Scd Lucrarea Nr 21

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Scopul lucrarii consta in studierea proprietatilor circuitelor comparatoare de tensiune realizate cu tranzistoare sau cu circuite integrate si utilizate ca discriminatoare de nivel sau ca circuite de formare.

2. Circuitul basculant Schmitt (trigger Schmitt) este un circuit basculant de tipul bistabil asimetric cu cuplaj prin emitoare la care starile stabile sunt dependente de valoarea tensiunii de intrare.

Schema de principiu este desenata in fig. 21. 1, iar in fig. 21. 2 sunt reprezentate formele de unda la intrare si la iesire, tensiunea de intrare avand o evolutie oarecare in timp.

Caracteristica de transfer a circuitului este reprezentata in fig. 21. 3. Se observa ca, pentru o tensiune de intrare de valoare mic, tranzistorul T2 este in conductie (eventual la saturatie) ceea ce provoaca blocarea tranzistorului T1 (tensiunea de pe emitorul sau este mai mare decat tensiunea de pe baza sa). La cresterea tensiunii de intrare, dupa atingerea tensiunii de prag, VpH, tranzistorul T1 se deschide si, in urma proceselor in avalansa, declansate de reactia pozitiv din circuit, activ cand ambele tranzistoare sunt in regiunea activ normal, starea circuitului se schimba, tranzistorul T2 fiind blocat si tranzistorul T2 in conductie (eventual la saturatie). La scaderea tensiunii de intrare, dupa atingerea noii valori a pragului, VpL, stabilita de circuitul corespunzator tranzistorului T1, circuitul revine in starea initiala, cu tranzistorul T2 in conductie si cu tranzistorul T1 blocat.

Se constata existenta unui histerezis in caracteristica de transfer a circuitului, determinata de prezenta reactiei pozitive, care permite functionarea circuitului ca circuit basculant.

Tensiunile de prag depind de starile tranzistoarelor T1, respectiv T2, atunci cand conduc. Astfel, pentru tranzistorul T2 saturat, adica daca este indeplinita conditia aproximativa: (21. 2) iar pentru tranzistorul T2 functionand in regiunea activa normala, se obtine, pentru aceeasi marime, relatia: Pragul inferior este data de relatia: In aceste relatii, s-au folosit notatiile: (1 si (2 sunt factorii de curent in conexiunea baza comuna, iar (1 si (2, factorii de curent in conexiunea emitor comun: Marimea histerezisului va fi: (VH = VpH - VpL (21. 5) In cazul in care tranzistoarele functioneaza in regiunea activa normala, viteza de comutare dintr-o stare in alta este mai mare (nu apar timpi de stocare) iar in cazul in care tranzistoarele functioneaza in saturatie, se obtine o stabilitate mai buna la perturbatii si o utilizare mai buna a tensiunii de alimentare.

Fig. 21. 4 3. Pentru caracterizarea completa a circuitului basculant Schmitt, se foloseste caracteristica de intrare reprezentat in fig. 21. 4. In cazul in care tranzistoarele functioneaza si in saturatie, se obtine o caracteristica de intrare ce poate fi aproximata prin cinci segmente de dreapta. Se remarca existenta unei zone de rezistenta negativa (cand ambele tranzistoare sunt in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scd Lucrarea Nr 21
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 850 cuvinte
Nr caractere:
10 293 caractere
Marime:
36.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Automatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!