Sisteme de Reglare Semnalizare și Comanda

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a putea da o solutie rationala in problema reglarii presiunii trebuie sa se ia in consideratie caracteristicile intregului sistem hidraulic: sursa -- conducta -- consumator (fig. 4.19). Trebuie avut in vedere ca, de regula, de la sursa pana la consumator fluidul circula prin conducte, de cele mai multe ori ramificate, pe care au loc pierderi de presiune, dependente de consum si de rezistenta hidraulica a acestora.

Variatia debitului (consumului) implica variatia caderilor de presiune pe conducta, adica o variatie a diferentei intre presiunea la sursa si presiunea la consumator. Daca se impune ca presiunea la consumator sa fie mentinuta constanta (situatie convenabila pentru consumator), urmeaza ca variatiile debitului sa se faca pe seama variatiei presiunii la sursa -- situatie neconvenabila pentru sursa (fig. 4.19, a). Pe langa pericolul atingerii unor presiuni periculoase pentru sursa, aceasta solutie implica si folosirea unor dispozitive speciale de comanda de la distanta a sursei respective.

Daca pentru buna functionare a agregatelor de pompare se impune ca presiunea la sursa sa fie mentinuta constanta (situatie convenabila pentru sursa) variatia debitului se face pe seama variatiei rezistentei hidraulice a conductei. In acest caz, presiunea la consumator nu se mai poate mentine constanta, ci este cu atat mai mica cu cat consumul va fi mai mare (fig. 4.19, b). Aceasta situatie este desigur neconvenabila pentru consumator.

In industrie se recurge, de regula, la reglarea presiunii sursei la o valoare suficient de mare, astfel, incat in conditiile consumului maxim, la consumator sa se asigure o presiune cel putin egala cu presiunea minima admisibila. La nevoie, se recurge si la reglarea intre anumite liniile a presiunii la consumator, variind o rezistenta hidraulica locala, astfel incat acesta sa primeasca fluidul la o presiune cat mai constanta.

Fig. 4.20. Reglarea presiunii la pompele centrifugale:

a) prin strangularea conductei de refulare; b) prin strangularea conductei de recirculare; c) prin variatia debitului de abur la turbina (TP -- traductor de presiune; RP -- regulator de presiune; RR -- robinet de reglare; T -- turbina).

In principiu, reglarea presiunii de refulare la pompe si compresoare se realizeaza folosind aceleasi metode ca si la reglarea debitului si anume: pc baza modificarii caracteristicilor pompei sau ale conductei, astfel incat permanent ordonata punctului de intersectie a celor doua caracteristici sa coincida cu presiunea prescrisa.

In figura 4.20, sunt prezentate schemele simplificate ale sistemelor de reglare a presiunii de refulare la pompele centrifugale. Se observa ca fata de sistemele pentru reglarea debitului aceste sisteme se deosebesc numai prin natura traductoarelor. In acelasi mod se pune si problema reglarii presiunii la pompele cu piston si volumice.

Un interes practic deosebit il prezinta si reglarea presiunii in anumite aparate tehnologice sau pe anumite sectoare de conducta. Aceasta este posibila, fie pe baza modificarii debitului la iesire, fie pe baza modificarii debitului la intrare (fig. 4.21).

Pentru alegerea si acordarea regulatorului pe obiectul automatizarii este necesar sa se cunoasca ecuatia acestuia din urma. Vom arata modul in care se poate stabili ecuatia unui recipient sub presiune, cum este cel din figura 4.21, presupunand -- pentru simplificare -- ca acesta nu este izolat termic si ca prin el cir?cula un gaz ideal.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Reglare Semnalizare si Comanda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 465 cuvinte
Nr caractere:
24 898 caractere
Marime:
215.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
dispozitive, calcul
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!