de achizitie. In acest context, este cert ca rolul portalurilor imobiliare va fi determinant. Acestea vor ocupa un loc esential in etapa de cautare a cat mai multor informatii relevante despre proprietatile sau proiectele imobiliare vizate de catre clientii finali, companii sau persoane fizice. Pe de alta parte, noile tendinte in piata vor afecta strategia globala de marketing si comunicare a principalilor jucatori de pe piata de real estate, fie ca vorbim despre agentiile imobiliare sau despre dezvoltatorii de proiecte, care vor urmari sa isi faca oferta cat mai vizibila in mediul online, locul unde aceste informatii vor fi cautate

Iasiul, o urbe cu o bogata zestre culturala si istorica, este deopotriva un puternic centru universitar, al doilea oras dupa Bucuresti in privinta numarului locuitorilor si cel mai dezvoltat oras din regiunea de Nord-Est din punct de vedere economic. Fiind un oras cu potential, mai multe companii multinationale ca Siemens, Delphi Corporation, Hewlett Packard, Accor si Capgemini au anuntat ca vor investi in Iasi. Posibilele investitii straine au impulsionat piata imobiliara ce s-a dezvoltat pe toate segmentele.

Piata rezidentiala din Iasi se remarca printr-o varietate de spatii rezidentiale noi si vechi, dezvoltate armonios pe cele 7 coline. Oferta locuintelor vechi cuprinde apartamente in imobile inalte dispuse de-a lungul marilor artere (bd. Independentei, bd. Stefan cel Mare, sos. Nicolina, sos. Pacurari, str. Canta), blocuri medii in cartiere, vile noi si case vechi.

In peisajul urbanistic se remarca apartamentele in vile relativ noi din zonele Targu-Cucu si Garii-Billa, ambele locatii fiind apreciate si deosebit de scumpe.

O alta locatie de top este zona Copou-Sararie, situata pe colina nordica a orasului. Pe bulevardul Carol I ce strabate dealul Copou se afla sediul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" si nenumarate alte institutii culturale. In spatele bulevardului cu parfum de tei se intind strazile linistite din vechiul oras, cu vile construite in stil clasic si neoclasic.

Cum era de asteptat, in zona centrala (bd. Independentei, Piata Unirii, bd. Stefan cel Mare si Sfant, Palatul Culturii) se inregistreaza cele mai ridicate preturi ale locuintelor. La polul opus, nivelul cel mai mic al preturilor la apartamentele vechi se inregistreaza in partea de Vest a orasului, respectiv in cartierele Dacia, Mircea cel Batran, Pacurari, Canta. Acest lucru se datoreaza faptului ca orasul este strabatut de calea ferata (ca si Brasovul), aceste cartiere ramanand izolate, cu acces ingreunat spre centru si restul orasului ce este situat in partea dreapta a caii ferate.

Anual, aproximativ 70.000 de tineri aleg Iasiul pentru a urma o institutie de invatamant superior si aproximativ 1/3 dintre acestia se hotarasc sa se stabileasca aici dupa absolvirea facultat ii. Pe perioada studiilor, acestia constituie o cerere mare pentru inchirierea apartamentelor vechi, apoi se orienteaza spre achizitionarea unui apartament mic in oras. Vilele situate intr-un nou ansamblu in zonele limitrofe sunt preferate de adultii peste 35 ani, ce dispun de un buget mai mare.

2. Proiecte

Ansamblurile rezidentiale noi se dezvolta spre iesirile din oras in directia celor patru puncte cardinale (Nord - Copou, Vest - Pacurari, Sud - Nicolina si Bucium, Est - Tatarasi).

Ansamblul Palas este un proiect de referinta al Iasiului, o investitie mixta in parteneriat public-privat in valoare de 200 milioane euro, ce este comparabila cu marile proiecte din Capitala.El va reprezenta si cea mai mare investitie privata realizata in zona Moldovei. Ansamblul urbanistic Palas va contine 450 de locuinte colective, spatii moderne de birouri si hoteluri, spatii comerciale si o zona de agrement cu o gradina publica, un patinoar, o pista pentru role si un strand public. Inaugurarea Palas va aduce Iasiului si o prima parcare subterana cu peste 2.500 de locuri. Asocierea intre Primaria Iasi si Iulius Group (ce detine si lantul Iulius Mall) a inceput in 2005, insa lucrarile au fost amanate din cauza descoperirii unor vestigii arheologice pe locatia oferita in participatie de Primarie, respectiv o zona de 12 ha cuprinsa intre strazile Palat, Sf. Constantin si Sf. Lazar. Aceasta investitie de amploare va crea 2.000 de locuri de munca permanente si va fi finalizata in cativa ani.

Observații:

UNIVERSITATEA AL. I. CUZA - IASI

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

MASTER : BANCI SI PIETE FINANCIARE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Pietei Imobiliare Comerciale din Iasi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 554 cuvinte
Nr caractere:
25 544 caractere
Marime:
39.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Bogdan Capraru
Sus!